Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Και τώρα δηλαδή τι; Πρέπει να γράψω το 2ο Edorial του must; Κάτι σαν άρθρο δηλαδή;

00000EDITSHMA120  Πάντα το Editorial είναι ένα προσωπικό σημείωμα του “εκδότη” που γράφει ελεύθερα ότι ο ίδιος σκέφτεται. Έτσι και αυτό δεν θα ξεφύγει από τα καθιερωμένα.


Την είδα ξαφνικά αρθρογράφος; Εκδότης; (του internet παρακαλώ...) Μεγάλωσα στις δεκαετίες που μεσουρανούσαν το “ΡΟΜΑΝΤΖΟ” και το “ΝΤΟΜΙΝΟ”, μετά ήρθαν τα ΕΝΑ και τα ΚΑΙ του Κοσκωτά (τι να γίνεται αυτή η ψυχή;)  ύστερα τα ΚΛΙΚ, τα ΜΑΧ, αργότερα τα ΝITRO και πόσα άλλα ακόμα.
Και στον τόπο μας είχαμε το (θρυλικό) ΛΑΡΙΣΟΡΑΜΑ, μετά το Larissa Life, το Imagine μετά το έντυπο must.
Μέχρι που  ήρθε το internet και τα σάρωσε όλα. Δεν άφησε τίποτα όρθιο. Στην αρχή σιωπηλά και ύπουλα με τον παράξενο ήχο της Dial up σύνδεσης – τον θυμάστε; Αργότερα με την κυριαρχία  της ευρυζωνικότητας (το DSL σου ντε...), έγινε το Big Bang...
Θυμάστε  πως εκφραζόμασταν με τα “Λευκώματα” ή "Το ημερολόγιο μου". Μπααα, αυτά παλιά…  Blog is the new Black Bitch... Ξεπετάχτηκαν σαν μανιτάρια εκατομμύρια Bloggers σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι κατάφεραν να κάνουν και τεράστια καριέρα μέσα από αυτή την τάση.
0000HZOHEINAIEKSOΕπόμενη στάση; Τα Social Media! Καλά, σαν το Facebook δεν έχει. Το βρίζετε, το κλείνετε, το κάνετε διαγραφή και τσαααααακ… Εκεί θα πέσετε πάλι. Στα σκληρά. Μεγάλη εξάρτηση και αρρώστια...
Τώρα, τα τελευταία χρόνια, γέμισε ο ντουνιάς με websites ειδησεογραφικά ή ποικίλης ύλης. Ε, βέβαια. Με κόστη απίστευτα χαμηλά, βρήκε ο καθένας έτοιμη είδηση και την αναπαράγει ή βήμα να μιλήσει. Έγινε “εκδότης” λέμε.
Τα “ειδησεογραφικά” δεν τα λογαριάζω γιατί οι ειδήσεις είναι ίδιες παντού. Είτε ένα διαβάσεις είτε εκατό το ίδιο είναι: «Τόσα νέα κρούσματα του Covid-19», «ο καιρός αύριο θα είναι…», ¨ο κ. Υπουργός τάδε δήλωσε», κλπ-κλπ.
Ας μην πιάσουμε όμως κουβέντα για την ποιότητα κατασκευής ή την θεματολογία όλων αυτών των "ηλεκτρονικών περιοδικών". Οι εξαιρέσεις όπως πάντα ελάχιστες. Τα ποιοτικά και πραγματικά σωστά websites είναι σαν τις σταγόνες λαδιού που διαλύονται μέσα στο νερό, όταν με ξεματιάζει η πεθερά μου (η οποία πρόσφατα ζήτησε Smartphone για να φωτογραφίζει τις εγγονές της!).
Ωραίος ο κόσμος του Internet. Άμεση πληροφόρηση, απίστευτα μεγάλος όγκος πληροφοριών, κυριολεκτικά για τα πάντα.
Καλά, υπάρχουμε και εμείς που την παλιά (καλή) εποχή βγάζαμε εφημερίδες ή περιοδικά αλλά ποιος μας λογαριάζει;
Για εμάς, ο μαγικός κόσμος του Internet είναι η συνέχεια του πάθους που είχαμε  από την παιδική μας ηλικία. Την ενημέρωση, την επικοινωνία, την άποψη. Αυτό αγαπήσαμε και αυτό συνεχίζουμε με το internet, αν και μας λείπει αφάνταστα η μυρωδιά της μελάνης πάνω στο φρεσκοτυπωμένο χαρτί.
Τώρα βολευόμαστε με τα sites, η πραγματική ζωή όμως βρίσκεται εκεί έξω. Μην αφήνετε να σας παγιδεύσει η “εικονική ενημέρωση”.
Κλείστε τις συσκευές, αποσυνδεθείτε λιγάκι (έως πολύ) ΚΑΙ ΖΗΣΤΕ. Πρώτα ζήστε και μετά γράψτε στο facebook.
Βρείτε την ισορροπία σας. Πάρτε μάτι (ηλεκτρονικά), ενημερωθείτε, αλλά μην ξεχνάτε να ζήσετε. Η ζωή και όλα τα όμορφα πράγματα βρίσκονται εκεί έξω. Και όπως λέει και σλόγκαν μεγάλου καναλιού "Τα ωραιότερα πράγματα δεν είναι καν πράγματα".
Εμείς εδώ στο must θέλουμε να καταγράφουμε (ηλεκτρονικά μεν) το πως ζούμε εκεί έξω. Ποιοι επιστήμονες, εργαζόμενοι, καλλιτέχνες έχουν να πουν κάτι αξιόλογο, ποια είναι τα στραβά της πόλης μας, πως αξιοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας, για την ΑΕΛ μας και τόσα πολλά ακόμα.
Το must είναι το δικό σας site. ΕΣΕΙΣ είστε οι οδηγοί του και πάει όπου το πάτε.
Όχι άλλα gossip sites. Δεν μας ενδιαφέρει αν φάνηκε το βρακί της τάδε. Ούτε τα εκατομμύρια βίντεο με γατάκια, κιθάρες και σκυλάκια. Φτάνει πια. Τόσα αξιόλογα πρόσωπα της πόλης μας κάνουν τόσο αξιόλογα πράγματα ή έχουν τόσα αξιόλογα να πουν. Είναι οι άνθρωποι της καθημερινότητας μας. Και αυτό επιδιώκουμε. Σε αυτούς θα δίνουμε βήμα και με αυτούς θα σας φέρνουμε σε επαφή.
Απλή καθημερινότητα. Απλή ζωή. Απλά πράγματα. Με γούστο. Με ποιότητα. Ποιότητα Ζωής...
Της ζωής που θέλουμε και πρέπει να ζήσουμε.
Και η ζωή που ΠΡΕΠΕΙ να ζήσουμε είναι εκεί έξω, με τους ανθρώπους σας. Ζήστε την. Τόσο απλά.
Φώτης Βακιρτζηδέλης