Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Αντανακλαστικά κατά των ιώσεων

Ο Κορωναϊός Covid19 και η αντιμετώπιση του είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και των σοβαρών επιπλοκών που δημιουργεί στον οργανισμό.

00000ioseisneo1

Παίρνοντας λοιπόν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης έχουμε ρίξει το βάρος του ενδιαφέροντος μας σ’ αυτά και παραμελούμε τα μέτρα προφύλαξης απέναντι σε πολύ πιο ήπιες μορφές ιώσεων που όμως, ταλαιπωρούν κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας.  
Υιοθετήστε μερικές καλές συνήθειες που θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να αμυνθούν απέναντι στις ιώσεις που φουντώνουν το φθινόπωρο. Πολλές από αυτές τις συνήθειες είναι ίδιες ή μοιάζουν με αυτές μας προφυλάσσουν απόν Covid19. Οι ιώσεις και η μετάδοση τους είναι κοινώς γνωστό ότι δεν αφορούν μόνο το παιδιά αλλά και τους μεγάλους, που συχνά μεταφέρουν ένα σωρό μικρόβιο οπό τη δουλειά ή τις κοινωνικές τους επαφές. Οι παρακάτω οδηγίες είναι καλό να υιοθετηθούν οπό όλο το μέλη μιας οικογένειας και κυρίως οπ' όσους έρχονται σε επαφή με παιδιά.
ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΣΥΧΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
00000ioseisneosapouniΚατά πολλούς είναι και το πιο σημαντικό μιας και τα χέρια μας είναι ο πρώτος μεταφορέας των διαφόρων ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος. Ο λόγος είναι απλούστατος: Βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και τα μικρόβια, «οι ιοί» διαδίδονται στον αέρα και κάθονται σε διάφορες επιφάνειες, όπως στα ρούχα, στα παιχνίδια, σε περιοδικά, στις λαβές του λεωφορείου, στα χερούλια της πόρτας. Δυστυχώς για εμάς μπορούν συνάμα να επιβιώσουν αρκετές ώρες έξω από τον οργανισμό, έτσι όταν εμείς τους πιάνουμε και τους μεταφέρουμε μέσω των χεριών μας, οι ιοί είναι υπερδραστήριοι.
Με το που αγγίζουμε τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια μας συχνά, καταλαβαίνουμε πως εξασφαλίζουμε στους ιούς μία εύκολη πρόσβαση στον οργανισμό μας. Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών είναι το βασικό «όπλο» που μπορούμε να διαθέσουμε ενάντια στους ιούς. Καλό θα ήταν να πλένουμε τα χέρια με το που μπαίνουμε στο σπίτι, πριν και μετά το φαγητό ή την τουαλέτα. Αν είμαστε εκτός σπιτιού πάλι, ένα αντισηπτικό υγρομάντηλο μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό.
ΣΥΧΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑΣ
Μία υγρή οδοντόβουρτσα είναι πραγματική «φωλιά» μικροβίων. Εμείς από την πλευρά μας το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ξεπλένουμε την οδοντόβουρτσα πολύ καλά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και να την στεγνώνουμε με ένα κομμάτι χαρτί. Την αφήνουμε να στεγνώσει στον αέρα και για λίγη ώρα την αφήνουμε εκτός θήκης. Φροντίζουμε να μην ακουμπούν μεταξύ τους οι οδοντόβουρτσες της οικογένειας, ειδικά στην περίπτωση που κάποιο μέλος είναι άρρωστο. Τέλος, πρέπει οπωσδήποτε να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα μετά από αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα ή άλλη ίωση του αναπνευστικού.
ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ
00000ioseisneoaerasΗ φυσιολογική θερμοκρασία ενός δωματίου πρέπει να κυμαίνεται γύρω στους 19ο Ο . Κυρίως όταν αφορά τα υπνοδωμάτια. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική ζέστη ξηραίνει τη βλεννογόνο του αναπνευστικού συστήματος και μας καθιστά και πιο ευάλωτους στην επίθεση των μικροβίων.
ΣΥΧΝΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ
 Η πιο συνήθης εποχή που αρρωσταίνουμε είναι το φθινόπωρο γιατί τότε έχει μέτριες θερμοκρασίες και υγρασία, συνθήκες που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι ο καθημερινός αερισμός του σπιτιού για 10 λεπτά, με ορθάνοιχτα παράθυρα. Είναι ο ελάχιστος χρόνος που μπορούμε να αφιερώσουμε για την σωστή ανανέωση του χώρου.
ΝΑΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΟΜΑΝΤΗΛΑ
Όλοι θεωρούμε ότι οι υφασμάτινες πετσέτες είναι ωραιότερες αλλά σίγουρα δεν είναι και πιο υγιεινές. Τα συνηθισμένα και παρεξηγημένα χαρτομάντηλα και γενικότερα οι χαρτοβάμβακες είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούν να μας γλιτώσουν από πολλούς ιούς και μικρόβια. Επίσης κάθε φορά που φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, οφείλουμε να σκεπάζουμε το πρόσωπο μας με το χαρτομάντηλο και αμέσως να το πετούμε.
ΟΧΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης σοβα-ρών αναπνευστικών ασθενειών, κυρίως στις μικρότερες ηλικίες. 0 μοναδικός λόγος είναι ότι το κάπνισμα ερεθίζει τις αναπνευστικές οδούς και ευνοεί τις οποιεσδήποτε επιπλοκές, μειώνοντας παράλληλα την ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος να καθαρίσει μέσω των εκκρίσεων.

ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΤΑΝ ΒΗΧΟΥΜΕ
Αυτόν τον κανόνα όλοι ανεξαιρέτως τον γνωρίζουμε αλλά δεν τον κάνουμε πράξη πάντα! Τα σταγονίδια που φεύγουν από το στόμα μας, φτάνουν σε ταχύτητα τα 170 χμ/ώρα και για αυτό και μόνο οφείλουμε να στρίβουμε από την άλλη πλευρά όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
ΣΥΧΝΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ
Έχετε υπόψη σας ότι το ακουστικό του τηλεφώνου, όπως και το κινητό, είναι φορέας μικροβίων. Ένα απλό πέρασμα σε καθημερινή βάση με ένα υγρομάντηλο ή με καθαρό οινόπνευμα θα μειώσει αισθητά τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε.
ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
00000ioseisneokosmosΥπάρχουν μερικά προληπτικά μέτρα που μπορούμε όλοι να πάρουμε σε φάσεις έξαρσης των ιώσεων ή κάποιας γρίπης. Σε ανάλογες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγουμε όσο αυτό είναι δυνατό:
■ Τα πάρτι σε κλειστούς χώρους
■ Τους κινηματογράφους
■ Το θέατρο
■ Κλειστές ταβέρνες και εστιατόρια
■ Τα μέσα μαζικής μεταφοράς.