Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Ματύλλη: Μια μοναδική εμπειρία

ΜΑΤΥΛΛΗ

Η Λάρισα είναι μια παράξενη πόλη. Μεγάλη αλλά ζεστή, φιλόξενη  και ανθρώπινη. Φημισμένη για τις  μοναδικές γευστικές απολαύσεις της επηρεασμένες από την τοπική παράδοση, για τις  εξαιρετικές ποικιλίες τοπικών  κρασιών και το μοναδικά ξεχωριστό τσίπουρο της περιοχής, για τα όμορφα δειλινά στα παράλια της που βρίσκονται στα πόδια του Κισσάβου και έχουν φόντο τον Όλυμπο.

Είναι μια πόλη που γεννάει καλλιτέχνες, που φιλοσοφεί, που αγαπάει τη ζωή και την απολαμβάνει. Μια πόλη που αναστατώνει όλες τις αισθήσεις.
Είναι γλυκιά σαν τον χαλβά Φαρσάλων και τα περίφημα μιλφέϊγ της, πικάντικη σαν την τυροκαφτερή ή το γαλοτύρι της, χορταστική σε όλα σαν τα μεζεδοπωλεία της.
Ευωδιαστή σαν τις μυρωδιές του Όλυμπου ή του απέραντου κάμπου της.
Υπάρχουν όμως κάποια στέκια που σε “δένουν” και δεν μπορείς εύκολα να ξεφύγεις. Ένα τέτοιο είναι το “Ματύλλη”. Με την πρώτη ματιά βλέπεις άλλο ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά της πόλης, σε έναν από τους πολλούς πεζόδρομους της, στην Απόλλωνος 15, απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο. Αλλά δεν είναι καθόλου έτσι.
Δεν είναι μόνο η καταπληκτική κουζίνα του ή οι απόλυτα φιλικές τιμές του. Αυτό που σε τραβάει είναι η ατμόσφαιρα του.
Η “παράξενα όμορφη” ατμόσφαιρα που υπάρχει στο “Ματύλλη” δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον καθένα. Πρέπει οι “δέκτες” σου να είναι ανοιχτοί και ανάλογα συντονισμένοι για να την “πιάσουν”. Να μπορείς να το νιώσεις σαν έναν πολύμορφο ζωντανό οργανισμό, όπου παρελθόν, παρόν και μέλλον γίνονται ένα. Να καταλάβεις ότι το να πίνεις ήσυχα ένα κρασάκι ή τα καθιερωμένα τσίπουρα με την παρέα σου απολαμβάνοντας ξεχωριστές γεύσεις με ένα ξέφρενο γλέντι που μπορεί να στηθεί ξαφνικά δεν απέχουν πολύ. Να δεχθείς ότι εκεί δεν υπάρχει «η παρέα μου» αλλά μια μεγάλη παρέα που περνάει καλά. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί μπορείς να συναντήσεις τον πρόεδρο του “Χαμόγελου του παιδιού” τον Κώστα Γιαννόπουλο, διάφορους καλλιτέχνες, προπονητές και αθλητές ή φίλους και γνωστούς και να πιάσετε κουβεντούλα σαν να πήγατε μαζί. Είναι το κλίμα τέτοιο.


Και ας πάμε τώρα στα πιο πρακτικά.
Το“Ματύλλη” είναι ένα μεζεδοπωλείο με μεγάλη εμπειρία στα εντόπια κρέατα και στους μεζέδες που συνοδεύουν το τσίπουρο ή το κρασί σας. Είναι το πρώτο που λειτουργεί στην Λάρισα την «ανοιχτή κουζίνα» ώστε να βλέπετε και να ξέρετε τι τρώτε. Ο εμπνευστής του “Ματύλλη”, Αλέξης Καλέσης, είναι ο λατρεμένος αυτών που αγαπάνε τις ξεχωριστές γεύσεις. Κάθε πιάτο του είναι μια μοναδική εμπειρία.


Η φιλική συμπεριφορά και οι προσιτές τιμές είναι εναρμονισμένα με τα δύσκολα χρονιά που περνάμε.... Στο τελείωμα κάθε γαστριμαργικής απόλαυσης  ακολουθεί γλυκό  από τα χέρια του Αλέξη! Την τελευταία φορά που βρέθηκα εκεί πέρασα για άλλη μια φορά υπέροχα αλλά ήταν για λίγο. Και έτσι θα ξαναπάω σύντομα, μου το χρωστάω. Αν συχνάζετε στο κέντρο ή βρεθείτε εκεί και δεν το επισκεφθείτε η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. Κλείστε τραπέζι στο 6978687427 και δεν θα μετανιώσετε. Ο Αλέξης είναι πάντα εκεί και σας περιμένει, στην Απόλλωνος 15, στο “Ματύλλη”. Και να μην ξεχνάτε ότι σε όλη την Λάρισα  διασκεδάζουν αλλά στο “Ματύλλη” γλεντάνε. Αν τύχει και βρεθείτε σε κάποια από τις βραδιές ή τα μουσικά μεσημέρια που οργανώνει ο Αλέξης θα ζήσετε ξεχωριστές στιγμές με καλούς μουσικούς και καλές μουσικές. Όπως στις εικόνες που ακολουθούν.