Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

“Ορμή Ανανέωσης”: Μήπως ήρθε η ώρα των νέων;

Γράφει ο Φώτης Βακιρτζηδέλης
Η “Ορμή Ανανέωσης” παρουσιάστηκε και επίσημα στους πολίτες της Λάρισας  από τον επικεφαλής της, υποψήφιο δήμαρχο Λαρισαίων Νίκο Γαμβρούλα στην αίθουσα του Μύλου 1927.
Ο “συνδυασμός της νεολαίας” είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να το δούμε με προσοχή.

0ormhananeoshsaΜια ομάδα νέων ανθρώπων – τα 2/3 αποτελούνται από νέους κάτω των 35 ετών – ζητά από τους Λαρισαίους να διαχειριστεί τις τύχες της πόλης.
Θάρρος; Θράσος; Όραμα; Πείσμα; Δυναμική; Πρόγραμμα; Ενθουσιασμός;
Τι από όλα αυτά οδήγησε αυτά τα παιδιά να τολμήσουν κάτι πρωτοφανές για τα Ελληνικά δεδομένα; Να κάνουν έναν συνδυασμό αποτελούμενο από νέους που εκτίθενται χωρίς κανένα “δεκανίκι”, κομματικό ή επιχειρηματικό.
Ακούγοντας τον Νίκο Γαμβρούλα στην παρουσίαση του προγράμματος και των υποψηφίων της παράταξης “Ορμή Ανανέωσης” βρήκα κομμάτια από όλα αυτά τα στοιχεία στην νεανική αυτή κίνηση.
Νεανικός ενθουσιασμός, αγωνία για μια “άλλη” Λάρισα και κυρίως πρόγραμμα που παντρεύει αρμονικά τον ρεαλισμό με τα όνειρα είναι τα χαρακτηριστικά του συνδυασμού “Ορμή Ανανέωσης”.
Συνδυασμός: Αποτελείται από μια ομάδα νέων ανθρώπων, δεν βρίσκεται κάτω από καμιά κομματική ομπρέλα και τα οικονομικά του προέρχονται από τους υποψηφίους και τους φίλους του. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανεξάρτητοι από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Πρόγραμμα: Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα  με προτάσεις που κάποιες ξαφνιάζουν εμάς τους «παραδοσιακούς» αλλά ήδη πολλές από αυτές εφαρμόζονται σε σύγχρονες Ευρωπαϊκές πόλεις. Ένα πρόγραμμα  που ξεκινάει την επόμενη μέρα και έχει ορίζοντα τριακονταετίας. Δεν είναι τυχαίο που θεωρούν ένα από τα δυνατά σημεία του προγράμματος του συνδυασμού, αυτό που βλέπει την Λάρισα του 2030-2050 ως ένα Μητροπολιτικό Δήμο. Αν αυτό δεν είναι νεανική ορμή και ελπίδα, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους.
Υποψήφιοι: Όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού είναι νέοι άνθρωποι. Επιστήμονες, υπάλληλοι, επιχειρηματίες, άνεργοι, αγρότες, εκπαιδευτικοί. Είναι οι νέοι της καθημερινότητας μας, τα παιδιά μας. Αυτό που εντυπωσίασε στην παρουσίαση τους είναι ότι βλέπαμε φωτεινά χαμόγελα και καθαρά βλέμματα, κάτι ασυνήθιστο στις “παλιές καραβάνες” της πολιτικής κάθε βαθμίδας. Και αν αναρωτηθεί κάποιος «πως θα εμπιστευθώ αυτά τα παιδιά;» η απάντηση είναι απλή: Υπουργός Παιδείας της Σουηδίας είναι η 27χρονη Aida Hadzialic που θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες Υπουργούς της Ευρώπης. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι όλοι μιλάμε για το brain drain υποστηρίζοντας ότι αφήνουμε να φεύγουν από την χώρα τα νέα παιδιά που έχουν δυνατότητες σε κάθε τομέα – επιστημονικό, επιχειρηματικό ή επαγγελματικό. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα: Εμείς τι κάνουμε για να τα κρατήσουμε εδώ; Αυτή η κίνηση τους, αν βρει ανταπόκριση από μας – τους ψηφοφόρους -  θα κάνει τη Λάρισα μια πόλη που θα δείξει τον δρόμο για το πως αξιοποιείται το δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, οι νέοι.
Δεν λοιπόν τυχαίο που η παρουσίαση προγράμματος και υποψηφίων δημιούργησε ενθουσιασμό στο νεανικό κοινό που βρέθηκε στον “Μύλο του Παππά”.
Όπως δεν είναι τυχαίο ότι, οι υποψήφιοι του συνδυασμού που με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Νίκο Γαμβρούλα, σε κάθε γειτονιά της Λάρισας που επισκέπτονται αντιμετωπίζονται με ενθουσιασμό για τις θέσεις και την θετική ενέργεια που εκπέμπουν.
Αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε και εμείς να πάρουμε κάτι από την ορμή τους, να ταξιδέψουμε με τα όνειρα τους και να γίνουμε το στήριγμα τους για την Λάρισα του μέλλοντος δίνοντας τους την ευκαιρία που δικαιούνται.
Αρκεί να τους πιστέψουμε και να τους εμπιστευθούμε.


Τα ονόματα των υποψηφίων του Συνδυασμού “Ορμή Ανανέωσης”:
Γαμβρούλας Νίκος - Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Αδάμος Δημήτρης    - Εκπαδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Αποστολάκης Ευάγγελος - Μηχανολόγος Μηχανικός
Βλάχος Δημήτρης - Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Γερόπουλος Περικλής - Δάσκαλος
Γκουρομπίνος Αθανάσιος - Πολιτικός Μηχανικός
Γούλας Δήμοσθένης - Επιχειρηματίας Μεταφορών
Δασκαλοπούλου Κωνσταντίνα - Ιδιωτικός Υπάλληλος
Ευαγγελόπουλος Σίμος - Αστυνομικός
Ζαφειρίου Λουίζα - Ασφαλίστρια
Ζαχαρία Μαρία - Πτυχιούχος Τουριστικών Επαγγελμάτων
Ζήντρος Χρήστος  - Μάγειρας
Ζουριδάκης Αλέξανδρος - Πολιτικός Μηχανικός
Θεοχάρης Νίκος - Ιδιωτικός Υπάλληλος
Καλτσίδης Πέτρος - Επιχειρηματίας Εστίασης, πρόεδρος Αθλητικών Σωματείων
Κατσούλα Ευαγγελία - Θεολόγος
Κοντοδήμου Γεωργία - Ψυχολόγος
Κουκουρίκης Μίλτος - Επιχειρηματίας Εστίασης – Καλλιτέχνης
Κωστής Ζήσης  -Στέλεχος - Ενόπλων Δυνάμεων
Λουκάς Πέτρος Υπάλληλος - Εστίασης
Λώλος Αχιλλέας - Επιχειρηματίας στον τομέα του Αυτοκινήτου
Μουστάκα Βασιλική - Πληροφορικός
Μπουλογιάννης Αθανάσιος - Καθηγητής Φυσικής, Φροντιστηριακός Οργανισμός ΚΕΝΤΡΟΝ
Νιβολιανίτη Στέλλα - Μαγείρισσα
Νικολαϊδης Δημήτρης - Μηχανολόγος Μηχανικός
Νταφόπουλος Γεώργιος - Ελεύθερος Επαγγελματίας
Πάικου Στέλλα - Καθηγήτρια Γερμανικών
Παλάγκα Διονυσία - Απόφοιτη Ιατρικών Εργαστηρίων
Παπαδημητρίου Ελένη - Δασκάλα
Παπαδόπουλος Γεώργιος - Έμπορος
Παπαδούλη Μαργαρίτα - Υπαλληλος Εστίασης
Παπανικολάου Φιλίτσα - Παιδοψυχολόγος
Πουτούλης Ιωάννης - Κουρέας
Σαλτζίδης Χαράλαμπος - Οδηγός
Σκαραφίγκας Γεώργιος - Αγρότης
Σκάρπου Χριστίνα - Οικονομολόγος Αθλητικής Διοίκησης
Τζάρτας Χρήστος    - Ελεύθερος Επαγγελματίας
Τσαμαδός Παναγιώτης - Επιχειρηματίας
Φιλιπποπούλου Αθανασία - Επιχειρηματίας Λιανικού Εμπορίου
Χοντή Έλσα - Οικονομολόγος