Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

ΔΙΓΛΩΣΣΟ Καλλιτεχνικό Εκπαιδευτικό Εργαστήρι με παιγνιώδεις & εικαστικές δραστηριότητες

ΔΙΓΛΩΣΣΟ

Ισαάκ Μ. Παπαδόπουλος, Υπ. Διδάκτορας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας
Ευφροσύνη Ν. Πασαλίδου – Χατζοπούλου, Υπ. Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου «Καλικατζούρα»

Το  «Δίγλωσσο» καλλιτεχνικό εργαστήριο με παιγνιώδεις & εικαστικές δραστηριότητες αποτελεί ένα εναλλακτικό εργαστήρι που πραγματοποιείται με τη συνεργασία  του κ. Ισαάκ Παπαδόπουλου και του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου «Καλικατζούρα» κατά το οποίο οι μαθητές συμμετέχουν σε παιχνιδοκεντρικές και δημιουργικές δραστηριότητες εικαστικών οι οποίες πραγματοποιούνται στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ψηφιακές, εικαστικές και επιτραπέζιες δραστηριότητες καθώς επίσης και σε δραστηριότητες δημιουργικής γραφής & έκφρασης οι οποίες πραγματοποιούνται σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον το οποίο εμπλουτίζεται και διαχωρίζεται σε διάφορα ηλικιακά επίπεδα, από μαθητές νηπιαγωγείου μέχρι και σε τμήματα υψηλού επιπέδου. Κάθε τμήμα εστιάζει στην εμπλοκή των μαθητών σε επικοινωνιακές δραστηριότητες, στην εικαστική ενασχόληση των μαθητών με ανακυκλώσιμα υλικά, στον αναστοχασμό των μαθητών και φυσικά στη δημιουργία μαθητών που θα είναι ικανοί να μπορούν να επικοινωνούν άρτια στις δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.

DIGLOSO1-Είναι δηλαδή σαν ένα κέντρο ξένων γλωσσών;
-Όχι! Το Δίγλωσσο καλλιτεχνικό εργαστήρι που οργανώνουμε δεν αποτελεί κέντρο ξένων γλωσσών αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξωσχολική δραστηριότητα κατά την οποία οι μαθητές μπορούν να εμπλουτίσουν τις δύο γλώσσες μέσα σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Το Δίγλωσσο εκπαιδευτικό εργαστήρι δεν διεξάγει μαθήματα αγγλικών ή ελληνικών αλλά εργαστήρια και σεμινάρια δημιουργικής ενασχόλησης τα οποία πραγματοποιούνται σε δύο γλώσσες. Αναμφίβολα, το δίγλωσσο εργαστήρι μας βοηθάει τους μαθητές να εμπλουτίσουν τη γλώσσα, αλλά αυτό πραγματοποιείται σε ένα παιγνιώδες περιβάλλον και όχι στο πλαίσιο της τυπικής διδασκαλίας.

-Γιατί να συμμετέχει ένα παιδί στο εργαστήρι;
-Στόχος του εργαστηρίου μας είναι
-η καλλιέργεια της φιλικής τάσης απέναντι στα εικαστικά
-η συμμετοχή των μαθητών σε παιγνιώδεις δραστηριότητες
-η κοινωνικοποίηση τους
-η ανάπτυξη των δύο γλωσσών, ελληνικά/αγγλικά
-η ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μαθητών και
-η ενδυνάμωση στοιχείων γλωσσικής αυτονομίας

DIGLOSO2-Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του «Δίγλωσσου Εργαστηρίου»;
Το Δίγλωσσο εργαστήρι μας περιλαμβάνει δίγλωσσες δημιουργικές δραστηριότητες όπως:
-Δημιουργική Γραφή – Συγγραφή Παραμυθιών
-Εικαστικά με ανακυκλώσιμα υλικά
-Θέατρο & Κουκλοθέατρο
-Δραματοποίηση λογοτεχνικών βιβλίων
-Επιτραπέζια και Ψηφιακά παιχνίδια
-Ομαδικά κινητικά παιχνίδια
-Παιδικό τραγούδι & μουσικοκινητικές δραστηριότητες
-Προστασία του περιβάλλοντος – Ανακύκλωση

-Ποιοι διδάσκουν στο εργαστήρι;
Στο εργαστήρι μας διδάσκει προσωπικό το οποίο είναι έμπειρο στον τομέα του εργαστηρίου.
Ο Ισαάκ Μ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λάρισα και κατοικεί μόνιμα στο Ομορφοχώρι. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ενώ ακολούθησε την ακαδημαϊκή πορεία με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδασκαλία της Γλώσσας για μαθητές με ή χωρίς μαθησιακές δυσκολίες στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και το Πανεπιστήμιο του Oregon. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας & Διδασκαλίας της Δεύτερη/Ξένης γλώσσας ενώ η αγάπη του για τα παιδιά τον συντροφεύουν σε κάθε του εκπαιδευτικό βήμα. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη διδασκαλία της δεύτερης/ξένης γλώσσας, στην ανάπτυξη του κριτικού γραμματισμού, την εκπαίδευση εκπαιδευτικών του γλωσσικού μαθήματος και τα καινοτόμα περιβάλλοντα γλωσσικής εκμάθησης ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε παγκόσμια έγκριτα περιοδικά. Έχει εκδώσει δύο διδακτικά εγχειρίδια διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας τα οποία χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τέλος, αποτελεί κριτής σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και αξιολογητής γλωσσικών δεξιοτήτων σε εξετάσεις Ευρωπαϊκών Υπουργείων Παιδείας.
Η Ευφροσύνη Πασαλίδου γεννήθηκε και κατοικεί στη Λάρισα. Ολοκληρώνοντας τη βασική της εκπαίδευση στον τομέα της Αισθητικής Αγωγής – Εικαστικών στην Αθήνα, ασχολήθηκε με τον κόσμο της δημιουργικότητας και της καλαισθησίας. Συνέχισε την πορεία της σε ιδιωτικές σχολές Εικαστικών και ασχολείται συστηματικά με τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εργαστηρίων καθώς επίσης και τη διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων κοινωνικών εκδηλώσεων. Η μεγάλη της αγάπη για τα παιδιά την ώθησε ακόμη στην εικονογράφηση παιδικών παραμυθιών και βιβλίων ενώ αναμφίβολα την κινητοποιεί σε κάθε της καλλιτεχνικό βήμα. Τέλος, αποτελεί υπεύθυνη συντονισμού του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου «Καλικατζούρα», το οποίο οργανώνει και διεξάγει σεμινάρια και προγράμματα καλλιτεχνικών και διαθεματικής εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα!


DIGLOSO3-Που πραγματοποιούνται τα εργαστήρια;
Το Δίγλωσσο εκπαιδευτικό εργαστήρι διοργανώνει εκπαιδευτικά δίγλωσσα εργαστήρια σε προκαθορισμένους χώρους στη Λάρισα και σε διάφορες άλλες πόλεις κατόπιν ζήτησης.  

-Ποιοι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν στα εργαστήρια;
-Το Δίγλωσσο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι είναι ανοιχτό για μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου καθώς επίσης και για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να επιμορφωθούν σε ζητήματα διδασκαλίας και μάθησης.

-Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στα εργαστήρια;
-Μικροί και μεγάλοι μπορούν να πληροφορηθούν σχετικά με τα εργαστήρια μας στα ακόλουθα τηλέφωνα, 6981839135, 694427731

 

DIGLOSO4