Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Κρυμμένοι κίνδυνοι σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας – Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση προϊόντων προσωπικής φροντίδας και καλλυντικών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Διάφορα καλλυντικά έχουν βρεθεί “ένοχα” για προβλήματα υγείας, αλλά τα σαμπουάν έχουν την μερίδα του λέοντος μεταξύ των παραπόνων και των καταγγελιών από τους καταναλωτές. Δύο άλλες προβληματικές κατηγορίες αφορούν τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος και τα τατουάζ.
Για τις ανάγκες της έρευνας, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern εξέτασαν όλες τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 2004 έως και το 2016. Συνέλεξαν αυτές τις αναφορές από το σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων συμβάντων του FDA για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την Εφαρμοσμένη Διατροφή. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, όχι μόνο οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, αλλά και οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες αν έχουν αντιμετωπίσει τυχόν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, ή παρενέργειες μετά τη χρήση προσωπικής φροντίδας, ή καλλυντικών προϊόντων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξαν 706 σχετικές αναφορές ανεπιθύμητων συμβάντων το 2015 και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 1.591 το 2016. Κατά τη διάρκεια των 12 ετών που μελετήθηκε αυτό το σύστημα αναφοράς, οι εκθέσεις αυξήθηκαν κατά 78% σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη το 2015 και αυξήθηκαν κατά 300% το 2016. Υπήρχαν συνολικά 5.144 καταγγελίες/παράπονα και κατά μέσο όρο καταγράφονταν 396 περιστατικά ετησίως πριν από το 2015.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο δρ Steve Xu, ερευνητής δερματολογίας στην σχολή Ιατρικής Feinberg του πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι αυτή είναι μόνο η “κορυφή του παγόβουνου”. Ο πραγματικός αριθμός των ανεπιθύμητων συμβάντων είναι υψηλότερος, καθώς πολλές εκθέσεις δεν υποβλήθηκαν ποτέ. Θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα για να αποκτήσουν οι ειδικοί μια πλήρη εικόνα, ωστόσο, αυτή η μελέτη ήταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ο δρ Xu είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μετρήσουμε το μέγεθος του προβλήματος για να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά.
Πολλές καταγγελίες για συγκεκριμένη σειρά σαμπουάν
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν επίσης ότι πολλές από τις καταγγελίες αφορούν μια συγκεκριμένη σειρά προϊόντων για την φροντίδα μαλλιών. Πρόκειται για το “WEN” από την σειρά προϊόντων “Chaz Dean”. Σύμφωνα με την έκθεση των ερευνητών, έχουν υπάρξει καταγγελίες για απώλεια μαλλιών, θραύση τριχών, αραίωση μαλλιών, εξάνθημα και φαγούρα μετά τη χρήση αυτών των προϊόντων.
Το 2014, ο FDA άρχισε να ερευνά αυτό το προϊόν. Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, υπήρχαν 1.386 καταγγελίες. Ο FDA διαπίστωσε επίσης ότι οι εταιρείες “Chaz Dean Inc.” και “Guthy Renker LLC” έχουν ήδη λάβει περισσότερες από 21.000 καταγγελίες σχετικά με το εν λόγω προϊόν. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά δεν αναφέρονται στον FDA, καθώς οι νόμοι δεν υποχρεώνουν τις εταιρείες να αποκαλύψουν αυτές τις καταγγελίες στον FDA. Αν και ο FDA διεξάγει έρευνα, τα συγκεκριμένα προϊόντα συνεχίζουν να παραμένουν στα ράφια των καταστημάτων.
Ο FDA δεν έχει στην πραγματικότητα καμία εξουσία να ανακαλέσει καλλυντικά προϊόντα, αλλά μπορεί να συστήσει τέτοιες ανακλήσεις. Επιπλέον, οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να λάβουν σφραγίδα έγκρισης από τον FDA, προτού να πουλήσουν οποιοδήποτε καλλυντικό προϊόν. Σύμφωνα με τον σρ. Robert Califf, ο οποίος είναι πρώην επικεφαλής του FDA, το πρόβλημα έγκειται στην περιορισμένη ικανότητα του FDA να ελέγχει τα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, αφού οι σχετικοί κανόνες που ισχύουν από το 1938 στις ΗΠΑ χρειάζονται αλλαγή.
Ο δρ Xu διαβεβαιώνει ότι τα περισσότερα καλλυντικά δεν είναι κακά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Είπε ότι, σε γενικές γραμμές, τα καλλυντικά είναι μια ασφαλής κατηγορία προϊόντων.
Σύμφωνα με μια δήλωση του αμερικανικού Συμβουλίου Προϊόντων Προσωπικής Φροντίδας, είναι ζωτικής σημασίας να αναφέρονται στις αρμόδιες υπηρεσίες όλες οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των διάφορων προϊόντων.
Πάντως, τα προβλήματα που προκύπτουν από καλλυντικά και από προϊόντα προσωπικής φροντίδας σπανίως είναι σοβαρά και είναι γενικά εξαιρετικά σπάνα.
Πηγή: news-medical.net