Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Το πολύτιμο αγαθό της ζωής το… νερό!

ΝΕΡΟ

Το νερό είναι ίσως το πιο απαραίτητο συστατικό της ζωής μας και φυσικά της διατροφής μας!

Από την στιγμή που ο οργανισμός μας δεν έχει την ικανότητα να αποθηκεύσει νερό χρειάζεται συνεχή ανεφοδιασμό για να ανανεώσει  τις ανάγκες του σε νερό που χάνονται με τον ιδρώτα και τα ούρα σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πιείτε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα και θα πρέπει να το αυξήσετε εάν έχει ζέστη ή αν γυμνάζεστε. Δεν πρέπει να περιμένετε να διψάσετε για να πίνετε νερό, καθότι η δίψα δείχνει ότι ο οργανισμό σας βρίσκεται ήδη σε έλλειψη νερού.
Προτείνετε να μειώσετε την κατανάλωση των αναψυκτικών ,των αθλητικών ποτών, των χυμών ,το τσάι και άλλων  τέτοιων ροφημάτων γιατί αυτά προμηθεύουν τον οργανισμό με ζάχαρη και αρκετές θερμίδες! Η μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση αναψυκτικών  και χυμών τα τελευταία 30 χρόνια είναι ένας σημαντικό παράγοντας που συνετέλεσε στην αύξηση και της παιδικής παχυσαρκίας.

NERO1Γιατί χρειαζόμαστε το νερό;
Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από 60-70% νερό. Το αίμα είναι κυρίως νερό, και οι μύες μας, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλός μας περιέχουν όλα μεγάλη ποσότητα νερού. Το νερό είναι απαραίτητο για να ρυθμίζεται κυρίως η θερμοκρασία του σώματος μας και  είναι  ένα από τα μέσα με το οποίο μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά σε όλα τα όργανά μας. Το νερό επίσης μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα μας και προστατεύει τις αρθρώσεις μας και τα εσωτερικά μας   όργανα.
Η αφυδάτωση εμφανίζεται στον οργανισμός μας όταν χάνουμε περισσότερο νερό από ότι προσλαμβάνουμε. Οι  απώλειες σε νερό υπάρχουν μέσω της ούρησης, της αναπνοής και τον ιδρώτα.
Διουρητικά όπως η καφείνη ,ή χάπια που περιέχουν καφείνη ,κάποιες ειδικές φαρμακευτικές αγωγές ή το αλκοόλ είναι παράγοντες που αυξάνουν την ποσότητα του νερού που χάνει ο οργανισμός. Οι απώλειες σε υγρά θα πρέπει να αντικατασταθούν από τα τρόφιμα και τα υγρά που καταναλώνονται. Συμπτώματα μέτριας αφυδάτωσης περιλαμβάνουν δίψα, πόνο, στις αρθρώσεις και τους μύες ,πονοκέφαλο, και δυσκοιλιότητα. Η έντονη οσμή στα ούρα σας και το έντομο κίτρινο χρώμα μπορεί επίσης να είναι σημάδι αφυδάτωσης.(χωρίς να είναι η μοναδική αιτία)

Πόσο νερό χρειάζομαι;
Τα τρόφιμα που καταναλώνετε αποτελούν το 20% του νερού που χρειάζεστε. Το υπόλοιπο ποσό του νερού προέρχεται από τα υγρά που πίνετε. Ο βαθμός της φυσικής σας δραστηριότητας ,η ηλικία σας και το υψόμετρο παίζουν ρόλο για το πόσο νερό θα πρέπει να καταναλώσετε. Για να μάθετε την ακριβής ποσότητα νερού που θα πρέπει να καταναλώνετε για την ηλικία σας, το φύλο σας και τη φυσική σας δραστηριότητα θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου διαιτολόγου-διατροφολόγου.


NERO2Καλύτερες πηγές νερού
Το νερό είναι φυσικά η καλύτερη επιλογή για την άμεση ενυδάτωση σας γιατί είναι εύκολο για να το βρείτε οπουδήποτε και αν είστε και το κυριότερο δεν περιέχει θερμίδες.Τα αναψυκτικά και οι χυμοί είναι πηγές νερού αλλά τα ίδια περιέχουν θερμίδες και κάποια από αυτά αρκετές, και κυρίως χωρίς καμιά θρεπτική αξία (αναψυκτικά) Τα αθλητικά ποτά περιέχουν αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βοηθούν έτσι στην ηλεκτρολυτική ισορροπία, πράγμα σημαντικό ειδικά για όσους έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα  αλλά ωστόσο θα πρέπει να έχετε στο νου σας τις επιπλέον θερμίδες που δίνουν όταν αυτά περιέχουν ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.
Τα φρούτα και οι χυμοί λαχανικών περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αρκετό νερό επίσης. Το γάλα είναι καλή πηγή νερού. Προτιμήστε χαμηλών λιπαρών γάλα για να ελέγχετε έτσι και τις θερμίδες του διαιτολογίου σας. Το τσάι και ο καφές προσφέρουν στον οργανισμό σας νερό , αλλά θυμηθείτε  ότι πολύ καφείνη μπορεί να σας φέρει υπερδιέγερση και ως αποτέλεσμα αϋπνία.

Κουλούλα Ι. Βασιλική
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
Εξειδίκευση  στα Καρδιαγγειακά Νοσήματα,
MSc Δημόσια Υγεία –Ποιότητα  Ασφάλεια ΤροφίμωνΜονάδα αποκατάστασης ‘Physiatriki’ www.physiatriki.gr
23ης Οκτωβρίου 15, Τ.2410617090 Κ.6973303868, email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.