Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Ύφασμα & διακόσμηση

ΥΦΑΣΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Μπορεί να κάνει τη διακόσμηση μας πιο ενδιαφέρουσα με μόνο 2 κινήσεις.

Το ύφασμα αποτελεί έναν πραγματικά όμορφο και εύκολο τρόπο ανανέωσης του χώρου μας.
Το ύφασμα ντύνει το χώρο μας σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Κουρτίνες, καναπέδες, πολυθρόνες, καρέκλες, χαλιά ακόμα και φωτιστικά μπαίνουν στο χώρο του υφάσματος και εμείς καλούμαστε να συνδυάσουμε όλα τα παραπάνω σε έναν μόνο χώρο.
Μια ποικιλία από διαφορετικές υφές, χρώματα και σχέδια σίγουρα αναδιαμορφώνει οποιοδήποτε δωμάτιο και το κάνει πιο ενδιαφέρον στο μάτι μας. Ξεκινώντας, αυτό που θα μας βοηθήσει σε μια πιο σωστή επιλογή είναι να έχουμε στο μυαλό μας τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε στο χώρο που έχουμε επιλέξει.
Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η σύνθεσή τους και κατά πόσο μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με την εποχή. Σίγουρα τα υφάσματα με σύνθεση που περιέχει μαλλί, ή τα βελούδινα, θα πρέπει να τα αποφύγουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντίστοιχα τα λινά υφάσματα και τα πιο λεπτά, θα πρέπει να προτιμηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αν αυτό που θέλετε είναι να δημιουργήσετε ένα δωμάτιο ζεστό και φιλόξενο, προτιμήστε τους γήινους τόνους σε καφέ, πορτοκαλί και μπεζ. Σε συνδυασμό με ένα ξύλινο πάτωμα, στρωμένο σε διάφορα σημεία με χαλί ή μοκέτα, θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε ένα κομψό, κλασικό δωμάτιο, το animal print μπορεί να κάνει τη διαφορά, χωρίς να θεωρηθεί υπερβολή ή κακόγουστο. Προσέξτε μόνο να μην το παρακάνετε. Τα υπόλοιπα υφάσματα δεν θα πρέπει να είναι υποδεέστερα σε ποιότητα αλλά όχι τόσο εκκεντρικά σε σχέδιο.
Το μέταλλο, το γυαλί, λάκα και το πλαστικό, είναι υλικά που μας παραπέμπουν σε ένα πιο μοντέρνο στιλ διακόσμησης. Εκεί οι επιλογές σας θα κινηθούν ανάλογα με τα χρώματα που κυριαρχούν στον δωμάτιο, σε μοτίβα περισσότερο γεωμετρικά και σε μονόχρωμα υφάσματα.
Κρατήστε την ισορροπία στο χώρο σας χωρίς να κάνετε υπερβάσεις όσον αφορά το ύφασμα. Αν η επίπλωση σας είναι απλή, μην προχωρήσετε σε αγορά ακριβών υφασμάτων. Η διαφορά θα φανεί και θα έχετε δημιουργήσει έναν χώρο με αταίριαστη διακόσμηση. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το αντίθετο. Μην προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε φτηνά υφάσματα σε ένα δωμάτιο με ακριβή επίπλωση. Θα υποβαθμίσετε αυτόματα το αποτέλεσμα.
Ένα κομμάτι ύφασμα μπορεί εύκολα να διακοσμήσει και τον τοίχο μας. Μην ξεχνάμε πως κάποτε οι ταπετσαρίες ήταν υφασμάτινες και πως πλέον αυτή η επιλογή θεωρείτε η πιο ακριβή λύση. Χρησιμοποιήστε το ύφασμα σαν πανό ή κορνιζάρετε το σαν πίνακα. Εντυπωσιάστε κάνοντάς το σε μεγάλη διάσταση, διαφορετικά χρησιμοποιήστε διαφορετικά υφάσματα σε σχέδιο ή χρώμα για να δημιουργήσετε έναν σύνολο κάδρων.
Η μονοχρωμία δεν είναι πάντα η λύση. Παίξτε με τα διάφορα μοτίβα και ξεκινήστε από τις αποχρώσεις ώστε να κάνετε ένα σωστό πάντρεμα. Η σιγουριά του μονόχρωμου μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα βαρετό αποτέλεσμα που θα πρέπει να «σπάσουμε» δίνοντας ένταση και ποικιλία.
Πριν κάνετε την τελική επιλογή σε ένα ύφασμα, μελετήστε το στο χώρο σας και δείτε τη συμπεριφορά του με το φωτισμό που έχετε στο χώρο. Υπάρχει πάντα η περίπτωση ο φωτισμός να δημιουργεί ένα λιγότερο κολακευτικό αποτέλεσμα από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας.
Είναι γεγονός πως ένα σπίτι χωρίς διακοσμητικά μαξιλάρια είναι απλά βαρετό. Με μια απλή και κυρίως οικονομική κίνηση, μπορούμε να προσθέσουμε κομψότητα, χρώμα. Η αλλαγή που θα επιφέρει είναι τόσο μεγάλη που δημιουργεί την αίσθηση μιας ολοκληρωτικής ανακαίνισης.