Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ!

 

Η κυτταρίτιδα είναι μια μη παθογόνα κατάσταση και μπορεί να κάνει την εμφάνισή της στο 90% των γυναικών ακόμα και από την ηλικία την εφηβείας. Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό.

Οφείλεται στην κακή αιμάτωση και στη διόγκωση των λιποκυψελών στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος που εμφανίζεται. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα παρουσιάζει μια εικόνα που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.   Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύτταρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, να  εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και αν επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συνήθως στους μηρούς, τους γλουτούς, το στομάχι, την κοιλιά, τις γάμπες και στο εσωτερικό των μπράτσων. Αποδίδεται στην καθιστική ζωή, τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, την ακατάλληλη διατροφή,  σε διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος ή σε ορμονικές διαταραχές, σε κληρονομικότητα, στο κάπνισμα, στη συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ. Η κυτταρίτιδα είναι ένα φαινόμενο πολυσύνθετο και η αντιμετώπισή της απαιτεί συνεχή και συστηματική προσπάθεια, καθώς και επιμονή και υπομονή.  
Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί  να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας αισθητά .Στη συνέχεια σας δίνονται μερικές μικρές αλλά σημαντικές διατροφικές συμβουλές:
• Προσπαθήσετε να μειώσετε το βάρος σας με μεσογειακού τύπου διατροφή.
• Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση των πηγών νατρίου.
• Προσπαθήστε να  καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, όσπρια, ρίζες λαχανικών, προϊόντα κριθαριού, βρώμης, λιναριού, πράσινα λαχανικά).
• Προσπαθήστε να  επιλέγετε όσο το δυνατόν άπαχο κρέας και να σέβεστε τις οδηγίες του διατροφολόγου αναφορικά με τη χρήση ελαιολάδου.
• Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα τηγανητά τρόφιμα, τα crackers, τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα με προσθήκη βουτύρου ή υδρογονωμένων φυτικών λιπαρών κατά την παρασκευή τους. Γενικά, να αποφεύγετε τα λίπη σε στερεά μορφή (κορεσμένα).
• Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης, σοκολάτας και κακάο.
• Προσπαθήστε να  περιορίσετε ή να διακόψετε το κάπνισμα.
• Προσπαθήστε να  περιορίσετε τη λήψη οινοπνεύματος ( 1 - 2 μερίδες ποτού / εβδομάδα.)
• Προσπαθήστε να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα, που συντελεί στην αποβολή των κατακρατήσεων.

kytaritida3
Συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα.Η θεραπεία της κυτταρίτιδας περιλαμβάνει πολλές τεχνικές με αυτή του κρουστικού υπερήχου να υπερέχει αισθητά. Ο Κρουστικός Υπέρηχος είναι η τελευταία εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας για την μη επεμβατική καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους. Υπάρχουν πολλά είδη υπερήχων, με διαφορετικά μήκη κύματος και δράση. Μία κατηγορία υπερήχων που χρησιμοποιείται στα μηχανήματα λιπόλυσης είναι οι υπέρηχοι υψηλής συχνότητας με μεγάλη ισχύ, που  καταστρέφουν το λιποκύτταρο. Ο κρουστικός υπέρηχος δρα κατά του λίπους και της κυτταρίτιδας στοχεύοντας στο χόριο και τον λιπώδη ιστό. Το σύστημα εντοπισμού του λίπους που διαθέτει η κεφαλή του κρουστικού υπέρηχου εξασφαλίζει την βελτίωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού καθώς δρά και στο επιφανειακό στρώμα που σχηματίζεται η κυτταρίτιδα. Βελτιώνεται σημαντικά η κυκλοφορία της λέμφου και τα λιποκύτταρα αποβάλλουν τις τοξίνες με συνέπεια την μείωση της κυτταρίτιδας.
  Ο Κρουστικός υπέρηχος στοχεύει και διεισδύει ακριβώς στις περιοχές με εντονότερο πρόβλημα, σε αυξημένο και ανθεκτικό λιπώδη ιστό, ενώ δρα ηπιότερα σε περιοχές με πιο λεπτό στρώμα λίπους οδηγώντας σε φυσική γλυπτική του σώματος. Όταν ο πομπός βρίσκεται σε επαφή με την προς θεραπεία περιοχή, τα παραγόμενα κρουστικά κύματα απορροφώνται από τους στοχευόμενους ιστούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αιματικής ροής και μια σειρά μεταβολικών διεργασιών που παρατηρούνται στον συνδετικό ιστό μέσω των κρουστικών κυμάτων.
Τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα του κρουστικού υπέρηχου είναι:
• Άμεσο αποτέλεσμα σε μία συνεδρία
• Μη επεμβατική-ανώδυνη θεραπεία
• Ορατά αποτελέσματα σε κυτταρίτιδα και τοπικό πάχος από την πρώτη εφαρμογή με αποτελέσματα που διαρκούν
• Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας ,μπορεί το μέλος να επιστρέψει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες
Ο κρουστικός υπέρηχος μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα κάθε ηλικίας.

  kytaritidaBkytaritidaA

Κουλούλα Ι. Βασιλική
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
Εξειδίκευση  στα Καρδιαγγειακά Νοσήματα,
MSc Δημόσια Υγεία –Ποιότητα  Ασφάλεια Τροφίμων

Physiatriki