Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Το άγχος των εξετάσεων

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Γράφει ο ψυχολόγος Δημοσθένης Παναγιώτου

Όσα χρόνια κάθεται ένας μαθητής στα θρανία έχει κάνει αμέτρητα διαγωνίσμα αλλά κανένα δε μοιάζει με Το Διαγώνισμα, τη μάνα των εξετάσεων που θα επιτρέψει ή όχι την εισαγωγή σε ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Το άγχος των εξετάσεων όμως παραμονεύει να καταστρέψει την ψυχολογία και βέβαια την απόδοση του υποψηφίου και είναι πολύ συχνές οι ερωτήσεις που δέχομαι σχετικά με το πώς μπορούν γονείς και υποψήφιοι να διαχειριστούν το χρόνο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πορεία προς τις εξετάσεις.
Ας δούμε τί μπορεί να βοηθήσει και να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχίας στο δύσκολο αγώνα απέναντι στον εαυτό σας:
Στο δρόμο για Την εξέταση:
• Έχετε κάνει ήδη αμέτρητες προσομοιώσεις και αμέτρητα διαγωνίσματα. Η πρακτική εξάσκηση ήδη σας έχει κατατάξει ψηλά στους υποψήφιους επιτυχόντες.
• Ακούστε μόνο τους δασκάλους σας και όσους γνωρίζουν το αντικείμενο που προετοιμάζεστε. Οι φίλοι και η οικογένεια αλλά και κάθε «γνώστης» σας «εκμυστηρεύεται κόλπα» και «μυστικά» επιτυχίας που τους οδήγησαν στη δική τους επιτυχία. Δε σημαίνει τίποτα αυτό όμως, γιατί ο δικός σας δρόμος περνάει από άλλες στροφφές που ίσως ο δικός τους δρόμος δεν πέρασε... Προσέξτε…
• Χαλαρώστε. Σας ακούγεται μάλλον τετριμμένο αλλά ο κίνδυνος παραμονεύει και η δίνη αυτού που ονομάζουμε «φαύλος κύκλος του άγχους» μπορεί να σας τραβήξει μέσα, δημιουργώντας σας περισσότερο και περισσότερο άγχος. Οι τρόποι να χαλαρώσετε είναι πολλοί αλλά ενίοτε δεν τα καταφέρνετε. Η Νευροψυχολογία και η Νευροτεχνολογία μπορεί να σας δώσει τη λύση αφού μπορεί να ρυθμίσει άμεσα τον ύπνο σας (αν τον έχετε χάσει) αλλά βέβαια και το άγχος σας ή τις κρίσεις πανικού με συνεδρίες που εμφανίζουν άμεσα το αποτέλεσμά τους και δεν ξεπερνούν τα τριάντα (30) λεπτά η καθεμιά. Οι συνεδρίες γίνονται στο Εργαστήριο Νευροψυχολογίας κι Εφαρμοσμένης Νευροτεχνολογίας The Psy Lab και δεν απαιτούν καμμιά απολύτως προετοιμασία.
AGXOSEXETASEON1Η μέρα πριν τη Μεγάλη μέρα
• Έχετε μαζέψει όσα χρειάζεται να έχετε μαζί σας; Στυλό, χαρτομάντηλα, ταυτότητα ή ό,τι άλλο σας επιτρέπεται και χρειάζεστε πρέπει να είναι έτοιμα και τακτοποιημένα. Ο προγραμματισμός αυτού του τύπου θα σας επιτρέψει να αποφύγετε μια κρίση πανικού που είναι πολύ εύκολο να εμφανιστεί, αν κάτι δεν το βρίσκετε την ώρα που πρέπει να φύγετε.
• Καμιά επανάληψη σήμερα! Μπορεί να δείχνει μια καλή κίνηση αλλά αν το αποτέλεσμα αυτής της επανάληψης δε σας ευχαριστήσει μπορεί να χειροτερέψει το άγχος σας και να εκτροχιάσει.
• Βγείτε από το σπίτι! Ο ήλιος είναι μια άριστη βοήθεια αφού μια βόλτα σε μια ηλιόλουστη μέρα θα προάγει την ενδογενή παραγωγή σεροτονίνης που θα σας κάνει να νοιώσετε όμορφα και ήρεμα. Θέατρο, σινεμά ή μια έξοδο με φίλους μπορεί να σας χαλαρώσει όσο χρειάζετε!
• Νωρίς για ύπνο. Ο καλός ύπνος μπορεί να είναι το κλειδί για την επιτυχία σας. Σας βοηθάει στη συγκέντρωση και κρατάει καθαρό το μυαλό σας αλλά προσέξτε: ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ή ΟΥΣΙΕΣ που κάποιος σας έδωσε χωρίς να το ξέρουν οι γονείς σας!! Επίσης μην παίρνετε ουσίες για να μην κοιμάστε, θα καταρρεύσετε κάποια στιγμή και η υγεία σας ενδέχεται να έχει πάθει ήδη ζημιά
AGXOSEXETASEON2Η Μεγάλη Μέρα έφτασε…
• Φάτε ένα καλό πρωινό. Αποφύγετε τη ζάχαρη, τα λιπαρά αλλά και ό,τι βαραίνει το στομάχι σας. Υγιεινές λύσεις μπορεί να είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και το γιαούρτι αλλά σίγουρα μπορείτε να ενημερωθείτε από έναν ειδικό Διατροφολόγο για την καλύτερη λύση!
• Ανεβείτε ψυχολογικά! Σίγουρα δεν είναι «η καλύτερή σας» αλλά είναι κομμάτι της διαδικασίας και πρέπει να το διαβείτε. Ξεκινήστε τη μέρα σας με θετική διάθεση, βάζοντας τη μουσική που σας ευχαριστεί: στο δρόμο για το Εξεταστικό κέντρο ακούστε beat ή κάτι που σας κρατάει σε εγρήγορση και δε σας «ρίχνει».
• Να είστε εκεί από νωρίς. Θα έχετε περισσότερη ευχέρεια να διαχειριστείτε οποιαδήποτε αναποδιά της τελευταίας στιγμής και αυτό θα σας κρατήσει ήρεμους.
• Εφαρμόστε τη στρατηγική που ξέρετε πως αποδίδει. Ξεκινήστε να γράφετε τα εύκολα ή τα δύσκολα, όπως έχετε μάθει πως σας βολεύει, μην αλλάξετε όσα ήδη κάνετε καιρό τώρα!
• Μπορείτε να κάνετε διάλειμμα ακόμα και όσο γράφετε. Πάρτε τα μάτια σας από το γραπτό, πάρτε ελεγχόμενες αναπνοές και τεντώστε τους μυς σας, απλώνοντας χέρια και πόδια πριν συνεχίσετε.
• Αυτοπεποίθηση, αυτοπεποίθηση, αυτοπεποίθηση! Οι αρνητικές σκέψεις υπονομεύουν όποια προσπάθεια κάνετε να μείνετε ήρεμοι.
Είναι φυσιολογικό επακόλουθο όσο πλησιάζει η μέρα εκείνη τα πράγματα να σας φαίνονται πιο δύσκολα, ακόμα κι αν είστε απόλυτα έτοιμοι για όλα. Αν το άγχος σας γίνεται περισσότερο μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό, ενώ το www.thepsylab.gr είναι έτοιμο να δεχτεί τις ερωτήσεις σας αλλά και να βοηθήσει με τις μοναδικές του υπηρεσίες.
Δύναμη, επιμονή και καλή επιτυχία σας!!