Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Πανδημία & Εθελοντισμός

Γράφει ο Ξενοφών Λέτσας - Πρόεδρος ΔΣ της ΕΟΔΥΑ

Ο Εθελοντισμός στη χώρα μας βρίσκεται σε ¨νεογνικό¨ στάδιο, ακόμη και σήμερα που συζητάμε,

μεγάλο μέρος της κοινωνίας αγνοεί τα οφέλη της Εθελοντικής παρουσίας και προσφοράς. Είναι διαπίστωση η οποία προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολλά χρόνια Εθελοντικής δράσης σε πολλούς κοινωνικούς τομείς.
0000convid eodya 3Η Πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη δράση των Εθελοντών και των Εθελοντικών ομάδων, λόγω των κινδύνων, των περιορισμών (μετακινήσεις, εργασίες κτλ), της αναστολής δραστηριοτήτων (αθλητικών, πολιτιστικών, κοινωνικών, ψυχαγωγικών κτλ). Το κυριότερο πρόβλημα είναι η αδυναμία της Εκπαίδευσης των Εθελοντών. Η Εκπαίδευση είναι τα γερά θεμέλια για ένα καλά οργανωμένο και αποτελεσματικό Εθελοντικό Σύστημα. Τα μέτρα που αφορούν τον περιορισμό της διασποράς – εξάπλωσης του covid-19, περιόρισαν παράλληλα και τη δυνατότητα απόκτησης νέων γνώσεων, εμπειριών αλλά και διατήρησης των Εθελοντών σε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας. Το τελευταίο διάστημα οι τοπικές Εθελοντικές ομάδες συμμετέχουν και οργανώνουν Εθελοντικές αιμοδοσίες, υποστηρίζουν υγειονομικούς φορείς για τη διενέργεια καταγραφής στοιχείων και θερμομέτρησης εισερχομένων σε δημόσιους χώρους, καθώς επίσης και παροχής υγειονομικής υποστήριξης σε Αθλητικές διοργανώσεις που συνεχίζουν να γίνονται (super league). Όλες οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια που έχει αποφασίσει η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς, τηρώντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Οι Επιχειρησιακές και Εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Εθελοντικών ομάδων που είναι ενταγμένες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν συρρικνωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα εδώ και μήνες να είναι εντελώς αδρανείς. Μια λύση είναι η Εκπαίδευση εξ΄ αποστάσεως, με την χρήση ψηφιακών εφαρμογών τηλεεκπαίδευσης. Αυτό είναι μια λύση ανάγκης, αυτό που πραγματικά χρειάζεται ένας Εθελοντής είναι η Πρακτική άσκηση, η υλοποίηση ασκήσεων με ρεαλιστικά σενάρια, η επαφή με τον εξοπλισμό και η τριβή – ζύμωση των Εθελοντών για τη δημιουργία της απαραίτητης μεταξύ τους χημείας. Επίσης σημαντική είναι η εκπαιδευτική & επιχειρησιακή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους Κρατικούς φορείς και Υπηρεσίες (Πυροσβεστικό Σώμα - ΕΜΑΚ, Ε.Κ.Α.Β., ΕΛ.ΑΣ. Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, Ε.Ο.Δ.Υ., Νοσοκομεία κτλ), σε αντικείμενα που αφορούν την αποτελεσματική διαχείριση & αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων που απειλούν την Κοινωνία, τη Ζωή και την Υγεία.
Στον πρόσφατο σεισμό & παλιρροϊκό κύμα που έπληξε τη Σάμο (30/10/2020) υπήρξε άμεση κινητοποίηση και συνεργασία Πολιτείας και Εθελοντικών ομάδων με αποτέλεσμα η επέμβαση τους να είναι καθοριστική για τη διάσωση τραυματιών και αγνοουμένων. Το ίδιο συνέβη στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία (Καρδίτσα & Φάρσαλα) και στην Κρήτη, όπου αποδείχτηκε ότι η άμεση επέμβαση και συνεργασία Πολιτείας και Εθελοντών έχει θεαματικά θετικά αποτελέσματα στη φάση της Άμεσης Επέμβασης αλλά και στη φάση της Αποκατάστασης των πληγέντων.
Η Πανδημία η οποία πλήττει και την Ελληνική κοινωνία αυτό το διάστημα, έχει δημιουργήσει τεράστιες ανάγκες εξασφάλισης διαθέσιμων πόρων (Ανθρώπους, Εξοπλισμό, Εκπαίδευση κτλ). Η Πολιτεία βρίσκεται μπροστά σε μια κατάσταση εκτός ορίων, με τον κίνδυνο να εκραγεί μια υγειονομική ¨Βόμβα¨ με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την Ελληνική κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν χαρακτήρα Οριζόντιο και περιοριστικό, με αποτέλεσμα να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και η συνοχή του πληθυσμού. Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη για όλους μας και το τίμημα που θα κληθούμε να πληρώσουμε θα είναι πολύ υψηλό. Δυστυχώς οι πληγές οι οποίες θα μείνουν θα είναι πολλές και βαθιές και η επούλωσή τους θα είναι μια μακροχρόνια, επίπονη και επώδυνη διαδικασία, η οποία θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην κοινωνία (Θάνατοι, Υγεία, Οικονομία, Πολιτική, Παιδεία κτλ).
Η επόμενη ημέρα θα κριθεί από την κατάλληλη προετοιμασία και συνεργασία Πολιτείας και Πολιτών. Οι πολίτες οι οποίοι θα συνδράμουν στην ανακούφιση από τις συνέπειες της Πανδημίας πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι ψυχικά και υλικά, ώστε να συμμετέχουν αποτελεσματικά σε αντίστοιχες δράσεις υλοποίησης προγραμμάτων σχετικών με τη διαχείριση της κρίσης μετά την Πανδημία.
Οι Εθελοντικές Ομάδες που είναι ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν σε τοπικό επίπεδο ανάλογες δράσεις και προγράμματα. Ήδη διαθέτουν μεγάλο αριθμό εκπαιδευμένων & πιστοποιημένων Εθελοντών, εξοπλισμό και το σημαντικότερο Εμπειρία διαχείρισης ανάλογων καταστάσεων. Η συνεργασία Πολιτείας, οργανωμένων Εθελοντών και απλών Πολιτών μπορεί να δημιουργήσει ένα μείγμα Ανθρώπων, οι οποίοι θα συμβάλουν στην ταχεία, ομαλή και εύρυθμη επαναφορά της κοινωνίας στην ¨κανονικότητα¨.
Η Πολιτεία Τοπική Αυτοδιοίκηση (Α΄ & Β΄ βαθμού) οφείλει να ενισχύσει υλικοτεχνικά τις Εθελοντικές Ομάδες που είναι ενταγμένες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η καλύτερη περίοδος για την αντιμετώπιση καταστάσεων που απειλούν την Κοινωνία, την Υγεία και τη Ζωή είναι ΠΡΙΝ αυτές συμβούν. Η κατάλληλη προετοιμασία είναι καθοριστική στην μείωση των απωλειών (Ζωών & Περιουσιών) αλλά και της επαναφοράς της κοινωνίας που έχει πληγεί στην προηγούμενη ομαλή κατάσταση.
0000convid eodya 2Η ΕΟΔΥΑ (Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης & Υγειονομικών Αποστολών) έπειτα από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19 και με κύριο γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των Εθελοντών και της Κοινωνίας, αναστέλλει όλες τις προγραμματισμένες δράσεις των Εθελοντών μέχρι να υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.
Η εφαρμογή των οδηγιών και αποφάσεων των Αρμόδιων Φορέων της Πολιτείας από την ΕΟΔΥΑ είναι αδιαπραγμάτευτη και θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα πρωτόκολλα και μέτρα, που αφορούν την προστασία της υγείας των Πολιτών, αυτή τη δύσκολη χρονικά περίοδο που διανύουμε.
Η Εκπαίδευση των Εθελοντών των παλαιοτέρων εκπαιδευτικών σειρών (1η, 2η, 3η) καθώς και της νέας 4ης εκπαιδευτικής σειράς, θα συνεχίσουν να γίνονται εξ΄ αποστάσεως με τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εφαρμογών, όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
Η διατήρηση υψηλού επιπέδου Εθελοντικών Διασωστικών και Υγειονομικών υπηρεσιών, είναι άμεσα συνυφασμένη με την παροχή συνεχιζόμενης ποιοτικής εκπαίδευσης για τους Εθελοντές μας. Η Εκπαίδευση μας κάνει αποτελεσματικότερους και συνεχίζεται με διαφορετικό τρόπο.
Δράσεις Υγειονομικής υποστήριξης σε δραστηριότητες οι οποίες επιτρέπονται (αθλητικές κτλ), θα γίνονται τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και εφαρμόζοντας τα ανάλογα μέτρα & εξοπλισμό ατομικής προστασίας.
Δράσεις που αφορούν τη συμμετοχή των Εθελοντών μας, στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, Έρευνα – Διάσωση κτλ), θα πραγματοποιούνται κανονικά και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας.
Διαβεβαιώνουμε ότι οι Εθελοντές της ΕΟΔΥΑ θα βρίσκονται πάντα ¨Δίπλα στον Άνθρωπο, δίπλα στην Κοινωνία¨, στη δοκιμασία που περνάει η Ελληνική Κοινωνία το τελευταίο διάστημα.
Λέτσας Ξενοφώντας
Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΟΔΥΑ