Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Με ένα σφυρί και μία λούπα» στο Θέατρο Βελίκας

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ

Ο Δήμος Αγιάς σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με στόχο να φέρει κοντά στο ευρύ κοινό την επιστήμη και τη σπουδή της Γεωλογίας και τα πολλαπλά θεματικά αντικείμενά της, διοργανώνει μία εκδήλωση με θέμα τον “Θαυμαστό κόσμο της Γεωλογίας”, στο Θέατρο Βελίκας στην παραλία Αγιοκάμπου, Ν. Λάρισας, την Τρίτη 28 Ιουλίου 2015, ώρα 9 μ.μ. Παράλληλα, επιδιώκει να συστήσει, κυρίως στους νεαρούς επισκέπτες, τον υπέροχο κόσμο των ορυκτών, των πετρωμάτων και των απολιθωμάτων.
Η Γεωλογία αποτελεί μία επιστήμη που τα αντικείμενά της αφορούν την καθημερινή μας ζωή και απασχολούν συχνά το κοινωνικό σύνολο. Μέταλλα και ορυκτά για χρηστικά προϊόντα και εφαρμογές στη σύγχρονη τεχνολογία, σεισμοί και κατολισθήσεις, υπόγεια νερά και τεχνικά έργα, ακραίες καιρικές συνθήκες και κλιματικές αλλαγές, εξέλιξη των οργανισμών, σπήλαια και ηφαίστεια, εξόρυξη ορυκτών πόρων και περιβάλλον, μελέτη αρχαιοτήτων, υδρογονάνθρακες και γεωπολιτική. Η Γεωλογία αποτελεί μέρος της ζωής μας. Εντούτοις η επιστήμη αυτή έχει σχετικά μικρή αναγνωρισιμότητα στην κοινωνία, και λόγω της εξειδικευμένης γνώσης που παρέχει, το κοινωνικό σύνολο δυσκολεύεται να παρακολουθήσει πολλές φορές τα διάφορα αντικείμενά της αλλά και τις εξελίξεις καθώς και τις νέες ανακαλύψεις.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει την προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με ένα σφυρί και μία λούπα», που γυρίστηκε από την Ιωάννα Παρλάντζα υπό την αιγίδα του Τμήματος Γεωλογίας, διάρκειας μίας ώρας. Την προβολή θα ακολουθήσει η διοργάνωση ενός πρωτότυπου εργαστηρίου αναγνώρισης και παρατήρησης ορυκτών, πετρωμάτων, απολιθωμάτων. Στις συλλογές θα συμπεριλαμβάνονται ορυκτά και πετρώματα από την περιοχή Αγιάς καθώς της Λάρισας, ενώ όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να έχουν μαζί τους δείγματα από τη συλλογή τους που θα ήθελαν να τα αναγνωρίσουν με τη βοήθεια του Επίκουρου Καθηγητή Βασίλη Μέλφου και φοιτητών του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ήδη μια φορά τον Απρίλιο 2015 σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ. Η διοργάνωση είχε μεγάλη επιτυχία και η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών.
Για την υλοποίηση της ταινίας συνεργάστηκαν στενά ο Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Βασίλης Μέλφος, ο Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Αλέξης Χατζηπέτρος, η φοιτήτρια γεωλογίας ΑΠΘ Ζωή Πανταζοπούλου και η Ιωάννα Παρλάντζα που σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την στήριξη του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

NTOKYMANTER1