Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

7 διατροφικά tips για τις μέρες της καραντίνας

Της Μαρίας Σταυράκη -  Διαιτολόγου-Διατροφολόγου

Είναι κατανοητό ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ανήσυχοι ή αναστατωμένοι για το ξέσπασμα του COVID-19 και τον αντίκτυπο που έχει στη ζωή τους.

Αυτή είναι μια αγχωτική κατάσταση που επηρεάζει τη ψυχική και σωματική μας υγεία. Η διατροφή μπαίνει σε πρώτο πλάνο και πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχει ένα «θαυματουργικό» τρόφιμο ή συμπλήρωμα που να προφυλάσσει από τον ιό..
Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οπότε θα ενθαρρύνουμε με τις παρακάτω συμβουλές τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής για την υγεία όλων μας, χωρίς να συνιστούμε ένα μοναδικό «θαυματουργικό» τρόφιμο.
Με απλά λόγια, θα προσέξουμε τον εαυτό μας διατροφικά αυτές τις μέρες και όχι μόνο  αν
0000convid stavraki 21.καταναλώνουμε ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Εκτός από την παροχή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών προσθέτουμε ισχυρά αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας.
2.συμπεριλάβουμε τους σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης κ.α.)  στη διατροφή μας καθώς είναι η «βενζίνη» μας ενώ παράλληλα έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά (συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, του σιδήρου και των φυτικών ινών) . Επίσης, θα πρέπει να  συνδυάζονται  καθημερινά στα  γεύματά μας για να διατηρούμε τα επίπεδα ενέργειας μας ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στον αντίποδα, οι απλοί υδατάνθρακες θα ήταν καλό να περιοριστούν στη διατροφή μας όπως είναι τα αναψυκτικά, τα γλυκά, η ζάχαρη, το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά.
3.προσθέσουμε την πολύτιμη πρωτεΐνη στο διαιτολόγιο μας. Ψάρια, αυγά, κρέας, όσπρια και άλλες πρωτεΐνες  χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για πολλές λειτουργίες του όπως για την ανάπτυξη ,τη συντήρηση και την αποκατάσταση της μυϊκής μάζας. Βοηθούν ακόμη στην παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
4. απολαμβάνουμε τα Γαλακτοκομικά  (γιαούρτι , φέτα, ρυζόγαλο ) ή τα εναλλακτικά αυτών  - μη γαλακτοκομικές τροφές που παρέχουν την πλουσιότερη και καλύτερα απορροφημένη πηγή διαιτητικού ασβεστίου,  για να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε  ασβέστιο.
5.επιλέξουμε τα «καλά» λιπαρά στη διατροφής μας και τα καταναλώσουμε με μέτρο. Ως «καλά» χαρακτηρίζουμε τα μονοακόρεστα ( ελαιόλαδο ) και πολυακόρεστα λιπαρά (ω3-ω6) που υπάρχουν στη διατροφή μας. Ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων «κακών» λιπαρών που καταναλώνουμε, όπως αυτά που περιέχονται στα λιπαρά κρέατα και στο βούτυρο, με τα μονοακόρεστα βελτιώνουν το λιπιδαιμικό μας προφίλ.
6. ενυδατωθούμε σωστά. Είναι σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας - οι τρέχουσες συστάσεις είναι για τις γυναίκες να πίνουν 1,6 λίτρα και τους άνδρες 2 λίτρα νερό την ημέρα. Όταν ο καιρός είναι ζεστός ή εάν είμαστε πιο δραστήριοι είναι απαραίτητο περισσότερο νερό. Επίσης μην ξεχνάμε τα ευεργετικά ζεστά ροφήματα ή τη σούπα το χειμώνα.
7. Απολαμβάνουμε το φαγητό μας και τρώμε ισορροπημένα. Η ενέργεια που λαμβάνουμε μέσω της τροφής πρέπει να εξισορροπείται με την ενέργεια που δαπανάμε μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Είναι σημαντικό για το μεταβολισμό μας να διατηρούμε το βάρος μας εντός φυσιολογικών ορίων χωρίς πολλές αυξομειώσεις καθόλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής Έτσι λοιπόν τρώμε τη σωστή ποσότητα τροφής ανάλογα με το πόσο δραστήριοι είμαστε!
Αναμφίβολα η καλή διατροφή είναι σημαντική για την καλή υγεία. Η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού μπορεί να βελτιώσει τη γενική ευεξία, να μειώσει τον κίνδυνο παθήσεων και να  βοηθήσει να διαχειριστούμε το άγχος αλλά και το βάρος που απασχολεί τους περισσότερους  τις μέρες της καραντίνας.