Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Λιγότερος ύπνος λιγότερα χαμένα κιλά!

Οι μειωμένες ώρες ύπνου μπορεί να επηρεάσουν την προσπάθεια σας για μείωση κιλών. Όταν δεν κοιμόσαστε ο οργανισμός σας πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες διεργασίες για να αυξήσετε το βάρος σας! Γενικά όταν δεν κοιμάστε αρκετά , είναι λογικό να είστε πιο επιρρεπής στο να αναβάλλεται την άσκηση σας , να προτιμάτε το έτοιμο και γρήγορο φαγητό (τύπου fast food) και γενικά να βρίσκεστε και εσείς και ο μεταβολισμό σας σε μια αδράνεια. Όταν αυτό συμβαίνει κάποιες φορές το χρόνο τότε δεν υπάρχει κάποιο αντίκτυπο στο μεταβολισμό σας. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν οι περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν ότι δεν κοιμούνται επαρκώς σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με νέα δεδομένα οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο επαρκής ύπνος σε καθημερινή βάση είναι τόσο σημαντικό για την για την γενική υγεία ενός ανθρώπου  όσο η δίαιτα και η άσκηση!
Μειώνοντας ή καταργώντας τις πρέπουσες ώρες ύπνου ευαισθητοποιείται τον εγκέφαλο σας να πάρει λάθος αποφάσεις! Συμβαίνει κάτι ανάλογο που συμβαίνει και με το αλκοόλ! Δεν έχει την πνευματική διαύγεια να κάνεις τις σωστές αποφάσεις.
Επιπρόσθετα όταν είσαι κουρασμένος η αποζημίωση του εγκεφάλου σου είναι κάτι που θα τον ευχαριστήσει. Έτσι, ένα επιπλέον κομμάτι κέικ ή μια ακόμη σοκολάτα είναι ότι πρέπει για την στιγμή που εσείς είστε κουρασμένος από όλη την ημέρα και θέλετε κάτι γρήγορο για να σας χαλαρώσει και να σας ευχαριστήσει άμεσα και έπειτα να πάτε για ύπνο! Έρευνες έχουν δείξει ότι η μειωμένη ποσότητα και ποιότητα ύπνου αυξάνει την συχνότητα των τσιμπολογημάτων, άρα και θερμίδες, και συνήθως αυξάνεται και η προτίμηση αυξημένων σε υδατάνθρακες και λιπαρά τρόφιμα. Μια δεύτερη έρευνα έδειξε ότι όταν κοιμάστε λιγότερο τείνει να τρώτε μεγαλύτερη μερίδα φαγητού από όλες τις ομάδες τροφίμων με συνέπεια να αυξάνεται και το βάρος σας! Τέλος έρευνες έχουν δείξει ότι έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αύξηση της αίσθησης της λιγούρας για τρόφιμα που έχουν περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) και αυξημένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες!
Αν προσθέσετε όλα τα παραπάνω μαζί τότε θα κατανοήσετε ότι ένας νυσταγμένος εγκέφαλος έχει περισσότερες λιγούρες για τρόφιμα τύπου junk food ενώ συγχρόνως ο ίδιος δεν έχει το σθένος να πει όχι σε τροφικούς δελεασμούς!
Ο μη επαρκής ύπνος επιδρά στις ορμόνες της πείνας και της πληρότητας (γκρελίνη και λεπτίνη). Η γκρελίνη δίνει το σήμα της πείνας στο οργανισμό σας. Όταν  έχετε  έλλειψη ύπνου, ο οργανισμό σας δημιουργεί πιο πολύ γκρελίνη! Η λεπτίνη από την άλλη μεριά, δίνει στον οργανισμό σας το σήμα ότι έχετε έρθει σε πληρότητα όσων αφορά το φαγητό και δεν πεινάτε άλλο. Όταν έχετε κοιμηθεί επαρκώς, τα επίπεδα της λεπτίνης πέφτουν απότομα και δίνουν στον οργανισμό το σήμα της μη πληρότητας και ότι πεινάτε και άλλο. Αν αυτά τα συνδυάσουμε τότε θα κατανοήσετε απόλυτα γιατί ο μη επαρκής ύπνος οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής άρα και επιπλέον θερμίδες! Επιπλέον έχουμε και το ρόλο της κορτιζόλης που δημιουργείται από τον μειωμένες ώρες ύπνου. Αυτή η ορμόνη του στρες δίνει το σήμα στον οργανισμό σας να διατηρήσει την ενέργεια που χρειάζεται για τις ώρες που είστε  ξύπνιος! Αποτέλεσμα είναι μην γίνονται καύσεις και να διατηρείται το λίπος σας.
Ερευνητές απέδειξαν ότι διαιτώμενοι που μείωσαν τις ώρες ύπνου τους για 14 ημέρες είχαν ως αποτέλεσμα να νιώθουν περισσότερο πεινασμένοι και λιγότερο ικανοποιημένοι μετά το πέρας των γευμάτων τους .
Παράλληλα με την μείωση των θερμίδων  και  την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας της εξίσου σημαντικό στη προσπάθεια  μείωσης του  βάρους είναι   και ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος.
Οι περισσότερη ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες το βράδυ, με μερικούς ανθρώπους να έχουν ανάγκη μέχρι και εννιά ώρες ύπνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ύπνου. Πως όμως να υπάρξει συνδυασμός της καθημερνής εργασίας, με τις δουλειές του σπιτιού, με τα παιδιά και με την επαρκή και ποιοτικό ύπνο;
• Η συστηματική άσκηση
• Ο προγραμματισμός για τις ώρες ύπνου
• Η διαμόρφωση κατάλληλα  του χώρου
• Η αποφυγή τροφών όπως φαγητά με πολλά μπαχαρικά η μεγάλη ποσότητα  γεύματος , αλκοόλ και αντικατάσταση με τροφές που βοηθούν στην διαδικασία του ύπνου όπως τσάι από καταπραϋντικά βότανα
είναι μερικές από τις συνήθειες που θα πρέπει να υιοθετήσετε για να έχετε ποιοτικότερες και περισσότερες  ώρες  ύπνου. Και θυμηθείτε ότι  εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες ώρες ύπνου θα σας ωφελήσει τόσο την ψυχολογία σας όσο και την ζυγαριά σας!
Κουλούλα Ι. Βασιλική
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
Εξειδίκευση  στα Καρδιαγγειακά Νοσήματα & στην αθλητική διατροφή
MSc Δημόσια Υγεία –Ποιότητα  Ασφάλεια Τροφίμων
Τ.2410617090 Κ.6973303868, email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.diatrofikipedia.gr

physiatrikiprosfora