Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Αντώνης Τσαγκάλης: Η ενδοσκοπική χειρουργική που εφαρμόζουμε είναι το μέλλον των χειρουργικών επεμβάσεων

Πριν περάσω στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα με το ορθοπεδικό Dr Αντώνη Τσαγκάλη

θα πρέπει να διευκρινίσω ότι η αφορμή μου δόθηκε από μια προσωπική περιπέτεια με ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζα με την μέση μου.  Η χειρουργική επέμβαση κρίθηκε αναγκαία αλλά υπήρχε σοβαρό πρόβλημα όχι τόσο με το χειρουργείο αλλά με τα καρδιοαναπευστικά προβλήματα που καθιστούσαν πολύ επικίνδυνη την ολική νάρκωση και την προληπτική διασωλήνωση που απαιτούνταν. Την λύση (και την λύτρωση μου) την έδωσε ο Dr Αντώνης Τσαγκάλης με μα αναίμακτη επέμβαση δυο ωρών με τοπική νάρκωση. Θέλοντας να μοιραστώ μαζί σας αυτή την εμπειρία,  αντί να πιάσω το πληκτρολόγιο και να γράψω (όπως κάνουμε πολλοί) με πομπώδεις  φράσεις ένα “επιστημονικό” άρθρο απευθύνθηκα σε έναν από τους κορυφαίους ορθοπεδικούς της πόλης μας (αυτό άλλωστε ήταν και το κριτήριο μου για την επιλογή του ως γιατρού μου) και να του ζητήσω να μιλήσει αυτός για μια σχετικά νέα μέθοδο χειρουργικής επέμβασης.  Αυτά τα αναφέρω για να καταλάβουν οι αναγνώστες την αξία των όσων θα διαβάσουν στην συνέντευξη που ακολουθεί.
Ο Αντώνης Τσαγκάλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρισα, σπούδασε στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ. Ειδικεύθηκε – αρχικά – στη Γενική Χειρουργική ενώ συνέχισε την εξειδίκευση του στην Ορθοπεδική Παίδων (1997 στο ΓΝ Παίδων «Αγία Σοφία») και στην Ορθοπεδική (1997-01 στο ΚΑΤ) με εξειδίκευση σε Σπονδυλική Στήλη & Μικροχειρουργική.
Έχει συνεργαστεί με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και με την ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου «Ήρα Αθηνών», με εξειδίκευση στις μικροεπεμβατικές τεχνικές.
Διετέλεσε για έξι χρόνια (2004-2010)  Διευθυντής του Ορθοπεδικού Τμήματος στην κλινική «Ε. Πατσίδης», για τέσσερα χρόνια (2010-2014) Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Ορθοπεδικό Τμήμα της κλινικής «ΙΑΣΩ Θεσσαλίας» ενώ από τον Μάιο του 2014 είναι Διευθυντής του ορθοπεδικού τμήματος της κλινικής ANIMUS – ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ.
Είναι μέλος του Κολεγίου Ελλήνων Ορθοπεδικών Χειρουργών ενώ έχει συμμετοχή σε πάρα πολλά Ιατρικά συνέδρια σαν σύνεδρος ή ομιλητής παρακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις στην ενδοσκοπική χειρουργική .
Ας δούμε τι λέει ο ίδιος, με την τεράστια εμπειρία του, για την μέθοδο της ενδοσκοπικής χειρουργικής:  

-Κύριε Τσαγκάλη ειδικεύεστε στην ενδοσκοπική χειρουργική (endoscopic surgery).  Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο όρος,  ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα από μια κλασική χειρουργική επέμβαση;
tsagalis-Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης είναι:
° Η διενέργεια αυτής συνήθως με τοπική αναισθησία
° η ελάχιστη παρέμβαση σε ιστούς όπως μύες, νεύρα και οστά τομή από 6,5 έως και 10mm ανάλογα με την ενδοσκοπική μέθοδο και η δυνατότητα προσπέλασης σε περιοχές της Σπονδυλικής στήλης που ήταν εξαιρετικά δύσκολο με τις κλασσικές μεθόδους  χωρίς τουλάχιστον αυτές να συνδυαστούν με σπονδυλοδεσία. Όλα αυτά σημαίνουν γρήγορη αποκατάσταση, άμεση ταχύτατη επάνοδο στην εργασία και μηδαμινή ανάγκη για αίμα .
Στα μειονεκτήματα της μεθόδου:
-Η μακριά πορεία εκμάθησης της από τον γιατρό.
-οι εξειδικευμένες υποδομές που δεν υπάρχουν σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες.
-το κόστος που είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με τις ανοικτές μεθόδους τουλάχιστον προς το παρόν.
-Πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η μέθοδος και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται;
-Η μέθοδος αυτή είναι πλέον αρκετά διαδεδομένη και στην χώρα μας έχουν εκπαιδευτεί αρκετοί  γιατροί.
Η ενδοσκοπική χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης εφαρμόζεται στο 90% των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης μόνη της ή σαν μέρος επέμβασης.
-Για να κάνει τέτοιες επεμβάσεις ένα χειρουργός χρειάζεται εξειδίκευση ή μπορεί να εφαρμοστεί από οποιονδήποτε χειρουργό;
-Η εξειδίκευση στην Σπονδυλική Στήλη είναι απαραίτητη αλλά είναι και μακροχρόνια καθώς απαιτούνται πολλά περιστατικά για να "κρατιέται" ο γιατρός ψηλά στην καμπύλη εκμάθησης.
Για όλον τον κόσμο είναι νέος δρόμος και αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι των εργασιών στα συνέδρια της Σπονδυλικής Στήλης. Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι ένας μη εκπαιδευμένος γιατρός δεν μπορεί καν να τοποθετήσει τα εργαλεία στην Σπονδυλική Στήλη χωρίς να προκαλέσει ζημιά στον ασθενή.
-Εσείς είστε ορθοπεδικός και φημίζεστε για την ικανότητα σας στη χρήση της ενδοσκοπικής χειρουργικής. Την φήμη αυτή την αποκτήσατε κυρίως από τις πολλές επεμβάσεις σε αθλητές των οποίων τα προβλήματα  σχετίζονται με την ειδικότητα σας. Και είναι γνωστό η δυσκολία με την οποία εμπιστεύονται οι αθλητές τον γιατρό τους γιατί διακινδυνεύουν ακόμη και τη καριέρα τους. Εσείς που και πότε έχετε εκπαιδευτεί στη μέθοδο αυτή;
-Έχω εκπαιδευτεί κυρίως στην Γερμανία από όπου ξεκίνησε η βιομηχανική παραγωγή των εργαλείων που είναι απαραίτητα για την μέθοδο και όπου βρίσκονται τα ειδικά εργαστήρια για την αρχική εκπαίδευση σε προπλάσματα και πτώματα αλλά και στα νοσοκομεία όπου η εκπαίδευση υπό επίβλεψη σε πραγματικούς ασθενείς. Τμήμα της εκπαίδευσης έγινε σε νοσοκομείο της Γαλλίας για ειδικό κομμάτι της τεχνικής καθώς και σε ένα μικρό χωριό της Ολλανδίας στην κλινική του Memmo Ipenburg  ενός εκ των «πιονέρων» της μεθόδου.
Για εμένα αυτό το ταξίδι ξεκίνησε πριν 4 έτη.
Η πρώτη μου επαφή με τις ενδοσκοπήσεις στην Σπονδυλική Στήλη αλλά με τελείως άλλο τρόπο και με πολύ μικρότερο κομμάτι επεμβάσεως της Σπονδυλικής Στήλης που μπορούσε να γίνει ήταν με τον εκλιπόντα δάσκαλο μου Θανάση Σεφερλή το 2000. Τότε, αυτός όπως και ο Γιάννης Βαλαβάνης που ήταν ο δάσκαλος μου στην κλασσική χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης μου είχαν πει ότι στα χρόνια τους τα χειρουργεία στα Γόνατα και στους Ώμους γίνονται με ανοιχτές μεθόδους. Σήμερα, αν αυτό γίνει ο γιατρός διώκεται νομικά μια και η ενδοσκοπική αντιμετώπιση είναι μονόδρομος και αυτονόητο.
-Με βάση τις ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της Ιατρικής επιστήμης πιστεύετε ότι η ενδοσκοπική χειρουργική είναι το μέλλον των χειρουργικών επεμβάσεων; Και αν ναι πόσο κοντά είναι αυτό το μέλλον;
-Παρομοίως είναι θέμα χρόνου να παραχθούν τα εργαλεία που θα κάνουν δυνατή την πλήρη αντικατάσταση των ανοιχτών μεθόδων με κλειστές και με το ρυθμό που προοδεύει η επιστήμη  πλέον,  μιλάμε για το πολύ 10 χρόνια.
-Έχοντας την πρόσφατη εμπειρία από την προσωπική μου περιπέτεια από την οποία έχω τις καλύτερες εντυπώσεις τι πιστεύετε εσείς ότι θα έπρεπε να πούμε στους αναγνώστες του mustmag.gr για την ενδοσκοπική χειρουργική για την οποία είτε δεν γνωρίζουν είτε είναι ακόμη επιφυλακτικοί στη μέθοδο αυτή;
-Για όσους, ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τις νέες τεχνικές αντιμετώπισης των παθήσεων του Μεσοσπονδύλιου Δίσκου σε Αυχενική-Θωρακική- και Οσφυϊκή Μοίρα μπορούν να τις αναζητήσουν στο site  www.tsagalis.gr και στην σελίδα Tsagalis Antonios στο Facebook.  Μεταξύ άλλων υπάρχουν videos και εικόνες από τέτοιες επεμβάσεις.
Στην Λάρισα οι επεμβάσεις αυτές διενεργούνται στα:
-Ιασώ Θεσσαλίας.
-Animus Κλινική Κυανούς Σταυρός (Κύπρου 100).
 Επίσης στην Αθήνα στο Doctor's Hospital και στα Τίρανα στο Νοσοκομείο "Υγεία".
-Είναι γνωστό ότι μας συνδέει και μια άλλη κοινή αγάπη. Είμαστε και οι δυο κρίκοι της μεγάλης αλυσίδας που αποτελεί τον λαό της ΑΕΛ. Εσείς μάλιστα την έχετε υπηρετήσει και από διάφορες θέσεις είτε σαν επιστήμονας είτε σαν παράγοντας. Έχοντας προηγουμένως μιλήσει για το μέλλον της  ενδοσκοπικής  χειρουργικής, θα θέλατε να μου πείτε κάτι και για μέλλον της ΑΕΛ η οποία, κατά κοινή ομολογία, δεν βιώνει μια από τις καλύτερες εποχές της;        
-Το μέλλον της ΑΕΛ θα μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε σε άμεσο και απώτερο.
Ξεκινώντας  ανάποδα το απώτερο και για βιολογικούς λόγους δεν θα έχει καμία σχέση με την παρούσα ιδιοκτησία. Ελπίζω οι νέοι ιδιοκτήτες να είναι Λαρισαίοι και να έχουν ανάλογη αγάπη και όραμα με τους παλιότερους Προέδρους-Ιδιοκτήτες της ομάδος που έφεραν τίτλους και διακρίσεις και ανέπτυξαν το Λαρισαϊκό ποδόσφαιρο αναδεικνύοντας ντόπιους αθλητές.
Άμεσα και μεσοπρόθεσμα  η νυν ιδιοκτησία έχοντας "ξεκοπεί "από τον τοπικό κοινωνικό ιστό και από το  ντόπιο αθλητικό γίγνεσθαι περιμένω ότι θα διατηρήσει την εικόνα που έχει έως τώρα δηλαδή της ελπιδοφόρου έναρξης κάθε περιόδου και της μέτριας έως κακής μετέπειτα πορείας χωρίς κανένα αγωνιστικό κέρδος ή διάκριση για την ομάδα.
Αν οι Λαρισαίοι αποφασίσουν να στηρίξουν τις άλλες ντόπιες δυνάμεις μπορούν ενδεχομένως να φέρουν τι εξελίξεις πιο σύντομα και να καταφέρουν να ξαναπάρουν τις "Κυριακές" τους πίσω, αυτό όμως δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια και προσωπικές και οικονομικές θυσίες.
Εύχομαι, να προλάβω να δω την ΑΕΛ πάλι όπως πριν από 10-20 και 30 χρόνια. Έτσι και αλλιώς μία γενιά φιλάθλων χάθηκε ας βοηθήσουμε να μην χαθεί και άλλη.
-Κύριε Τσαγκάλη σας ευχαριστώ για τα όσα – πράγματι – ενδιαφέροντα μας είπατε. Και με την ευκαιρία θέλω να σας ευχαριστήσω και δημόσια για την άμεση και δραστική λύση που δώσατε στο πρόβλημα μου.
-Εγώ ευχαριστώ το mustmag.gr για την φιλοξενία και για την ευκαιρία να επικοινωνήσω με το κοινό μια μέθοδο χειρουργικής επέμβασης που έχει άπειρα πλεονεκτήματα.

tsagalis3

tsagalis4

tsagalis5