Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Όλη η Λάρισα ένα απέραντο Σινεμά

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας διοργανώνεται κάθε χρόνο το μήνα Φεβρουάριο στη Λάρισα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη συνεργασία της Εταιρίας artfools, του ΤΕΙ Λάρισας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και τη στήριξη του Δήμου Λαρισαίων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Aκόμη πιο αναβαθμισμένο, πιο δυναμικό και  πιο δημιουργικό το φετινό Φεστιβάλ,  που θα πραγματοποιηθεί από 27 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου «’Ολη η Λάρισα ένα απέραντο Σινεμά» καθώς  έστειλαν συμμετοχές περισσότεροι  από 1500 ενδιαφερόμενοι από όλα τα μέρη της γης, χαρακτηριστικά: Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία Ρωσία ,Βαλκάνια, Καναδάς, Αυστραλία, Κούβα και Μπάγκλαντες.
Θα προβληθούν κατόπιν επιλογής 27 Ξένες και 27 ελληνικές συμμετοχές και 30 μαθητικές ταινίες ενώ Θα ταξιδέψουν στη Λάρισα αρκετοί έλληνες δημιουργοί και μέχρι στιγμής 4 σχολεία από την Ελλάδα.
Ιδιαίτερη τιμή για τη φετινή διοργάνωση είναι η παρουσία καταξιωμένων σκηνοθετών και μουσικών, όπως ο Σύλλας Τζουμέρκας , η Ευανθία Ρεμπούτσικα, Νίκος Περάκης  και ο Διεθνούς φήμης σκηνοθέτης και θεωρητικός κινηματογράφου Ροβήρος Μανθούλης.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνουν πολλά αφιερώματα, έκθεση φωτογραφίας και  master class. Οι προβολές θα λάβουν χώρα σε πολλές αίθουσες όλης της Λάρισας, με ελεύθερη είσοδο.
Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε  στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Μιλώντας για το θεσμό του Φεστιβάλ, ο κ. Αγοραστός επεσήμανε: «Είναι στη φύση του ανθρώπου η ενασχόλησή του με τις τέχνες, σε οποιαδήποτε μορφή. Τα συναισθήματα που προκαλούν, χαρά, λύπη, προβληματισμός, δέος, τον κάνουν να προσεγγίζει τη ζωή με άλλη οπτική ματιά.
    Η έβδομη και η νεοτέρα των τεχνών, ο κινηματογράφος, αγαπήθηκε και αγαπιέται από το λαό μας, αφού τον έκανε σε δύσκολες εποχές, όπως και η τωρινή, να ονειρεύεται, να σκέπτεται, να θυμάται και να ελπίζει.
    Η ιδιότητα του κινηματογράφου να περικλείει και άλλες μορφές τέχνης (μουσική, χορό, λογοτεχνία, κ.α.) τον έκανε να έχει μεγάλη ανταπόκριση σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
   Ο κινηματογράφος έχει χαρίσει στη χώρα μας πολλές χαρές και πολλά Όσκαρ από Έλληνες καλλιτέχνες ή Ελληνικής καταγωγής (Κατίνα  Παξινού, Μάνος Χατζιδάκις, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Θεώνη Βαχλιώτη, Κώστας Γαβράς, Βασίλης Φωτόπουλος, Ολυμπία Δουκάκη, Ελία Καζάν, Ντιν Ταβουλάρης, Αλεξάντερ Πέιν) καθώς και πολλές ακόμη διακρίσεις, σε διεθνή Φεστιβάλ των οποίων η απαρίθμηση ξεφεύγει από τα όρια του χαιρετισμού.
  Η συμμετοχή σε οργανωμένα φεστιβάλ, δίνει την ευκαιρία στους κινηματογραφιστές να κάνουν γνωστή τη δουλειά τους, να έλθουν σε επαφή με ομότεχνους τους, να εξελίξουν την τέχνη τους και να αναδείξουν καινούργιες μορφές έκφρασης.
   Ιδιαίτερα σήμερα στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνούν οι Έλληνες πολίτες, η τέχνη και ο πολιτισμός είναι οι βασικές πηγές από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν δυνάμεις και να αναπτύξουν ένα σύστημα αντοχής και άμυνας.
    Η οικονομική κρίση υποδεικνύει ένα νέο μοντέλο ζωής. Ο Ζίγκμουντ     Φρόιντ υποστήριζε ότι κάθε οικονομική κρίση προδιαθέτει τα άτομα για μια νέα οπτική. Ο άνθρωπος αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τη ζωή με μια νέα φιλοσοφία. Σίγουρα η προσέγγιση των τεχνών συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτή τη νέα φιλοσοφία.
   Οι επιδιώξεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να καταστεί η Θεσσαλία κέντρο πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας, αποδεικνύεται από την πληθώρα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες αλλά και από τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού.
  Στηρίζουμε τον θεσμό του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας, αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε την προσπάθεια και τον κόπο των συντελεστών του και ευελπιστούμε ότι με την πάροδο των χρόνων, θα καταστεί θεσμός, όχι μόνο για τα Ελληνικά δεδομένα αλλά και για τα διεθνή. Καλωσορίζουμε τους συμμετέχοντες, τους ευχόμαστε καλή διαμονή και κάθε επιτυχία στους στόχους τους».
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ακόμη  ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων κ. Πάνος Σάπκας, ο αν. προέδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ευστ. Βελησσάριος, η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη, η προέδρος  της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ κ. Άντα  Σαρτζή, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ κυρίες  Δήμητρα Μπαράτση και  Ολυμπία Καλαμπαλίκη, η ειδική γραμμ. του Δ.Σ της κινηματογραφικής λέσχης Λάρισας κ. Δέσποινα Τριανταφυλλίδου και εθελοντές του φεστιβάλ.
Ο κ. Πάνος Σάπκας ανέφερε: «Το 7ο Διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ είναι ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη της Λάρισας. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην  ArtFools, σε αυτήν τη μη κερδοσκοπική εταιρία γιατί κατάφερε μέσα στα χρόνια αυτά, να σηκώσει ψηλά τον πήχη, να κάνει πραγματικά πολύ σπουδαία πράγματα, βλέποντας τα ονόματα που θα πλαισιώσουν το φεστιβάλ. Κατάφερε να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας , το Δήμο Λαρισαίων , το ΤΕΙ Λάρισας , το Γαλλικό Ινστιτούτο, δηλαδή φορείς  της πόλης με σημαντική δουλεία στα πολιτιστικά. Ο Δήμος της Λάρισας έχει προτεραιότητα τον πολιτισμό και αυτό φάνηκε από την πρώτη μέρα και μάλιστα τον κινηματογράφο, γιατί η πρώτη ενέργεια που κάναμε ήταν να επανιδρύσουμε την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας και χαίρομαι πάρα πολύ που συμμετέχει επίσημα στο φεστιβάλ αυτό με εκπρόσωπο της. Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία.»
Ο κ. Βελησσαρίου επεσήμανε: «Είμαστε και εμείς πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε για μια ακόμα φορά στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ένα φεστιβάλ το οποίο το υποστηρίξαμε εμείς από την αρχή, από την πρώτη χρονιά, και αυτό που μας χαροποίει ιδιαίτερα είναι ότι φέτος έχουμε ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή, διότι φέτος έχουν προγραμματιστεί να γίνουν προβολές ταινιών και μέσα στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ 2 , 3,4 Μαρτίου με ταινίες του Νίκου Περάκη. Με αυτόν τον τρόπο αποσκοπούμε να φέρουμε ακόμα πιο κοντά το ΤΕΙ Θεσσαλίας στην πόλη και να τους συνδέσουμε ακόμα περισσότερο με το φεστιβάλ και να έχουμε περισσότερη συμμετοχή των φοιτητών, των σπουδαστών του ιδρύματος μας. Να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που συμμετέχουν και υποστηρίζουν το θεσμό. ».
Η κ. Βουλγαράκη με τη σειρά της τόνισε: «Ως Γαλλικό  Ινστιτούτο Λάρισας, είμασταν από την αρχή αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια για κάτι το οποίο ξεκίνησε δειλά σαν Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και μεταμορφώθηκε σε διεθνούς εμβέλειας. Θα ήθελα να μιλήσω για δυο ευχάριστες συγκυρίες. Η πρώτη είναι ότι μετά από πρόσκληση του κυρίου Σάπκα ανασυγκροτήθηκε η Κινηματογραφική Λέσχη η οποία ιδρύθηκε το 1975, η δεύτερη ευτυχής συγκυρία είναι η τιμητική μας συνεργασία με την ArtFools, την οποία θα στηρίξουμε ως ένας θεσμός  αρκετά σημαντικός για την πόλη. Φυσικά εμείς το στηρίζουμε και με την παρουσία μας. Η πρόεδρος μας η κυρία Μουκούλη ανήκει στην οργανωτική επιτροπή. Εγώ θα πάρω μέρος στο διαγωνιστικό μαθητικό τμήμα ως κριτής και φυσικά την προσεχή Τρίτη η Κινηματογραφική Λέσχη θα προβάλει την ταινία του Godard «Με κομμένη την ανάσα», και σας περιμένουμε όλους».   
Μιλώντας εκ μέρους της πολιτιστικής ομάδας Αrtfools, η κ. Σαρτζή ανέφερε: «Όταν πριν από επτά χρόνια μια μικρή ομάδα χτύπησε την πόρτα του κύριου περιφερειάρχη και του είπαμε ‘’εμείς κάνουμε ένα νεανικό φεστιβάλ, θα μας βοηθήσετε’’ πιστεύω ότι ούτε και ο ίδιος δεν πίστευε αυτά που εμείς όμως πιστεύαμε και προσπαθήσαμε, ότι από τότε μέχρι τώρα θα έχουμε ένα διεθνές φεστιβάλ, το οποίο θα είναι συνεχώς υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας , του ΕΟΤ με την στήριξη και συνεργασία του ΤΕΙ Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων από φέτος και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Το Γαλλικού Ινστιτούτου στάθηκε συνοδοιπόρος. ’Ολοι οι συνεργάτες μας είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε με πάθος αυτό που κάνουμε και νομίζω ότι φαίνεται σε αυτό που πετυχαίνουμε. Θα προσφέρουμε στη Λάρισα ένα πάρα πολύ καλό, ποιοτικό και μαζικό φεστιβάλ. Ευχαριστώ τους χορηγούς μας, είναι πολύ σημαντικοί για μας και ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μας και τους εθελοντές μας που δεν είναι  μόνο αυτοί που βλέπετε, είναι πολλαπλάσιοι και θα φτιάξουν ένα πολύ όμορφο κλίμα στο φεστιβάλ.»