Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Εκφοβισμός μέσω διαδικτύου, και πώς μπορείς να προστατέψεις το παιδί σου.

Τι είναι το cyberbullying;
Διαδικτυακός εκφοβισμός, ή cyber bulling. Ο όρος cyber bullying δημιουργήθηκε από τον Καναδό Bill Belsey και έχει τις ρίζες του στον παραδοσιακό σωματικό ή ψυχολογικό εκφοβισμό όπου ο στόχος του επιτιθέμενου είναι να προκαλέσει ζημιά ή να βλάψει το θύμα του.

00000ekfovismosdisdiktiou2Διαδικτυακός εκφοβισμός  ή cyber bullying συμβαίνει όταν κάποιος κακόβουλος παρενοχλεί ένα άτομο με τη χρήση της τεχνολογίας. .Ο διαδικτυακός εκφοβισμός περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η αποστολή ανήθικων μηνυμάτων, ο αποκλεισμός ατόμων από εφαρμογές συνομιλιών, το hacking ενός ξένου λογαριασμού, η δημοσίευση ενοχλητικών φωτογραφιών, διάδοση προσβλητικών φημών κ.α.
Δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που τείνει να πάρει τρομακτικές διαστάσεις, και δυστυχώς Θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι κυρίως νέα παιδιά και έφηβοι, και σε πολλές περιπτώσεις , είχαμε άσχημη κατάληξη.
Το φαινόμενο παρατηρείται πιο συχνά σε ώρες που τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι και έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Βέβαια, τελευταία, με την εμφάνιση των κινητών συσκευών (smartphone, tablets) το bullying μέσω internet εντάθηκε μιας και ολοένα και περισσότερα παιδιά έχουν πρόσβαση στους υπολογιστές της νέας αυτής μορφής.
Η πιο διαδεδομένη μορφή cyberbullying είναι μέσω μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, όπως facebook, Instagram, snapchat  είτε μέσω προσωπικών μηνυμάτων.
Άλλες μορφές μπορεί να είναι παρενόχληση μέσω απειλητικών email, καυγάδες σε υβριστική γλώσσα μέσω μηνυμάτων σε κοινωνικά ή άλλα δίκτυα, chatroom κλπ.
Μια μορφή παρενόχλησης είναι και η παραβίαση των κωδικών εισόδου των θυμάτων στους λογαριασμούς email ή κοινωνικών δικτύων και η αποστολή ενοχλητικού υλικού.
Επίσης, cyberbullying θεωρείται και η εξάπλωση μιας φήμης ή ενός κουτσομπολιού μέσω διαδικτύου με σκοπό την ηθική εξόντωση του θύματος ή ακόμη και ο ψηφιακός αποκλεισμός του υποψήφιου θύματος από κάποια ομάδα.
 00000ekfovismosdisdiktiou3Μείνετε ενημερωμένοι
Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζετε τι κάνει το παιδί σας στο διαδίκτυο, έτσι θα μπορέσετε  να εξαλείψετε απειλές και κινδύνους.
Καλό είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω, ώστε να είστε σε θέση να προστατέψετε το παιδί σας:
•Το πιο σημαντικό είναι να μιλήσετε με τα παιδιά σας, να τους ενημερώσετε για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Να τους ξεκαθαρίσετε επίσης, ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι μια πράξη που πλέον διώκεται από τον νόμο και μπορούν να στραφούν σε εσάς για βοήθεια οποτεδήποτε.
•Να τους υπενθυμίζεται ότι γράφουν ή ανεβάζουν , όπως φωτογραφία ή video, δεν σβήνει ποτέ.
•Ποτέ να μην είναι σίγουροι, για τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από ψευδώνυμα.
•Να θέσετε ξεκάθαρους κανόνες για το περιεχόμενο, τα site και τις εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιούν.
•Να επιβλέπετε τις εφαρμογές social media των παιδιών, να ελέγχετε το ιστορικό αναζήτησης και να έχετε πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασής τους.
•Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που βοηθούν να έχετε τον έλεγχο στο κινητό των παιδιών σας, πχ μπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή της Google , Family Link. , μέσω αυτής μπορείτε να βλέπετε πληροφορίες όπως τον χρόνο λειτουργίας,
•Να ακολουθείτε τους λογαριασμούς social media των παιδιών σας.
•Να είστε ενημερωμένοι για τις νεότερες εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι έφηβοι, καθώς επίσης να εξοικειωθείτε με την αργό που χρησιμοποιούν. Σε περίπτωση που το παιδί σας πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού  ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
•Διατηρήστε τη ψυχραιμία σας
00000ekfovismosdisdiktiou4•Μην αποστείλετε άλλο υλικό και διακόψτε κάθε επικοινωνία με τον δράστη
•Μην διαγράψετε τα αποδεικτικά στοιχεία
•Κρατήσετε στιγμιότυπα οθόνης (screenshots) των αποδεικτικών στοιχείων (π.χ., συνομιλίες, e-mail)
•Χρησιμοποιήστε τα ενσωματωμένα εργαλεία αναφοράς και καταγγελιών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο έχετε πέσει θύμα
•«Μπλοκάρετε» τον διαδικτυακό δράστη
•Μην φοβηθείτε να μιλήσετε! Αναφέρετε το συμβάν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνώντας στο 11188, μέσω φαξ στο 213-1527471, ή μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα.
Βασίλης Αωτίδης
Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής