Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Οι Τούρκοι κατέλαβαν το Αφρίν και ο Ερντογάν στήνει σόου!

Ένα καλοστημένο σόου από την Τουρκία. Σχεδόν δυο μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελιάς» (ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου), οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους μπήκαν το πρωί της Κυριακής (18.03.2018) στην πόλη. Είναι, αναμφίβολα, μια νίκη για τον Ερνογάν και κάνει τα πάντα για να… μάθει όλος ο κόσμος την επιτυχία του.
Η εισβολή των Τούρκων στο Αφρίν ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν. Πανηγυρικά, όπως το ονειρευόταν ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίες υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έθεσαν εντελώς υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης Αφρίν σήμερα το πρωί στις 08:30″, ανακοίνωσε ο «σουλτάνος».
Και αμέσως μετά, η τουρκική «μονταζιέρα» έπιασε δουλειά. Και έκανε… θαύματα που θα ζήλευε και το Χόλιγουντ ακόμα. Φωτογραφίες με πολίτες να φιλούν Τούρκους στρατιώτες, χαρούμενοι για την… «απελευθέρωση».
Κατέστρεψαν άγαλμα του ήρωα των Κούρδων
Φυσικά, δεν έλειψαν οι καταστροφές – μήνυμα στους Κούρδους. Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι τουρκικές δυνάμεις ήταν να υψώσουν την τουρκική σημαία. Να δηλώσουν ότι η Αφρίν «άλλαξε χέρια».
Και μετά, ήθελα να στείλουν, ακόμα ένα, ηχηρό μήνυμα στους Κούρδους. Σε σκηνές που παραπέμπουν στην εισβολή των Αμερικανών στη Βαγδάτη το 2003, έριξαν άγαλμα ενός Κούρδου ήρωα που δέσποζε στο κέντρο της πόλης.
Όλα καταγράφονταν, όλα κάνουν το γύρο του κόσμου.
Το άγαλμα που έριξαν οι Τούρκοι συνδέεται με την κουρδική παράδοση και τον πολιτισμό, ανακοίνωσε, μέσω Whatsapp, ομάδα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι.
Είναι το άγαλμα του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.
«Ήταν η πρώτη κατάφωρη παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού από την ώρα που καταλήφθηκε η Αφρίν», αναφέρει το μήνυμα των Κούρδων.
Υπό πλήρη έλεγχο η Αφρίν
Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους ελέγχουν από το πρωί το σύνολο της πόλης Αφρίν. Δύο ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που μπήκαν στην Αφρίν διαπίστωσαν την παρουσία Σύρων μαχητών που είναι σύμμαχοι με την Άγκυρα και Τούρκων στρατιωτών σε όλες τις συνοικίες της πόλης.
Δύο τουρκικά άρματα μάχης βρίσκονταν εξάλλου σταθμευμένα μπροστά από επίσημο κτίριο της πόλης.
Κούρδοι: Έρχεται ανταρτοπόλεμος
Οι Κούρδοι του YPG δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Ετοιμάζονται ήδη για ανταρτοπόλεμο. Ο πόλεμος με την Τουρκία μπαίνει σε μια νέα φάση, δηλώνουν αξιωματούχοι.
Ήδη, ο Οτμάν Σεΐχ Ισά, αξιωματούχος της κουρδικής πολιτοφυλακής ανακοίνωσε ότι «ο πόλεμος κατά της τουρκικής κατοχής θα αλλάξει». Και θα μετεξελιχθεί σε ανταρτοπόλεμο. Με ανάλογες τακτικές «μέχρι την απελευθέρωση του Αφρίν».
«Κουρδικές δυνάμεις παραμένουν στην Αφρίν και να επιτίθενται στις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους με κάθε ευκαιρία» προειδοποίησε.
Σύμφωνα δε με το Associated Press, εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας ανακοίνωσε ότι Κούρδοι μαχητές που συμμετέχουν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, αποχωρούν από τη βορειοανατολική Συρία για να κινηθούν στο Αφρίν!
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ