Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ξενοφών Λέτσας: Ο άνθρωπος που δίνει νόημα στην λέξη Εθελοντής

Τον Ξενοφώντα Λέτσα τον γνώρισα το 2017 όταν η τότε Κεντρική Διοίκηση του ΕΕΣ αποφάσισε να “αποκεφαλίσει” στη Λάρισα την Εθελοντική Διοίκηση του Τμήματος Εθελοντών Σαμαρειτών γιατί είχε το “θράσος” να υποβάλει προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Τμήματος. Τότε συνέβη το εκπληκτικό γεγονός να αποχωρήσει το σύνολο σχεδόν του Τμήματος αντιδρώντας στην αδικία αυτή. Αυτοί οι Εθελοντές αν και ανενεργοί και εκτός ΕΕΣ συνέχισαν την εκπαίδευση τους κάτω από τις οδηγίες του εκπαιδευτή τους Ξενοφώντα Λέτσα. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι έχω να κάνω με έναν άνθρωπο απόλυτο, σκληρό και ίσως και υπερόπτη. Όταν συζήτησα μαζί του γνώρισα ένα άλλο άνθρωπο. Ήρεμο, με πολλές γνώσεις, με άποψη και αφοσιωμένο στον σκοπό του. Για το θέμα της σκληρής και απόλυτης στάσης του κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης μου είπε: «Δεν είμαι εγώ σκληρός, είναι η εκπαίδευση. Όταν καλείσαι να βοηθήσεις συνανθρώπους σου σε δύσκολες καταστάσεις ή ακόμη να σώσεις και ανθρώπινες ζωές δεν χωράνε εκπτώσεις. Μέσα από την εκπαίδευση ξεχωρίζεις τις δυνατότητες του κάθε ατόμου και μοιράζεις αρμοδιότητες. Στον Εθελοντισμό δεν περισσεύει κανείς, ο καθένας έχει τον ρόλο του και η ομάδα μπορεί και προσφέρει έργο». Από τότε παρακολουθώ την πορεία του και κατέληξα να τον θαυμάζω για το κοινωνικό του έργο, για την αγάπη και τον σεβασμό που νιώθει για κάθε Εθελοντή και για τις τεράστιες γνώσεις του.
Όταν του ζήτησα να μου γράψει κάτι για την Εθελοντική πορεία του γέλασε και είπε: «Τι να γράψω για 25 χρόνια Εθελοντικής πορείας; Ολόκληρο βιβλίο θα χρειαστεί». Του ζήτησα να μου γράψει τα πάντα και θα τα διαβάσουν όσοι είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι και ενδιαφέρονται να μάθουν για τον Εθελοντισμό. Και έτσι ακολουθεί το παρακάτω κείμενο:   
¨Σε μια εποχή ολοένα και αυξανόμενων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, η έννοια του Εθελοντισμού αποκτά εξέχουσα σημασία¨
Από το 1992 η αίσθηση της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο άρχισε να με απασχολεί όλο και περισσότερο. Το 1993 είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω και να αποφοιτήσω επιτυχώς (με την υψηλότερη βαθμολογία) από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ¨Π.Ε.Κ.Π.Α.¨ (Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων) διάρκειας 9 μηνών, του ΕΚΑΒ Λάρισας.
Το 1994 (λίγο μετά την αποφοίτησή μου από το ΠΕΚΠΑ) ήμουν μάρτυρας ενός σοβαρού Σιδηροδρομικού Δυστυχήματος στην περιοχή μας, εκεί διαπίστωσα ότι η επαγγελματική εκπαίδευση που είχα λάβει πρόσφατα, ήταν καθοριστικής σημασίας στην επιτυχή διαχείριση του συμβάντος. Οι γνώσεις σε συνδυασμό με την άμεση ανταπόκριση πραγματικά έκαναν τη διαφορά μεταξύ Ζωής και Θανάτου για πολλούς ανθρώπους εκείνη την ημέρα. Μετά από αυτό το συμβάν, η πρώτη μου σκέψη ήταν να ενταχθώ σε κάποιο Εθελοντικό φορέα με αντικείμενο τη διαχείριση καταστάσεων που απειλούν ή θέτουν σε κίνδυνο τη Ζωή και την Κοινωνία. Δυστυχώς όμως γρήγορα απογοητεύτηκα και ο λόγος ήταν ότι στην περιοχή μας και γενικότερα στη χώρα μας ο οργανωμένος Εθελοντισμός ήταν σχεδόν ανύπαρκτος ή στην καλύτερη περίπτωση σε εμβρυακό επίπεδο.
Το 1995 με αρκετούς φίλους με τις ίδιες ¨ανησυχίες¨ επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε την 1η Εθελοντική ομάδα στη Λάρισα, την ¨ΕΟΔΑΚ¨ (Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης & Αντιμετώπισης Καταστροφών). Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλαμε, η Κοινωνία και κυρίως η Πολιτεία δεν ήταν ¨ώριμες¨ να ενσωματώσουν στις Κοινωνικές & Κρατικές δομές ¨Εθελοντές¨, οι οποίοι θα είχαν ενεργό ρόλο σε περιπτώσεις διαχείρισης καταστροφών (και όχι μόνο) σε συνεργασία με τις Κρατικές Υπηρεσίες. Τελικά το μόνο που μας έμεινε από την εποχή εκείνη, εκτός από το καταστατικό, τη σφραγίδα, την κατάσταση των ιδρυτικών μελών, ήταν και η πικρή γεύση της άγνοιας και της αδιαφορίας των εμπλεκόμενων αρμοδίων.
ΕΚΑΒ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
00000letsas2hΤο 1997 διορίστηκα μέσω ΑΣΕΠ στο ΕΚΑΒ Βόλου και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με Εθελοντικές δράσεις με διάφορους τρόπους (εκπαιδεύσεις, υγειονομικές δράσεις κτλ).
Την Άνοιξη του 1999 διάβασα σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, ότι στη Λάρισα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το ¨Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών¨ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Κάτι μέσα μου ξύπνησε, την επόμενη ημέρα πήγα στα γραφεία του ΕΕΣ με πατερίτσες (λόγω σοβαρού τραυματισμού εν ώρα υπηρεσίας) για επιπλέον πληροφορίες. Το αστείο ήταν ότι στην αρχική αυτή προσέγγιση, η υπάλληλος του ΕΕΣ μου ανέφερε ότι δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των Εθελοντών Σαμαρειτών, λόγω της κατάστασης της υγείας μου. Εκεί χαμογέλασα και της απάντησα ¨δεν θα είμαι συνέχεια με πατερίτσες¨ και συμπλήρωσα την αίτηση – δήλωση συμμετοχή ως υποψήφιος Εθελοντής. Το Σεπτέμβριο του 1999 ο καταστροφικός σεισμός της Αθήνας, ταρακούνησε το ανέτοιμο Κράτος αλλά και τον ανοργάνωτο Εθελοντισμό, τότε ξύπνησε η Κοινωνία από το ¨τεχνητό κώμα¨ ότι ¨δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα¨ και ¨όλα θα πάνε καλά¨……
Ξεκίνησα τον οργανωμένο Εθελοντισμό τον Νοέμβριο του 1999 στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών  Λάρισας σαν Εθελοντής. Αρχικά ξεκινήσαμε 15 Εθελοντές, εντελώς άγνωστοι μεταξύ μας, νέοι όμως, με όραμα, μεράκι και αστείρευτη διάθεση για προσφορά προς τον συνάνθρωπο και την Κοινωνία.
Ο εξοπλισμός ήταν φυσικά ανύπαρκτος, το νεοσύστατο τμήμα δεν διέθετε ούτε ένα φαρμακείο. Με την υπερπροσπάθεια και την προσφορά όλων των Εθελοντών, εξασφαλίσαμε εξοπλισμό αξιοζήλευτο, με ελάχιστο από αυτόν να έχει χορηγηθεί από τον Ε.Ε.Σ., ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από Δωρεές Εθελοντών, συνεργαζόμενων φορέων και φίλων.
Επιπλέον συμμετείχαμε σε χιλιάδες υγειονομικές καλύψεις (με δεκάδες χιλιάδες Εθελοντικές ώρες), σε εκατοντάδες συμβάντα, επιχειρήσεις και αποστολές διάσωσης (δυστύχημα στα Τέμπη, στον Μαλιακό, σε σεισμούς, αεροπορικά δυστυχήματα, έρευνες αγνοουμένων, υποδοχή προσφύγων κ.λπ.). Αποτέλεσμα των παραπάνω δράσεων ήταν καθιερωθεί ο οργανωμένος Εθελοντισμός και να χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού όλων των φορέων και κατοίκων του Ν. Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Απο το 1999 μέχρι το 1017 εξελίχθηκα στην Ιεραρχία του ΕΕΣ, ως Εκπαιδευτής και Υπαρχηγός (2000-2017) με Τιμητική Προαγωγή στον Α΄ Βαθμό. Το 2017 λόγω σοβαρών διαφωνιών και ρήξης της Εθελοντικής Διοίκησης στη Λάρισα με την Κεντρική Διοίκηση του ΕΕΣ, αποχώρησα από την Εθελοντική Διοίκηση και τις Εθελοντικές Δράσεις, με το σύνολο των Εθελοντών του ΕΕΣ να συνεχίζει να μας στηρίζει και να μας ακολουθεί (υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα) στα επόμενα βήματα.
Σε όλο αυτό το διάστημα που ασχολήθηκα με τον Εθελοντισμό αλλά και λόγω της Επαγγελματικής μου ιδιότητας (Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ) συνεχώς προσπαθούσα να βελτιωθώ ως Επαγγελματίας και Εθελοντής αλλά και να βελτιώσω το σύστημα Εθελοντισμού με προτάσεις, ομιλίες, συνέδρια, εκπαιδεύσεις, ασκήσεις κτλ.
Εργάζομαι στο ΕΚΑΒ 23 έτη και είμαι Εθελοντής 22 έτη, όλα αυτά τα χρόνια απέκτησα απίστευτες γνώσεις και εμπειρίες, αποφοίτησα από το ΙΕΚ ΕΚΑΒ στην ειδικότητα ¨Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου¨ (διάρκειας 2 ετών) ενώ παράλληλα υπηρετούσα στο ΕΚΑΒ.  
Είμαι Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Αναζωογόνησης (Course Director του ERC),  Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών (Instructor Trainer του ERC), Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής στη Βασική Υποστήριξη Ζωής με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (Instructor BLS/AED του ERC), Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών στην Παιδιατρική Βασική Υποστήριξη Ζωής (PBLS-Instructor του ERC), Υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαίδευσης - ΙΕΚ ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία (2008 – 2019), Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής του ΕΚΑΒ σε προγράμματα εκπαίδευσης Γενικού & Ειδικού Πληθυσμού, Εκπαιδευτής Συνεχιζόμενης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Διασωστών του ΕΚΑΒ και Εξεταστής – Αξιολογητής του ΕΟΠΠΕΠ στην ειδικότητα ¨Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου¨.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ
00000letsas3hΔυστυχώς η Ελληνική κοινωνία δεν έχει ακόμη την ωριμότητα να αντιληφθεί ότι ο Εθελοντισμός είναι στάση Ζωής και Ανιδιοτελούς προσφοράς. Σε αυτό φέρει ευθύνη η Κοινωνία και κατ΄ επέκταση η Πολιτεία, που δεν θεσπίζουν κανόνες λειτουργίας των Εθελοντικών ομάδων, δεν καταγράφουν τις ομάδες αυτές ανάλογα με το αντικείμενό δραστηριοποίησης και δεν δημιουργούν ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του Εθελοντικού δυναμικού και την αποφυγή παράτυπων - παράνομων δράσεων από ορισμένους επιτηδείους. Με το νόμο 4662/07.02.2020 ευελπιστούμε να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα.
Μέχρι να γίνουν τα παραπάνω δικαίως οι πολίτες θα αναρωτιούνται όταν έρχονται σε επαφή με Εθελοντές: Ποιοι είναι αυτοί; Γιατί φορούν στολές; Γιατί βρίσκονται εδώ; Τι είναι Εθελοντική Διασωστική Ομάδα; Τι είναι Εθελοντές; Που τον βρίσκουν τον εξοπλισμό; Μήπως αντικαθιστούν το Κράτος; Τι κερδίζουν αυτοί; Τι θα κερδίσουμε εμείς;
ΙΔΡΥΣΗ – ΣΚΟΠΟΣ ΕΟΔΥΑ
Όπως γνωρίζετε η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από μια διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για αλληλεγγύη και ανιδιοτελή προσφορά προς την κοινωνία. Η αδυναμία των δομών της Πολιτείας, η έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης, σε συνδυασμό με την αδιαφορία μεγάλου μέρους του πληθυσμού, αυξάνουν στο έπακρο και δημιουργούν καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την Ανθρώπινη Ζωή & Υγεία καθώς & το Περιβάλλον, κυρίως από Φυσικές ή Τεχνολογικές Καταστροφές.
Για τους παραπάνω λόγους, άνθρωποι με ευαισθησίες, ανησυχίες, όρεξη, εμπειρία, γνώσεις, όραμα και κυρίως διάθεση για Εθελοντική προσφορά, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την ¨ΕΟΔΥΑ¨ (Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης & Υγειονομικών Αποστολών). Η ¨ΕΟΔΥΑ¨ με απόλυτο σεβασμό στις αρχές του Εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς, με κύριο βραχίονα την παροχή ποιοτικών Διασωστικών & Υγειονομικών Υπηρεσιών, στοχεύει στην ανάπτυξη Εθελοντικών δράσεων με σκοπό την θωράκιση της Κοινωνίας από απειλητικές καταστάσεις.
Η ¨ΕΟΔΥΑ¨ αξιοποιεί όλη τη συσσωρευμένη εμπειρία, τεχνογνωσία και εκπαιδευτική δράση των μελών της με στόχο την οργάνωση εκπαιδευμένων Εθελοντών για συμμετοχή σε Επιχειρησιακές δράσεις διαχείρισης επειγουσών καταστάσεων.
Το μεγάλο στοίχημα για την ΕΟΔΥΑ, ήταν να καταφέρει να ¨επιβιώσει¨ σε ένα μικρό γεωγραφικό χώρο όπως η Λάρισα, που δραστηριοποιούνταν ήδη άλλες 3 αξιόλογες και δυναμικές Εθελοντικές Διασωστικές Ομάδες. Το αποτέλεσμα από τον 1ο χρόνο ίδρυσης μας δικαίωσε πλήρως και το στοίχημα κερδήθηκε.
Στα 3 χρόνια συνεχούς προσφοράς και παρουσίας, έχουμε αναπτύξει μια δυναμική ανοδική πορεία και διαθέτουμε τα πλέον αξιοζήλευτα Ποιοτικά και Ποσοτικά χαρακτηριστικά σε ότι αφορά Εθελοντές, Εξοπλισμό και Δράσεις.
ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ Γ.Γ.Π.Π. (ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ)
Η ΕΟΔΥΑ με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, έχει ενταχθεί στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αριθμό Μητρώου: 28/2019 (αρ. πρ.: 7877/02.12.2019) με χώρο επιχειρησιακής ευθύνης την Περιφέρεια Θεσσαλίας και έδρα το Δ.Δ. Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ.
Επίσης η ΕΟΔΥΑ έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ, με την 75/2020 (αρ. πρ.: 7252/04.05.2020) ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
00000letsas6hΗ δημιουργία μιας Εθελοντικής ομάδας είναι σχετικά εύκολη, εφόσον όμως υπάρχει η ανάλογη εμπειρία και γνώση. Το δύσκολο είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, να τη ¨διοικήσεις¨ με σωστό τρόπο, κρατώντας ισορροπίες μεταξύ των Εθελοντών και της Εθελοντικής Διοίκησης. Έπειτα από 22 χρόνια Εθελοντικής παρουσίας και προσφοράς στην τοπική κοινωνία, πιστεύω πως όλα είναι θέμα ¨Χημείας¨ μεταξύ των δυο παραπάνω συστατικών (Εθελοντών και Εθελοντικής Διοίκησης). Τον Εθελοντή πρέπει να τον εμπνέεις και να τον σέβεσαι.
Φυσικά οι Εθελοντές και η Εθελοντική προσφορά διέπονται από κώδικες επικοινωνίας και κανονισμούς οι οποίοι και πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος διοίκησης είναι η ¨ενσυνείδητη¨ και όχι η ¨επιβαλλόμενη¨ πειθαρχία και αυτό έχει μέχρι σήμερα θεαματικά αποτελέσματα στη συνεργασία και το συντονισμό των Εθελοντικών μας δράσεων.
Στον Εθελοντισμό δεν υπάρχει εγώ, αλλά εμείς, η Ομάδα το Σύνολο.
Ο χρόνος που αφιερώνουμε με τους συνεργάτες μου και αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό & οργάνωση της ΕΟΔΥΑ, είναι περίπου 3 – 4 ώρες καθημερινά. Αυτός ο χρόνος είναι μικρότερος για τους Εθελοντές μας και κυρίως είναι ο χρόνος συμμετοχής τους σε υγειονομικές – διασωστικές αποστολές και εκπαίδευση.
Φιλοσοφία μας στην ¨ΕΟΔΥΑ¨ είναι: ¨Δίπλα στον Άνθρωπο, δίπλα στην Κοινωνία¨.
ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η αναγνώριση της προσφοράς των Εθελοντών και η ¨εκμετάλλευση¨ από διάφορους φορείς (Πολιτεία, ΟΤΑ, Σύλλογοι κτλ) οι οποίοι ¨χρησιμοποιούν¨ Εθελοντές για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικών, αθλητικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών χωρίς να υπάρχει ¨ανταποδοτικότητα¨.
Για να μην υπάρχει παρεξήγηση με τον όρο ¨ανταποδοτικότητα¨, να διευκρινίσω ότι δεν καλύπτουν τα αυτονόητα, δηλαδή τα έξοδα μετακίνησης (καύσιμα), διατροφής (καφέ, νερό, φαγητό), διαμονής (σε μακρινές περιοχές) και κυρίως στην προμήθεια – αντικατάσταση εξοπλισμού και αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της Ομάδας. Αποτέλεσμα αυτών είναι να γίνονται οι ίδιοι οι Εθελοντές ¨χορηγοί¨, κάτι που είναι απαράδεκτο & ανεπίτρεπτο.
ΑΝΑΓΚΕΣ
Οι επόμενοι στόχοι μας είναι η εξεύρεση χορηγιών για την πλήρη ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΕΟΔΥΑ. Ενδεικτικά να αναφέρω την ανάγκη προμήθειας – εξασφάλισης ορειβατικού εξοπλισμού για την ¨Ορεινή Ομάδα Διάσωσης¨, την προμήθεια – εξασφάλιση  2 – 4 Ποδηλάτων για την ¨Ποδηλατική Ομάδα¨, την προμήθεια – εξασφάλιση ενός τετρακίνητου οχήματος για την ¨Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Διάσωσης¨ και ενός Οχήματος τύπου ΒΑΝ το οποίο θα διαμορφωθεί σε κινητό συντονιστικό κέντρο – κινητή διασωστική μονάδα.
Η ΕΟΔΥΑ δεν είναι ΜΚΟ και δεν επιχορηγείται από το κράτος. Τα μοναδικά έσοδα που έχει είναι οι ετήσιες εισφορές των Εθελοντών και ο εξοπλισμός που διαθέτει (υγειονομικός – διασωστικός) προέρχεται από δωρεές – χορηγίες συμπολιτών μας.
Αυτό βέβαια που δεν θα ξεχάσουμε είναι όταν συναντήσαμε από κοντά το νέο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Σεβασμιώτατο Κ. Ιερώνυμο. Το πρώτο πράγμα που μας είπε είναι: «Ξέρω ότι και τα ρούχα που φοράτε τα αγοράζετε από την τσέπη σας. Πως μπορώ να βοηθήσω;»  Αυτό ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη για μας, αφού ήταν μόλις δύο εβδομάδες στην Λάρισα και προσφέρθηκε αμέσως να μας βοηθήσει. Εμείς από την πλευρά μας ζητήσαμε να μας βοηθήσει να προμηθευτούμε επιχειρησιακά ρούχα και εξοπλισμό ατομικής ασφάλειας, έτσι ώστε να μπορούμε να επέμβουμε με ασφάλεια, στο κρύο, στη λάσπη, στο χιόνι. Ανταποκρίθηκε αμέσως και τον ευχαριστούμε πολύ. Στις 12 Φεβρουαρίου σε μία μεγάλη εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ο Μητροπολίτης βράβευσε την ομάδα μας και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το Εθελοντικό έργο μας. Αυτό ήταν για μας μία μεγάλη αναγνώριση για το έργο που κάνουμε.
Στο σημείο αυτό απευθύνουμε πρόσκληση – έκκληση σε κάθε φορέα, επιχείρηση & ιδιώτη να υποστηρίξει την προσπάθειά μας με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να επέμβουμε άμεσα και αποτελεσματικά όπου και όταν χρειαστεί.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Σε μια εποχή ολοένα και αυξανόμενων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, η έννοια του Εθελοντισμού αποκτά εξέχουσα σημασία υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη και ανιδιοτελή προσφορά στην κοινωνία και ειδικά στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όπου η άμεση παροχή ποιοτικής βοήθειας κατά την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων είναι ιδιαίτερα επιτακτική.
Είναι γεγονός ότι η ύφεση, η οικονομική κρίση και τα μνημόνια που τη συνοδεύουν, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο είναι η ¨κρίση αξιών¨.
Απόδειξη της ¨κρίσης αξιών¨ είναι η εμφάνιση και δημιουργία κοινωνικών δομών – φορέων που στόχο έχουν την ανακούφιση  ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που ζουν στα όρια της φτώχιας – εξαθλίωσης.
Χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για επιβίωση σε Εθελοντικούς οργανισμούς & φορείς οι οποίοι παρέχουν Εθελοντικά υπηρεσίες σίτισης, στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής υποστήριξης, αναζήτησης εργασίας και άλλων συναφών δράσεων.
Η Εθελοντική συμμετοχή στις παραπάνω δράσεις, μας ¨ξυπνάει¨ από το λήθαργο της αδιαφορίας και μας επαναφέρει στην πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οικογένειες συνανθρώπων που απλά ¨επιβιώνουν καθημερινά¨ δίπλα μας.
Ο Εθελοντισμός είναι στάση ζωής, είναι η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας για τη θεραπεία της ανάγκης που βιώνει ο κάθε συνάνθρωπος μας.
Αποτελεί κορυφαία πράξη ανάδειξης της αγάπης και του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο, κινητήρια δύναμη που μας καθιστά ενεργούς πολίτες.
Ο Εθελοντισμός ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο από την προσφορά του πλεονάσματος ανθρώπινης αγάπης. ¨Εθελοντισμός είναι η σοφή διαχείριση του περισσεύματος της ψυχής¨.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΟΔΥΑ
 00000letsas4hΗ Ε.Ο.Δ.Υ.Α. ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 και σκοπός της είναι η παροχή φροντίδας και βοήθειας σε περιπτώσεις που έχουμε μαζικές καταστροφές, δηλαδή φυσικές ή τεχνολογικές (ανθρωπογενείς) καταστροφές και υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού στα στάδια πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης μετά από καταστροφικά φαινόμενα. Αν για παράδειγμα γίνει ένας σεισμός, εκπαιδευμένοι Εθελοντές διασώστες με εξοπλισμό θα συνδράμουν τις κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες πολλές φορές ή δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους και εξοπλισμό ή δεν επαρκούν.
 Όλοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εθελοντικές ομάδες διάσωσης, από το νόμο, έχουν σκοπό να συνδράμουν τις κρατικές υπηρεσίες. Δεν μπορεί μία εθελοντική ομάδα να προσφέρει μόνη της βοήθεια, εκτός αν της το αναθέσει μία κρατική υπηρεσία, όπως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα. Είναι κάτι που ο κόσμος δεν το γνωρίζει και πολλές φορές απαιτεί να βοηθήσουμε. Δυστυχώς δεν είμαστε καλυμμένοι νομικά να το κάνουμε.
Μέσα στους στόχους της ομάδας υπάρχει και η συνεχής εκπαίδευση. Εκπαιδευόμαστε και εκπαιδεύουμε πολίτες στο στάδιο της πρόληψης, δηλαδή στο πώς να διαχειριστούν ένα συμβάν καταστροφής. Πώς να προστατέψουν δηλαδή την οικογένεια τους, τον εαυτό τους, τη γειτονιά τους, την περιοχή που ζούνε, το χωριό τους ή την πόλη τους. Εκπαιδεύουμε τον κόσμο στις Πρώτες Βοήθειες έτσι ώστε να μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους. Τους εκπαιδεύουμε στη συνέχεια στην αντιμετώπιση καταστροφών, δηλαδή στο τι πρέπει να κάνουν αν συμβεί για παράδειγμα ένας σεισμός ή μια άλλη καταστροφή. Πως πρέπει να ανταποκριθούν, που πρέπει να συναντηθούν, τι πρέπει να κάνουν, τι πρέπει να έχουν μαζί τους. Το τρίτο είναι η αποκατάσταση. Τους εκπαιδεύουμε δηλαδή στο πως θα αντιμετωπίσουν μετά την καταστροφή την κατάσταση, πως θα επανέλθει η κοινωνία στον κανονικό ρυθμό της.
Από 18 ετών μέχρι και 60 χρονών μπορεί να συμμετέχει ο καθένας στη ΕΟΔΥΑ. Σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν να συμμετέχουν μέλη μόνο στη φάση της εκπαίδευσης. Δεν μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα μέλος πάνω από 60 ετών δεν μπορεί να φανεί χρήσιμος, ως σύμβουλος ή εκπαιδευτής για παράδειγμα.
Τα μέλη μας είναι διαφορετικών ειδικοτήτων. Στρατιωτικοί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, κομμωτές, οικονομολόγοι, φοιτητές κτλ. Η κοινωνική διαστρωμάτωση της ομάδας είναι ευρεία.
Η εκπαίδευση των Εθελοντών διαρκεί 200 ώρες, οι 56 από αυτές είναι θεωρητική εκπαίδευση, οι 44 είναι πρακτική εκπαίδευση, και 100 ώρες εκπαίδευση που αφορά κυρίως απόκτηση εμπειρίας μέσα από υγειονομικές δράσεις. Δράσεις δηλαδή που αναλαμβάνει η ομάδα, για να διατηρηθεί αξιόμαχο το Εθελοντικό δυναμικό της. Συμμετοχή για παράδειγμα σε Αθλητικές, Κοινωνικές, Ψυχαγωγικές & Πολιτιστικές δραστηριότητες, ως υγειονομική υποστήριξη, αν συμβεί κάποιο ατύχημα, κάποιος μικροτραυματισμός ή ακόμα και κάτι που μπορεί να κινδυνέψει η ζωή ενός ανθρώπου.
Ήδη οι Εθελοντές των προηγούμενων εκπαιδευτικών σειρών (2017, 2018, 2019, 2020) έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση στην εξειδικευμένη διάσωση. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουν να εκπαιδεύονται στη Διαχείριση Μαζικών Απωλειών Υγείας, στη Διαχείριση Πολυτραυματία, την Ορεινή Διάσωση (ορεινών / ορειβατικών ατυχημάτων), στη Χειμερινή διάσωση (σε περιοχές με χιόνι), στη ναυαγοσωστική, στην  κατάδυση κ.α.
Όταν ασχολείσαι με τον εθελοντισμό καταλαβαίνεις ότι η δράση δεν σταματάει μόνο στην εκπαίδευση, την παροχή φροντίδας και βοήθειας. Έχουμε μεγάλη φιλανθρωπική δράση. Για παράδειγμα συμμετείχαμε σε μία εκδήλωση για άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι εθελοντές μας βρέθηκαν εκεί για να βοηθήσουν στην υποστήριξη της εκδήλωσης. Παράλληλα όμως τα 24 μέλη μας που βρέθηκαν εκεί πλήρωσαν κανονικά εισιτήριο, παρόλο που ήταν δωρεάν για μας, έτσι ώστε να συμβάλουν στην επιτυχία της δράσης. Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις.
Αυτό που έχουμε δει, παρόλο του ότι είμαστε μία νέα ομάδα, είναι ότι έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα, κάτι που άλλες ομάδες που δραστηριοποιούνται χρόνια δεν έχουν καταφέρει. Η δυναμική αυτή μας έχει δώσει την ώθηση να αναπτυχθούμε και πιο πέρα, εκτός του νομού Λάρισας, πάντα με σταθερό ρυθμό, αλλά και πάντα με την ποιότητα που μας διακατέχει μέχρι τώρα. Δεν θα ρισκάρουμε να δημιουργήσουμε ένα παράρτημα της ΕΟΔΥΑ κάπου αλλού. Θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο αυτού του εγχειρήματος και οι νέες ομάδες – παραρτήματα που θα δημιουργήσουμε να κρατήσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιθυμούμε.
ΣΥΜΠΤΩΣΗ
Η ημερομηνία γέννησης μου είναι στις 5 Δεκεμβρίου, συμπωματικά η 5η  Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2020 - 2021
Καλούμε όλες και όλους όσοι επιθυμούν να στελεχώσουν την ΕΟΔΥΑ να δηλώσουν συμμετοχή. Οι εγγραφές για το 4ο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης 2020 – 2021 άρχισαν και τελειώνουν στις 15 Οκτωβρίου 2020.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το 6971.64.16.64 το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , το www.eodia.gr & στο facebook: eodia2017.