Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Δημοσθένης Φιφής Οικονομολόγος – Στέλεχος Τράπεζας

ΣΥΝΕΝΝΤΕΥΞΗ

Ο Δημοσθένης Φιφής είναι ένας έμπειρος Οικονομολόγος και Διευθυντής σε κατάστημα μεγάλης Τράπεζας. Με τις ιδιότητες του αυτές και με την πολύχρονη εμπειρία του νομίζω ότι είναι κατάλληλος να μιλήσει για τις μάχες που γίνονται αυτές τις μέρες μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων “εταίρων” μας. Σίγουρα δεν είναι από τους ανθρώπους που χαϊδεύουν αυτιά μια και μιλάει σαν τεχνοκράτης, μακριά από κομματικές τοποθετήσεις.  Ας δούμε ποια είναι η άποψη του για όλα αυτά στην παρακάτω συνέντευξη.

-Κύριε Φιφή τι ακριβώς συμβαίνει αυτές τις μέρες μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων;
Νομίζω ότι σε πρώτο πλάνο μιλάμε για ένα παιχνίδι λέξεων.
Σύμβαση,  μνημόνιο - πρόγραμμα, επέκταση-παράταση,  τρόικα- θεσμούς, grexit - capital control, θεωρία των παιγνίων.
Τι είναι όλα αυτά;
Δεν ξέρω αν υπόκεινται στην θεωρία των παιγνίων, δεν έχω σπουδάσει το αντικείμενο αλλά σίγουρα είναι λογοπαίγνιο.
Είναι σαν να λέμε ότι δεν πιστεύω στην Αγία Τριάδα αλλά υπάρχουν ο Πατήρ, ο Υιός και το Αγιο πνεύμα.
-Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;
Κάθε  δανειακή σύμβαση περιέχει το ποσό , το επιτόκιο, και την διάρκεια.
Το μνημόνιο - πρόγραμμα περιέχει τους όρους και τις προυποθέσεις για την διατήρηση , την επιβάρυνση, την βελτίωση της δανειακής σχέσης ως προς την συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.
Θέλουμε να αλλάξουμε το μνημόνιο σε πρόγραμμα, την επέκταση σε παράταση, την τρόικα σε θεσμούς .
Ας τα αλλάξουμε τα ονόματα, το θέμα όμως είναι να αλλάξουμε και το τοπίο , έτσι ώστε να υπάρχει ηρεμία και σταθερότητα για να μην υπάρχει αβεβαιότητα και φόβος στον κόσμο. Θα βγούμε από το ευρώ, θα φύγουμε από την ευρωπαική ένωση;
-Βλέπετε πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ GREXIT. Δεν υπάρχει νομοθετικό ούτε θεσμικό πλαίσιο για έξοδο μιας χώρας που ανήκει στην ευρωπαική ένωση.
 Δεν υπολογίζεται, ούτε μπορεί  να υπολογίσει κανείς την ζημιά που θα προκύψει. Άλλος λέει 60 δις, άλλος λέει 120 δις, τεράστιες αποκλίσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ζημιά θα είναι τεράστια με επιπτώσεις σε όλες τις χώρες.
Αντιθέτως η ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και δυνατή για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που λέγεται μέση Ανατολή, Συρία, αν θέλετε και Ουκρανία.
Αρα ούτε GREXIT θα γίνει , ούτε κούρεμα, ούτε capital control.
-Έγινε όμως κούρεμα καταθέσεων πρόσφατα στην Κύπρο
Μην μπερδεύουμε την Κύπρο με την χώρα μας. Στην Κύπρο είχε πρόβλημα μία συγκεκριμένη τράπεζα και προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι αποφασίστηκε κούρεμα των καταθέσεων της τράπεζας αυτής και capital control των αναλήψεων των πελατών όλων των τραπεζών για να περιοριστούν οι εκροές των κεφαλαίων.
Αν θέλετε την γνώμη θα έπρεπε να εφαρμόζεται capital control στην Ελλάδα σε τέτοιες περιπτώσεις (οι οποίες θα είναι πολλές), αλλά όπως ξέρετε όταν "μπαίνει" κάτι στην Ελλάδα δύσκολα "βγαίνει" και θα δημιουργούσε σκηνές αλλοφροσύνης στις Τράπεζες.
-Τι πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά;
Βρισκόμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης. Οι διαπραγματεύσεις πάντα ήταν και είναι δύσκολες και επίπονες.
Ζητάς 100 σου δίνουν 20, ζητάς 80 σου δίνουν 40, ζητάς 60 και κλείνουμε στα 50. Αν δεν είναι αυτό παιχνίδι τότε τι είναι;
Οι θυσίες του κόσμου τόσα χρόνια έφτασαν την χώρα σε ένα σημείο που μπορεί να διαπραγματευθεί. Είμασταν σε ένα καράβι που βουλιαζε το 2010 και τώρα συζητάμε αν θα πέσει το super puma που μας παρελαβε.
Αυτά είναι αστεία πράγματα.
FIFHSNEW1-Τι εννοείτε;
Το ζητούμενο είναι να τελειώσει γρήγορα αυτή η 1η φάση της διαπραγμάτευσης για την παράταση του προγράμματος να επανέλθει η σχετική ηρεμία που υπήρχε και να γυρίσουμε πίσω στην ωμή πραγματικότητα για να σκεφτούμε πως θα αντιμετωπίσουμε την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που περνάει η χώρα. Μιλάμε για 1η φάση της διαπραγμάτευσης γιατί θα υπάρχουν πολλές φάσεις ακόμα που θα πρέπει να περάσουμε μέχρι να ξεπεράσουμε την κρίση ολοκληρωτικά.
-Σε κάποια σημεία βλέπω ότι οι απόψεις σας δεν συμβαδίζουν με τις απόψεις μεγάλου μέρους του απλού κόσμου..
Είναι άλλο ο άνθρωπος και άλλο ο επαγγελματίας. Απάντησα στις ερωτήσεις σας σαν επαγγελματίας. Μην ξεχνάτε ότι είμαι τραπεζικός υπάλληλος κάτι που σημαίνει ότι και το δικό μου εισόδημα έχει μειωθεί σημαντικά με όλες τις επιπτώσεις που έχει αυτό. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να βλέπουμε την αλήθεια κατάματα. Δημιουργήσαμε ένα μεγάλο πρόβλημα και τώρα θα πρέπει να κάνουμε και θυσίες για να το λύσουμε και να βγούμε από αυτή την κρίση.  
-Πιστεύετε ότι τελικά θα ξεπεραστεί αυτή η κρίση, τόσο η οικονομική όσο και η κοινωνική;
Εύχομαι η νέα κυβέρνηση που χαίρει το 78% της αποδοχής του κόσμου , ποσοστό πολύ υψηλό, να μπορέσει να εφαρμόσει με επιτυχία το κυβερνητικό της έργο πείθοντας τους θεσμούς για το ότι οι μεταρυθμίσεις που θα γίνουν δεν θα εκτροχιάσουν το τρένο από το πρόγραμμα πλέον.
Σε διαφορετική περίπτωση η απογοήτευση του κόσμου θα είναι πολύ μεγάλη.