Από τα κλασικά και αγαπημένα σαρακοστιανά πιάτα. Φτιάχνεται είτε με φρέσκο είτε με κατεψυγμένο χταπόδι κατά προτίμηση πλοκάμι. Συνήθως το μαγείρεμα γίνεται στην κατσαρόλα αλλά εμείς θα σας προτείνουμε μια πολύ νοστιμότερη εκδοχή με διαφορετικό ψήσιμο, για πιο «φουρνιστή» και πιο καπνιστή γεύση.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 40΄
ΨΗΣΙΜΟ: 25΄- 30΄
ΚΟΣΤΟΣ: 7-7,50€
Υλικά: *Για 4 - 6 μερίδες
• Πλοκάμια χταποδιού, φρέσκο ή κατεψυγμένο, βάρους περίπου 1 κιλού, καθαρισμένο
• 200 γρ. κοφτό μακαρονάκι
• 1/4 φλιτζανιού (50 ml) ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι (200 ml) λευκό ξηρό κρασί
• 300 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες, με τα υγρά τους (ή ίση ποσότητα ντοματάκια κονσέρβας κονκασέ)
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 1/2 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
• 1 λίτρο νερό
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
*Όλα τα προϊόντα μπορείτε να τα βρείτε στο φυλλάδιο πατώντας εδώ ή στα καταστήματα ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ MARKET ΛΑΡΙΣΑ
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα πλοκάμια του χταποδιού και τα βάζουμε ολόκληρα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, κατά προτίμηση με βαρύ, χονδρό πυθμένα. Την σκεπάζουμε με το καπάκι της, την βάζουμε στο μάτι της κουζίνας, σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε το χταπόδι για 20 - 25 λεπτά. Στο διάστημα αυτό θα βγάλει τα άφθονα υγρά του, τα οποία θα μελώσουν. Προσοχή: Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό, γιατί το χταπόδι θα σφίξει, θα σκληρύνει.
Ανοίγουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, τη δάφνη, την κανέλα και το θυμάρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις ντομάτες (ή τα ντοματάκια) με τους χυμούς τους, το νερό και πιπέρι. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε και λίγο αλάτι.
Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια-μπουκιές και το μεταφέρουμε σε ένα βαθύ ταψί. Προσθέτουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας, το κοφτό μακαρονάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε το φαγητό για 25 - 30 λεπτά, μέχρι το μακαρονάκι να απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό και να μαλακώσει. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο.
Η ΣΤΗΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ MARKET ΛΑΡΙΣΑ