Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Για να νιώθετε υγιής , ο οργανισμός σας χρειάζεται καθημερινή πρόσληψη από μια μεγάλη ποικιλία από ουσιαστικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακά ολικής αλέσεως, χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά, άπαχο κόκκινο κρέας, ψάρια και  υγιεινά έλαια όπως  το ελαιόλαδο.


Το κάθε τρόφιμο που τρώμε περιέχει δύο κύριες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών τα μακροθρεπτικά και τα μικροθρεπτικά συστατικά. Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα  σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά και είναι κύρια συστατικά κάθε διατροφής . Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται οι πρωτεΐνες (κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια κ.α.),οι υδατάνθρακες  (δημητριακά, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά κ.α.) και τα λίπη (όπως ελαιόλαδο, βούτυρο κ.α.) και είναι αυτά που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό μας.
Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται σε μικρές ποσότητες και αποτελούν τα λεγόμενα μικροθρεπτικά συστατικά του οργανισμού μας. Παίζουν  ένα σημαντικό ρόλο στη εύρυθμη και καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Περισσότερα τρόφιμα  περιέχουν τόσο μακροθρεπτικά όσο και μικροθρεπτικά συστατικά  σε διάφορες ποσότητες. Το κλειδί για να καταφέρετε μια υγιή, καλά ισορροπημένη διατροφή είναι να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία από διάφορα τρόφιμα. Μια τέτοια διατροφή είναι η μοναδική στο κόσμο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!
Η επίτευξη μιας  σωστής διατροφής και δει ενός Μεσογειακού προτύπου είναι θέμα συνδυασμού συγκεκριμένων παραγόντων. Υπάρχουν τέσσερα  σημεία-κλειδιά που κάνουν το διαιτολόγιο μας ιδανικό για το καθένα μας : ΜΕΤΡΟ-ΠΟΙΚΙΛΙΑ-ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ-ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ
• Ο όρος ΜΕΤΡΟ χρησιμοποιείται στην επιστήμη της  διατροφής  για να τονίσει ότι θα πρέπει να τρώμε τη σωστή ποσότητα όλων των τροφίμων  ανάλογα τις διατροφικές ανάγκες μας , το βάρος, το ύψος μας και την φυσική μας δραστηριότητα. Είναι γνωστό σε όλους μας η έκφραση που χρησιμοποιούμε όλοι  οι διατολόγοι : ‘Τρώτε απ’όλα αλλα με μέτρο.’ Συνήθως  οι  διατροφικές υπερβολές και δει οι συχνές  είναι το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι από εμάς  με αποτέλεσμα ο δείκτης  της ζυγαριάς  να ανεβαίνει.
• Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός Μεσογειακού τρόπου διατροφής. Τρώτε διαφορετικά τρόφιμα από μέρα σε μέρα. Σε περίπτωση που επιμένετε σε δίαιτες μονοφαγίας ή σε δίαιτες που περιέχουν  μόνο μια ή δύο υγιεινές  (έστω) τροφές  και ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε αυτόματα  εκθέτετε τον οργανισμό σας  σε έλλειψη πολλών άλλων συστατικών όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά  που υπάρχουν σε άλλα τρόφιμα που έχετε αποκλείσει.
• Για όσους θέλουν να χάσουν βάρους  ή για αυτούς που θέλουν να πάρουν βάρους ή και ακόμα για αυτούς που θέλουν να διατηρήσουν το βάρους τους , ο στόχος είναι ένας και μοναδικός :ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ μεταξύ της ενέργειας που λαμβάνετε από τα τρόφιμα  και της  ενέργειας που καταναλώνετε  από την καθημερινή σας δραστηριότητας.
• Προσπαθήστε να ακολουθείτε πάντα μια διατροφή που είναι κατάλληλη για τον δικό σας οργανισμό σύμφωνα με το βάρος σας ,το ύψος ,την ηλικία σας ,τις διατροφικές σας ανάγκες και την φυσική δραστηριότητα  που έχετε. Προσπαθήστε δηλαδή να υπάρχει μια  ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ διατροφή που είναι κατάλληλη μόνο για εσάς και αποφύγετε τις γενικές δίαιτες μονοφαγίας  που υπόσχονται μόνο παροδικά και επικίνδυνα αποτελέσματα! Απευθυνθείτε σε έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο για να σας βοηθήσει σε αυτήν σας τη προσπάθεια.

KOULOULAΚoυλούλα Ι. Βασιλική
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc


Εξειδίκευση  στα Καρδιαγγειακά Νοσήματα,
MSc Δημόσια Υγεία –Ποιότητα  Ασφάλεια Τροφίμων
Μονάδα αποκατάστασης ‘Physiatriki’ www.physiatriki.gr

23ης Οκτωβρίου 15, Τ.2410617090 Κ.6973303868, email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.