Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Δεν μας γνωρίζετε ή δεν μας θυμάστε κ. Κούγια;

Διάβασα – με λύπη – την απάντηση του κ. Κούγια στην ανακοίνωση της πλειοψηφίας των αθλητικών συντακτών (γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου) της Λάρισας. Μια ανακοίνωση την οποία υπογράφω και εγώ και μάλιστα ο συντάκτης της (δεν γνωρίζω ποιος είναι) αναφέρει πρώτο το όνομα μου.

Την υπέγραψα γιατί διαφωνώ με μεθόδους που αποκλείουν την ελευθεροτυπία όταν αυτή δεν μας αρέσει.
Την υπέγραψα γιατί σχεδόν όλους τους “αυτοονομαζόμενους δημοσιογράφους” τους έχω δει σε προετοιμασίες της ομάδας ή σε απομακρυσμένα χωριά στα οποία αγωνιζόταν η ΑΕΛ.
Την υπέγραψα γιατί πριν δυο χρόνια υπήρξα και εγώ θύμα αντίστοιχης συμπεριφοράς, τελείως αναίτια.
Αφού αρχικά ασχολείται με τους 5 που γνωρίζει, αναφέρει σε κάποιο σημείο της η «Προσωπική δήλωση κ. Αλέξη Κούγια»:
“Για τους υπολοίπους, εκτός των κ.κ. Ασπρούδη και Ευθυμίου (καταλαβαίνω γιατί δέχθηκαν να μπουν τα ονόματα τους στην ανακοίνωση), δεν τους γνωρίζω καθόλου και βεβαίως δεν έχω δει ούτε έναν από αυτούς που υπογράφουν την ανακοίνωση σε ένα εκτός έδρας αγώνα της ΑΕΛ…”
Μη θέλοντας να υποκαταστήσω κανέναν από τους αθλητικούς συντάκτες που υπογράφουν την επιστολή διαμαρτυρίας θα αναφερθώ μόνο σε ότι με αφορά.    
1ghpeda2Όταν ήρθε στην Λάρισα ο κ. Κούγιας μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του την έδωσε στον υπογράφοντα για λογαριασμό του mustmag.gr (θυμηθείτε την συνέντευξη εδώ). Μια τιτάνια συνέντευξη 4.973 λέξεων με δεδομένη την διάθεση του κ. Κούγια για μακροσκελείς απαντήσεις. Φυσικά δημοσιεύθηκε χωρίς να κοπεί ή να αλλοιωθεί ούτε ένα “και”. Δεν με γνωρίζετε καθόλου κ. Κούγια;
Όταν η ομάδα αγωνιζόταν στην Football League παρακολούθησα σχεδόν όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια (με Κισσαμικό, Καλλιθέα, Απόλλωνα Σμύρνης, Λαμία, Παναχαϊκή, Καρδίτσα, Ζάκυνθο, Αχαρναϊκό, κλπ) και στα περισσότερα συναντηθήκαμε με τον κ. Κούγια. Μάλιστα κατά την επιστροφή της ομάδας από το νικηφόρο παιχνίδι της Πάτρας φάγαμε παρέα (μάλιστα είχε την ευγένεια να μου κάνει το τραπέζι). Ελπίζω να μην ακούσω ότι με τάιζαν κιόλας.
Στο παιχνίδι με την Ζάκυνθο ακολούθησα την ομάδα στην τριήμερη περιπέτεια της (έγινε μια διανυκτέρευση και προπόνηση στην Ναύπακτο) και συναντηθήκαμε με τον κ. Κούγια κατά την άφιξη του στο νησί. Δεν με γνωρίζετε καθόλου κ. Κούγια;
Στον τελευταίο αγώνα με τον Αχαρναϊκό διανυκτέρευσα στο ίδιο ξενοδοχείο με την αποστολή (με δικά μου έξοδα φυσικά) χωρίς να το αντιληθφεί κανείς και είχα επαφή με την ομάδα μόνο κατά τις ώρες που βρισκόταν στο σαλόνι χωρίς να ενοχλώ τους παίκτες. Λίγες ώρες πριν τον αγώνα ζήτησα και έκανε μια δήλωση ο κ. Κούγιας και μετά την λήξη μου ζήτησε και τον φωτογράφισα με τον γιό του. Δεν με γνωρίζετε καθόλου κ. Κούγια;
Το καλοκαίρι του 2016 έγραψα στο mustsport.gr ότι το site θα παραμείνει κλειστό για 45 μέρες λόγω διακοπών και αναβάθμισης του. Στις αρχές Σεπτεμβρίου έστειλα στην ΠΑΕ τα δικαιολογητικά που ζητούσε για την διαπίστευση μου. Σαν απάντηση στις 11 Σεπτεμβρίου πήρα το παρακάτω mail.

1ghpeda3

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον κ. Καλογιάννη μου απάντησε πως το αίτημα μου απορρίφθηκε γιατί το site ήταν ανενεργό (!!!).
Σε (τυχαία) συνάντηση μου με τους κκ. Λιόντο και Μάρκου διαμαρτυρήθηκα έντονα και ο κ. Μάρκου μου συνέστησε να στείλω ένα mail στην ΠΑΕ για να τακτοποιηθεί το θέμα. Φυσικά δεν έστειλα ποτέ τέτοιο mail γιατί θεωρούσα – σεβόμενος τον εαυτό μου – ότι δεν έπρεπε να διαμαρτύρομαι ή να παρακαλάω για τα αυτονόητα. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι από τότε το site ιδιοκτησίας μου με τίτλο mustsport.gr να  παραμένει ανενεργό. Βλέπετε έχω και εγώ τις ιδιοτροπίες μου και μια και δεν βιοπορίζομαι από αυτό δεν είχα λόγο να μη το κάνω. Απλά για το καλό της ομάδας δεν το έκανα θέμα μέχρι σήμερα που είμαι “ανύπαρκτος και δεν με γνωρίζουν ούτε με έχουν δει ποτέ”.

1ghpeda1

Ρωτάω μόνο απλά: Τόσα χρόνια πως βρισκόμουν στις δημοσιογραφικές θέσεις ή στην αίθουσα τύπου του AEL FC ARENA; Κρυφά ή λαθραία;
Όμως το τελευταίο γεγονός που αναφέρω δείχνει τον τρόπο λειτουργίας του «Γραφείου Τύπου της ΠΑΕ ΑΕΛ».
Δέχομαι, παρά τις όποιες ενστάσεις μου, κ. Κούγια όσα – καλά ή κακά – συμβαίνουν στην ομάδα χωρίς ποτέ να έχω ασκήσει κριτική σε πρόσωπα ή καταστάσεις. Δεν δέχομαι από κανέναν όμως να με θεωρεί «ανύπαρκτο» και να με γνωρίζει ή όχι ανάλογα με την περίπτωση.
Φώτης Βακιρτζηδέλης

Σ.Σ. Το κείμενο αφορά το πρόσωπο μου, όχι γιατί με ενδιαφέρει οποιαδήποτε προβολή μια και δεν έχω να κερδίσω κάτι, αλλά  γιατί δεν θέλω και δεν πρέπει να υποκαταστήσω τους αθλητικούς συντάκτες της Λάρισας. Δείχνει όμως πόσο οι “αυτοοναμαζόμενοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι” υπάρχουν ή όχι και αν δουλεύουν για την ΑΕΛ ή όχι. Επίσης ΠΟΤΕ δεν ζήτησα κάτι από την ΠΑΕ ή τον μεγαλομέτοχο της και φέτος δεν έστειλα τα δικαιολογητικά για διαπίστευση γιατί το θεώτησα άσκοπη ενέργεια μια και δεν υπάρχω...