Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Πήρατε το ασβέστιο σας σήμερα;

ΠΗΡΑΤΕ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΗΜΕΡΑ;

Η ομάδα των γαλακτοκομικών προϊόντων περιλαμβάνει το γάλα, το γιαούρτι ,το τυρί και τα προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα  με επιπλέον ασβέστιο όπως για παράδειγμα προϊόντα σόγιας. Όλα τα τρόφιμα αυτής της ομάδας προσδίδουν στον οργανισμό κυρίως  ασβέστιο, βιταμίνη D, φώσφορο, πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά  που είναι απαραίτητα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Ωστόσο, επειδή τα προϊόντα αυτής της ομάδας προσδίδουν και αρκετό λίπος θα πρέπει να επιλέγετε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή άπαχα για να μειώσετε έτσι τις επιπλέον θερμίδες και τα κορεσμένα λίπη.
Πόση ποσότητα όμως  από γαλακτοκομικά προϊόντα χρειάζεται κάθε ηλικιακή ομάδα; Τα παιδιά πάνω από 8 χρονών ,οι έφηβοι και οι ενήλικες χρειάζονται 3 φλιτζάνια την ημέρα, παιδιά 4 με 8 χρονών χρειάζονται 2 ½ φλυτζάνια και παιδιά 2 με 3 χρονών 2 φλυτζάνια (1 φλυντζάνι ισούται με 1 φλυντζάνι γάλα ή 1 φλυντζάνι γιαούρτι ή 30-45 γραμμάρια τυρί ή κασέρι).
Στη συνέχεια παρουσιάζονται 10 μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να τρώτε και να πίνετε περισσότερα γαλακτοκομικά  μειώνοντας παράλληλα το λίπος που λαμβάνετε.
1.Μειώστε τα λιπαρά από τα γαλακτοκομικά σας .Πίνετε άπαχα ή με χαμηλά λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτή η συνήθεια θα μειώσει τις θερμίδες χωρίς να μειώσει την ποσότητα του ασβεστίου ή άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνεται.
2. Ενισχύστε τη πρόσληψη του φωσφόρου και βιταμίνης D, και μειώστε το νάτριο.  Επιλέξτε πιο συχνά άπαχο ή χαμηλών λιπαρών γάλα αντί τυριών. Το γάλα και το γιαούρτι περιέχει περισσότερη ποσότητα φωσφόρου και λιγότερο νατρίου (αλατιού) σε σύγκριση με τα περισσότερα τυριά. Επιπλέον τα περισσότερα γαλακτοκομικά εμπλουτίζονται συνήθως τα τελευταία χρόνια με βιταμίνη D.
3.Ενισχύστε με ασβέστιο τα γεύματα σας. Χρησιμοποιήστε χαμηλών λιπαρών ή άπαχο γάλα στα δημητριακά σας και/ή χαμηλών λιπαρών γιαούρτι στα φρούτα σας ή αντί για κρέμα γάλακτος σε διάφορα φαγητά.
4.Διαλέξτε τυριά με λιγότερα λιπαρά. Τα περισσότερα τυριά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Ζητήστε να σας δώσουν λευκά ή κίτρινα τυριά με χαμηλά λιπαρά.
5.Τι γίνεται με τη κρέμα γάλακτος; Η συνηθισμένη κρέμα γάλακτος ή τα κρεμώδη τυριά και το βούτυρο δεν αποτελούν μέρος των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα ίδια προϊόντα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν λίγο ή και καθόλου ασβέστιο.
6.Επιλέξτε τα γλυκά γαλακτοκομικά προϊόντα με προσοχή! Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, τα έτοιμα γιαούρτια με φρούτα, τις έτοιμες κρέμες σοκολάτας ή βανίλιας μπορεί να περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης άρα και πολλές θερμίδες. Αυτό που χρειάζεστε όμως εσείς είναι τα θρεπτικά συστατικά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και όχι τις κενές θερμίδες της ζάχαρης.
7.Πίνετε καφέ με γάλα; Σίγουρα η συγκεκριμένη συνήθεια δεν είναι από τις καλύτερες σας διότι δεν έχετε την μέγιστη απορρόφηση του ασβεστίου λόγω της καφεΐνης αλλά αν ωστόσο σας είναι απαραίτητος ένας τέτοιος συνδυασμός, προσπαθήστε τουλάχιστον να επιλέγετε χαμηλών λιπαρών ή και άπαχο γάλα.
8.Δεν μπορείτε να πιείτε γάλα; Ένα έχετε δυσανεξία στη λακτόζη μπορείτε να επιλέξετε το γάλα χωρίς λακτόζη που υπάρχει στο εμπόριο. Εάν ωστόσο δεν σας αρέσει το γάλα προσπαθήστε να λάβετε την ημερήσια ποσότητα ασβεστίου από άλλες πηγές γαλακτοκομικών όπως γιαούρτι ή τυρί με χαμηλά λιπαρά.
9. Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας για τους συνδυασμούς που επιτυγχάνουν τη μέγιστη απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό και ποια την ελάχιστη.
10.Δωστε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά σας. Οι γονείς που πίνουν γάλα και τρώνε γενικά γαλακτοκομικά προιόντα δίνουν στα παιδιά τους να κατανοήσουν πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι σημαντική στη διατροφή κάθε ανθρώπου. Τα γαλακτοκομικά προιόντα είναι σημαντικά για την δημιουργία και την ενίσχυση τω οστών των παιδιών και των εφήβων. Προσπαθήστε να καταναλώνεται χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα σε ημερήσια βάση-για το καλό όλης της οικογένειας.

Κουλούλα Ι. Βασιλική
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
Εξειδίκευση  στα Καρδιαγγειακά Νοσήματα,
MSc Δημόσια Υγεία –Ποιότητα  Ασφάλεια Τροφίμων
Μονάδα αποκατάστασης ‘Physiatriki’ www.physiatriki.gr
23ης Οκτωβρίου 15, Τ.2410617090 Κ.6973303868, email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.