Τρίτη 20 Απριλίου 2021
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Έτσι θα αξιοποιηθεί στη Λάρισα η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή!

Τον επόμενο μήνα θα ψηφιστεί ο φορέας διαχείρισης για την αξιοποίηση της Αβερωφείου Σχολής, ενώ ήδη έχει ζητηθεί η συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος». Αυτά εξήγγειλε από το βήμα της Agrothessaly στη Λάρισα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος έχει αναγάγει σε προσωπικό στοίχημα την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου.
Έχοντας εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης και τη στήριξη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων, ο Λαρισαίος υφυπουργός αναζητεί χρηματοδοτικούς πόρους, καθώς «οι κτηριακές εγκαταστάσεις της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων για τη συντήρηση και τη διατήρησή τους». Μέχρι στιγμής, μόνο η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει οικονομικά το εγχείρημα και, κυρίως, την ανέγερση του Μουσείου Εκκόκκισης Βάμβακος.
Πρωτοβουλίες
Ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας ζήτησε, με επιστολή του, την οικονομική συνδρομή του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», εξετάζει με θετική ματιά τη χρηματοδότηση του παραπάνω εγχειρήματος. Επίσης, ο κ. Κόκκαλης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικά προβλήματα, έχει δώσει εντολή να συσταθεί ένας φορέας διαχείρισης της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής και των εγκαταστάσεών της, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στον οποίο θα πρέπει τουλάχιστον να συμμετέχουν ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», ο Δήμος Λαρισαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η περιφέρεια.
Το ενδιαφέρον των φορέων
Όσον αφορά τους φορείς που έχουν καταθέσει πρόταση αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της Αβερωφείου Σχολής, αυτοί είναι οι εξής:
•Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος για τη δημιουργία εκπαιδευτικού μελισσοκομείου και επισκέψιμου χώρου εξαγωγής του μελιού και εκθετήριο/πρατήριο μελισσοκομικών προϊόντων, καθώς και Μουσείο Μελισσοκομίας.
•Το ΥΠΑΑΤ – Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Δομών Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών – Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Ν. Λάρισας για έκθεση στον προαύλιο χώρο της Αβερωφείου συγκροτήματος διαλογής και καθαρισμού σπόρων σιτηρών.
•Η Διεύθυνση της Αβερωφείου ΕΠΑΣ Λάρισας για προγράμματα θεραπευτικής και ψυχαγωγικής ιππασίας στο Ιπποφορβείο (25 θέσεων), για τη δημιουργία πρότυπης μονάδας παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού και πρότυπης μονάδας παραγωγής κρέατος (χοιροστάσιο – ορνιθοτροφείο).
•Η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, με σκοπό τη διοργάνωση εξειδικευμένων παραδόσεων μαθημάτων για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά μηχανήματα από επαγγελματίες κατασκευαστές, σε μορφή κύκλων σεμιναρίων. Τακτική πρακτική άσκηση των μαθητών στις επιχειρήσεις των Κατασκευαστών, ως μέρος του διδακτικού τους προγράμματος.
•Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας για την εκπαίδευση γεωπόνων και συναφών ειδικοτήτων, ενώ τα μέλη του μπορούν να παρέχουν δωρεάν στη σχολή λογισμικό και εξοπλισμό για τους σκοπούς της εκπαίδευσης. Επίσης, πρότυπη φάρμα (demosite), που θα αξιοποιεί τεχνολογίες που μπορούν άμεσα οι αγρότες να εφαρμόσουν και στις δικές τους φάρμες.
•Τέλος, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης – Τομέα ψυχικής υγείας Νομού Λάρισας «Μυρμιδόνες» για τη δημιουργία πάρκου ιππασίας και θεραπευτική ιππασία για άτομα ειδικών ομάδων και τη δημιουργία σύγχρονης μονάδας εντατικής εκτροφής σαλιγκαριών.
Πηγή: ypaithros.gr