Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΕ 170 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κείμενο – φωτογραφίες : © Καστανάρας Α. Δημήτρης
Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και ήρθε η ώρα και για τις δικές μου διακοπές.

Για καλή μου τύχη φέτος θα πάω όχι με το σαραβαλάκι μου αλλά με ….. αεροπλάνο !!!
Το σχέδιο ξεκίνησε από το χειμώνα και με καλή παρέα μέσα στον Ιούλη πραγματοποιήθηκε!!
Προορισμός …… Κρήτη και μάλιστα στα Χανιά !!!
Πρωί, σαν κύριος αυτή την φορά, με το σακίδιο της φωτογραφικής και άλλο ένα με τα πράγματά μου αναχωρώ με τρένο για Θεσσαλονίκη και μετά για αεροδρόμιο.
Αυτή την φορά ατσαλάκωτος φίλοι μου και με ταξίδι μόλις μιας ώρας έφτασα στο αεροδρόμιο των Χανίων.
Χανιά λοιπόν και πριν αρχίσω να σας ταξιδεύω με τις φωτογραφίες μου και κάποιες πληροφορίες από τα μέρη που πήγα, θα σας πω λίγα λόγια για τον νομό και την πόλη των Χανίων.
Ο νομός Χανίων βρίσκεται στη δυτική Κρήτη και συνδυάζει πολλές όμορφες παραλίες, μικρές εύφορες πεδιάδες, ψηλά βουνά και βαθιά φαράγγια, όπως το φαράγγι της Σαμαριάς.
Ο Νομός Χανίων θεωρείται η πιο πράσινη περιοχή στην Κρήτη καθώς η οροσειρά Λευκά Όρη είναι υπεύθυνη για τις αυξημένες βροχοπτώσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.
Τα Χανιά είναι από τις αρχαιότερες πόλεις στην Κρήτη, με πλούσια και πολυτάραχη ιστορία. Σήμερα είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νησιού, μια πόλη που έχει διατηρήσει την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική και διατηρεί τα περισσότερα μνημεία της από την εποχή των Ενετών και των Τούρκων.

Το βενετσιάνικο λιμάνι με το φάρο και η παλιά πόλη στο κέντρο έχουν χαρίσει στα Χανιά τη φήμη της πιο γραφικής πόλης στην Κρήτη, που φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Χωρίς να μένουν πίσω στις εξελίξεις των καιρών, τα Χανιά φιλοξενούν το Πολυτεχνείο Κρήτης και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι δυνατότητες που προσφέρουν παράλληλα για την παρακολούθηση πολιτισμικών εκδηλώσεων και για διασκέδαση είναι πολυποίκιλες και πολυάριθμες.
Η παλιά πόλη στα Χανιά  είναι ο πυρήνας των Χανίων, με τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια της και τα διατηρητέα κτίρια διαφόρων περιόδων, όπου θα απολαύσετε ρομαντικούς  περιπάτους. Πολλά από αυτά τα κτίρια χρησιμοποιούνται σήμερα σαν μικρά ξενοδοχεία, σαν εστιατόρια, καταστήματα ή κατοικίες.
Μη διστάσετε να περιπλανηθείτε στα στενά της παλιάς πόλης και να ψάξετε για τις όμορφες εικόνες που περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

Την περιήγηση στα Χανιά την  ξεκίνησα από την Δημοτική αγορά στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια μπήκα στην παλιά πόλη και κατευθύνθηκα  προς το ενετικό λιμάνι. Αφού  περπάτησα όλο το μήκος του ενετικού λιμανιού, έφτασα στην Πύλη της Άμμου και επέστρεψα  μέσα από τα στενά της Σπλάντζιας στο σημείο απ' όπου ξεκίνησα. 
Δημοτική Αγορά Χανίων
Στιβανάδικα
Παναγία Τριμάρτυρη   ο καθεδρικός ναός των Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, αφού επισκέφτηκα το μουσείο συνέχισα την οδό Χάληδων για να φτάσω στην Πλατεία Συντριβανίου στο ενετικό λιμάνι. Από εκεί περπάτησα κατά μήκος της προκυμαίας προς τα αριστερά μέχρι το Ναυτικό μουσείο.
    Εναλλακτικά, μετά το μουσείο στρίψτε αριστερά στην Οδό Ζαμπελίου και περπατήστε την απολαμβάνοντας την μαγεία των στενών της παλιάς πόλης. Περπατήστε όλο το μήκος της οδού Ζαμπελίου, συνεχίστε στην οδό Θεοτοκοπούλου και στρίψτε δεξιά στην οδό Αγγέλου μέχρι το Ναυτικό Μουσείο Χανίων.
•  Ενετικό λιμάνι  
Ναυτικό Μουσείο Χανίων και Φρούριο Φιρκάς
Γιαλί Τζαμί, το τούρκικο τζαμί στο ενετικό λιμάνι των Χανίων
Νεώρια η Αρσενάλια
Κουμ Καπί
Σπλάντζια, από τη Σπλάντζια θα φτάσετε ξανά στη Δημοτική Αγορά, το σημείο απ' όπου ξεκινήσαμε την περιήγηση μας στην παλιά πόλη των Χανίων.
Χαλέπα, η συνοικία της Χαλέπας είναι στο ανατολικό όριο της πόλης και θα είναι καλύτερα να την επισκεφτείτε χωριστά λόγω απόστασης. Για παράδειγμα, το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι 1 χιλιόμετρο περίπου από το Κουμ Καπί.

Η παλαιά πόλη επεκτείνεται παράλληλα με το ενετικό λιμάνι των Χανίων από το φρούριο του Φιρκά και το Ναυτικό Μουσείο, μέχρι την Πύλη της Άμμου μετά τα νεώρια προς τα ανατολικά. Πρόκειται για το κομμάτι της πόλης που περικλείεται από τα ενετικά τείχη και συμπεριλαμβάνει τα βυζαντινά Χανιά, αυτά που περικλείονταν από τα μικρότερης έκτασης βυζαντινά τείχη. Τα βυζαντινά τείχη προστάτευαν το φρούριο Καστέλι, το λόφο που πρωτοκατοικήθηκε στα Χανιά την νεολιθική εποχή.
Ο λόφος Καστέλι είναι αυτός που ορθώνεται πάνω από το τούρκικο τζαμί στο Ενετικό λιμάνι. Εκεί βρίσκονταν η ακρόπολη της αρχαίας Κυδωνίας, τα μινωικά Χανιά. Εκεί επίσης χτίστηκε το πρώτο βυζαντινό φρούριο, το Καστέλι, που περιβάλλονταν από τείχη με πολλούς πύργους και προμαχώνες. Στη συνέχεια εκεί εγκαταστάθηκαν οι Ενετοί το 1252 όπου και διαμορφώθηκε η έδρα του ρετούρη (διοικητή Χανίων), ενώ στο ίδιο μέρος ήταν το κονάκι των πασάδων κατά τη τουρκοκρατία. Τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας μέσα στο Καστέλι κατοικούσαν οι αριστοκρατικές οικογένειες των χριστιανών. Το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας ισοπεδώθηκε με τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και έτσι χάθηκε μια για πάντα η μεσαιωνική της όψη. Σήμερα σώζεται μόνο η βάση του τείχους από Βορρά. Αυτό που έχει επίσης διατηρηθεί είναι ο κεντρικός δρόμος που το διέσχιζε, η σημερινή οδός Κανεβάρο με τα επιβλητικά αρχοντικά.

Τάφοι Βενιζέλων, λίγο μετά τη Χαλέπα στον Προφήτη Ηλία στο Ακρωτήρι αξίζει να επισκεφτείτε τους Τάφους των Βενιζέλων και να απολαύσετε τη μαγευτική θέα προς τα Χανιά.

Με βάση την πόλη των Χανίων, ξεκινάμε λοιπόν για  να γνωρίσουμε μια από τις πιο πλούσιες σε αξιοθέατα περιοχές της Ελλάδας. Με καλή παρέα και ένα αγαπημένο σαραβαλάκι που νοίκιασα στα Χανιά, .... ξεκινάμε!!!
Πρώτος προορισμός η παραλία στη Φαλάσαρνα, μια από τις μεγαλύτερες του νομού. Απέχει 59 χιλιόμετρα και βρίσκεται δυτικά των Χανίων. Διασχίζουμε την βόρεια ακτογραμμή των Χανίων, περνάμε μέσα από τη φύση και τα μικρά χωριουδάκια, ενώ λίγο πριν την Κίσσαμο, κατευθυνόμαστε αριστερά. Υπάρχουν παντού κατευθυντήριες πινακίδες και δεν κινδυνεύουμε να χαθούμε.

Ένα κατάφυτο τοπίο, παχιά, ξανθή αμμουδιά και καταγάλανη θάλασσα για όσο φτάνει το μάτι. Ένα μεγάλο μέρος της ακτής είναι οργανωμένο, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, όμως υπάρχει και άπλετος, ελεύθερος χώρος, ακόμα και για όσους θέλουν να απομονωθούν σε μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Κρήτης.
Αξίζει να μείνει κανείς στην παραλία ως τη δύση, για να απολαύσει ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα.

Το φαράγγι των Τοπολίων είναι εκπληκτικής ομορφιάς και θα έχετε την μοναδική εμπειρία να περάσετε από ένα μικρό τούνελ από το οποίο υπάρχει μόνο μια λωρίδα αυτοκινήτων! Υπάρχουν φανάρια και από τις δύο πλευρές του τούνελ έτσι ώστε τη μια να περνούν όσοι πηγαίνουν και την άλλη όσοι επιστρέφουν! Αμέσως μετά το τούνελ, αφού περάσετε τα Τοπόλια αξίζει να κάνετε μια στάση στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Βρίσκεται ψηλά και θα χρειαστεί να ανεβείτε αρκετά σκαλοπάτια, αλλά αξίζει τον κόπο.
Όταν φτάσετε στο Ελαφονήσι θα εντυπωσιαστείτε από τα τυρκουάζ νερά! Για να φτάσετε στο νησάκι περπατάτε μέσα στο νερό που φτάνει ως τον αστράγαλο. Παλιότερα μπορούσε κανείς ελεύθερα να βάλει την ομπρέλα του σε όποιο σημείο ήθελε, τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχουν άτομα που έρχονται και σου κάνουν παρατήρηση καθώς απαγορεύεται το άνοιγμα ομπρέλας «για να μη χαλάει το τοπίο». Μάλλον επειδή έχουν τοποθετηθεί ψάθινες ομπρέλες με το αζημίωτο πάντα!

Για τους φαν των beach bar, της καλής μουσικής και της ξάπλας τότε η Αγία Μαρίνα είναι το ιδανικό μέρος για εσάς. Απέραντη παραλία με πολλά beach bars στη σειρά, σε κοντινή απόσταση από τα Χανιά είναι ο κατεξοχήν προορισμός της νεολαίας. Αν δεν αντέχετε τις ρακέτες προτιμήστε μια πιο ήσυχη παραλία!
Ακόμα πιο κοντά στα Χανιά θα συναντήσετε τους 2-3 κόλπους στους Αγίους Αποστόλους. Εδώ τα πράγματα είναι πιο ήσυχα και οικογενειακά. Πάρτε την ομπρελίτσα σας και απολαύστε τα καταγάλανα νερά.

Μάλεμε.
Αξίζει να επισκεφθείτε το Γερμανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου είναι θαμμένοι περίπου 4500 Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης και στους μετέπειτα σκληρούς και ηρωικούς αγώνες των Κρητικών για ελευθερία από το Μάιο του1941 που κατέλαβαν την Κρήτη οι Γερμανοί, έως το Μάιο του 1945 που παραδόθηκαν μετά την συνθηκολόγηση άνευ όρων της Ναζιστικής Γερμανίας.

Κάστρο Σούδας
Το Κάστρο της Σούδας είναι κτισμένο στη νησίδα Σούδα, απέναντι ακριβώς από το κάστρο Ιτζεδίν. Οι Ενετοί άρχισαν την ανέγερσή του στα 1570 και καθώς επεκτάθηκε, σύντομα κατέλαβε το σύνολο σχεδόν της νησίδας. Πριν να κτιστεί το φρούριο Ιτζεδίν ήταν το μοναδικό κάστρο της περιοχής που προστάτευε την είσοδο στο λιμάνι της Σούδας και τη πόλη των Χανίων. Παραδόθηκε στα 1715 στους Οθωμανούς. Και στις 14 Φεβρουαρίου 1913, στις επάλξεις του φρουρίου υπεστάλη η Τούρκικη σημαία και υψώθηκε η Ελληνική, σηματοδοτώντας πλέον την Ελληνική κυριαρχία στο νησί της Κρήτης.
Το κάστρο Ιτζεδίν βρίσκεται περίπου 14 χιλιόμετρα Ανατολικά από τα Χανιά κοντά στο χωριό Καλάμι. Κτίστηκε από τους Οθωμανούς μετά την επανάσταση της Κρήτης του 1866, στη θέση ενός παλιότερου κάστρου του 17ου αιώνα. Στα μέσα του 20ου αιώνα το κάστρο χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή.
Η παραλία Καλάμι  είναι μια ακτή με στρογγυλά βότσαλα που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Χανίων στα νότια κόλπου της Σούδας και κοντά στα Μεγάλα Χωράφια.
Στα ανατολικά της παραλίας  Καλάμι, τα νερά είναι πιο βαθιά και υπάρχει εκεί ένα μικρό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες των ντόπιων. Αν και το Καλάμι δεν είναι οργανωμένη παραλία, είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους κατοίκους. Στην θα ακτή βρείτε μόνο μερικές ομπρέλες, αλλά και κάποια δέντρα (αλμυρίκια) για να κάτσετε στη σκιά τους.
Εκεί πέφτει και ο ποταμός κοιλιάρης όπου τα νερά του είναι παγωμένα .
Από την παραλία βλέπετε το λιμάνι της Σούδας και το Φρούριο.

Προτελευταία μέρα και είπα για κάπου κοντινά να πάμε σήμερα.
Οι χιλιομετρικές αποστάσεις ακούγονται  μικρές  αλλά πιστέψτε με είναι αρκετά μεγάλες και ιδικά κατεβαίνοντας στην νότια πλευρά έχει αρκετές στροφές και πολύ ανηφόρα – κατηφόρα!
Έτσι σήμερα ξεκινήσαμε για τον Σταυρό που είναι σχετικά κοντά στην πόλη των Χανίων, 16χιλιόμετρα και για να διανύσουμε  αυτή την απόσταση θα μας πάρει περίπου 25 λεπτά.
Ο Σταυρός είναι η διάσημη παραλία, όπου πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα από σκηνές της ταινίας ‘’Ζορμπάς’’ και  απλώνεται σχεδόν κυκλικά, περιτριγυρίζεται από βράχια ενώ στη μια άκρη της υπάρχει μικρό λιμανάκι.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες παραλίες της βόρειας Κρήτης που επηρεάζονται από τους βορειοδυτικούς ανέμους, η παραλία στον Σταυρό είναι απάνεμη, ρηχή, ασφαλής και με ζεστά νερά που θυμίζει πισίνα.

Τελευταία μέρα και το πρόγραμμα λέει για ….Σφακιά και Φραγκοκάστελλο.
Το νοτιότερο χερσαίο σημείο της Ευρώπης βρίσκεται  από τα Χανιά 74 χιλιόμετρα και θέλεις περίπου 2 ώρες !!
Φεύγοντας από τα Χανιά για να φτάσουμε μέχρι τα Σφακιά περάσαμε από τις Βρύσες, το χωριό με τα τρεχούμενα νερά. Από το σημείο αυτό και μετά ο δρόμος ανηφορίζει διαρκώς μέχρι το οροπέδιο Ασκύφου και μετά πήραμε την κατηφόρα προς τη Χώρα Σφακιών οδηγώντας δίπλα στον επιβλητικό γκρεμό του φαραγγιού της Ιμπρου.
Λίγο παρακάτω αντικρίσαμε για πρώτη φορά το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους και στο ράδιο αρχίσαμε να ακούμε και αμανέδες από της Λιβύης τα μέρη.
Τα νησιά που ξεχωρίζουν στο βάθος, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, είναι η Γαύδος και η Γαυδοπούλα, τα νοτιότερα νησιά της Ευρώπης.
Ο δρόμος από την Ίμπρο μέχρι τη Χώρα Σφακίων είναι το δυσκολότερο αλλά και το γοητευτικότερο κομμάτι της διαδρομής. Παντού γύρω σας βουνά άγρια (Λευκά Όρη ή Μαδάρες), βαθιά φαράγγια (φαράγγι Ιμπρου στα ανατολικά και Σφακιανό φαράγγι στα δυτικά), ο δρόμος που στριφογυρίζει σαν φίδι στο γκρεμό και η γλυκιά υπόσχεση της παραλίας και της γαλάζιας θάλασσας που σας περιμένει στο τέλος της διαδρομής.
 Τα Σφακιά, είναι τόπος άγριος γεμάτος φαράγγια, χαράδρες, άγριες βουνοκορφές και δύσκολα περάσματα. Άλλωστε το όνομα Σφακιά προέρχεται από την λέξη " Σφαξ " που σημαίνει χάσμα της γης, φαράγγι.
Χάρη στην γενναιότητα των κατοίκων και στην γεωγραφική τους θέση τα Σφακιά παρέμειναν αδούλωτα για πολύ καιρό. Έτσι είχαν την δυνατότητα στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας να ασχοληθούν με τις θαλάσσιες μεταφορές, το εμπόριο αλλά και την πειρατεία.
Τα Σφακιά, βρίσκονται στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, και θεωρείται η πιο αυθεντική περιοχή της Κρήτης. Εδώ μπορείτε να βρείτε τα τελευταία κομμάτια του παλιού Κρητικού πολιτισμού και της φύσης, μακριά από τον μαζικό τουρισμό.
Ο ήλιος λάμπει εδώ όλο το χρόνο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου βιομηχανία, η θάλασσα είναι η καθαρότερη που μπορείτε να βρείτε.
15Λίγο πριν τη Χώρα Σφακίων θα στρίψετε αριστερά (ανατολικά) και θα ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Φραγκοκάστελλο 13 χιλιόμετρα.
Το Φραγκοκάστελο είναι  παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος στο άκρο πεδινής έκτασης, φημίζεται για το βενετσιάνικο φρούριό του.
Το ξακουστό Φραγκοκάστελο οικοδομήθηκε από τους βενετούς φεουδάρχες των Χανίων κατά τα έτη 1371-1374, για να αντιμετωπιστούν οι επιδρομές των πειρατών και οι εξεγέρσεις των ντόπιων. Το φρούριο, με ορθογώνιο σχήμα, κατακόρυφα τείχη, τετράπλευρους πύργους σε καθεμία από τις γωνίες του και οδοντωτές πολεμίστρες, υπέστη κατά καιρούς εκτεταμένες ανακατασκευές.
Επί Τουρκοκρατίας το Φραγκοκάστελο χρησιμοποιήθηκε στα Oρλοφικά και στη μάχη του 1828, όταν ο Mουσταφά πασάς, διοικητής της Kρήτης, κατέλαβε ύστερα από πολιορκία το φρούριο, στο οποίο είχαν οχυρωθεί ο βορειοηπειρώτης οπλαρχηγός Xατζή Mιχάλης Nταλιάνης και οι άνδρες του.
Άρρηκτα δεμένο με το Φραγκοκάστελο είναι ένα παράξενο φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται συχνά τις πρώτες πρωινές ώρες στα τέλη Mαΐου.
Oι θρυλικοί Δροσουλίτες (έτσι τους αποκαλούν οι ντόπιοι, διότι εμφανίζονται με την πρωινή δροσιά) μοιάζουν με σκιές στρατιωτών που ξεκινούν από την ανατολή και κινούνται προς τη δύση. Το φαινόμενο συνδέθηκε στη συνείδηση των ντόπιων με τις ψυχές των αγωνιστών του Xατζή Mιχάλη Nταλιάνη, που έχασαν τη ζωή τους στο Φραγκοκάστελο.
Τελευταίο πρωινό στα Χανιά και πριν πάμε για να πάρουμε το αεροπλάνο της επιστροφής είπαμε για ένα τελευταίο καφεδάκι και μια βολτούλα πρωινή στα πανέμορφα στενάκια της παλιάς πόλης.  

  CHANIA170CHANIA171
Φεύγω με τις καλύτερες αναμνήσεις από την πανέμορφη Κρήτη και τα ονειρεμένα Χανιά με την υπόσχεση και την ευχή να μπορέσω και του χρόνου να τα επισκεφτώ, γιατί κακά τα ψέματα μόνο επτά ημέρες δεν αρκούν για τα πανέμορφα Χανιά.
Και να θυμάστε ότι μόνο με τις αποδράσεις και τις όμορφες στιγμές μπορούμε να είμαστε πάντα θετικοί και χαρούμενοι!