Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

“ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ” και “ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ”: Ένα βιβλίο τέχνης και ανθρωπιάς

Στο ένα κατάμεστο Θέατρο Τεχνών Λάρισας έγινε μια ξεχωριστή παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Χατζημαρκάκη και του Στέλιου Ντικούλη.

Ο σκοπός της παρουσίασης που ήταν ανθρωπιστικός και είχε στόχο την οικονομική ενίσχυση του ηθοποιού και μουσικού Βασίλη Πιπέρη, αντιπροέδρου της Εθελοντικής Ομάδας ΣΤΗΡΙΞΗ η οποία υποστήριξε την εκδήλωση, μπορεί να ευαισθητοποίησε και να συγκίνησε το κοινό αλλά δεν μείωσε στο ελάχιστο την αξία του βιβλίου. Ένα βιβλίο που αποτελείται από δυο έργα, το θεατρικό έργο μυστηρίου της Κατερίνας Χατζημαρκάκη με τίτλο «ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ» και τη σατιρική κωμωδία «ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ», του Στέλιου Ντικούλη.
Ένα βιβλίο που εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία των δυο εξωφύλλων, ένα από κάθε πλευρά με το έργο του κάθε συγγραφέα, αλλά που κυρίως ξεσηκώνει τα συναισθήματα του αναγνώστη δένοντας αρμονικά το μυστήριο και τα απρόβλεπτα γεγονότα της «ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» με το γέλιο και την ευχάριστη διάθεση που προκαλεί με τα σπαρταριστά περιστατικά του το «ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ».
Ο δημοσιογράφος Αλέξης Καλέσης με λόγο λιτό και ουσιαστικό μίλησε για τα δυο έργα και συντόνισε την όλη εκδήλωση. Η θεατρολόγος . Βίλλη Κίτσιου με την εμπειρία και την γνώση της έκανε μια θεατρολογική προσέγγιση των δυο έργων και αναφέρθηκε στα διαφορετικά στοιχεία τους με την ευχή να τα δούμε γρήγορα στο σανίδι.
Η Κατερίνα Χατζημαρκάκη και ο Στέλιος Ντικούλης παρουσίασαν ο καθένας το έργο του αλλά αυτό που εντυπωσίασε το κοινό ήταν τα αποσπάσματα που διάβασαν από τα δυο έργα. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο να ακούς δυο ηθοποιούς να απαγγέλουν με καθαρά θεατρικό τρόπο τα κείμενα καθισμένοι όμως στις καρέκλες του πάνελ. Ήταν τέτοια η απόδοση των αποσπασμάτων που διάβασαν που το θερμό χειροκρότημα του κοινού ήταν δικαιολογημένα τόσο αυθόρμητο όσο και ενθουσιώδες.
ANTHROPIASVIVLIO2Ο Στέλιος Ντικούλης ξάφνιασε και εντυπωσίασε όταν είπε: Τον Βασίλη Πιπέρη τον γνώρισα σήμερα. Έμαθα για την περιπέτεια του, το συζητήσαμε με την Κατερίνα και αφού του τηλεφώνησα αποφασίσαμε τα έσοδα από την σημερινή παρουσίαση του βιβλίου να δοθούν στον Βασίλη για να καλυφθούν οι ανάγκες της αποθεραπείας του.
Αμέσως μετά κάλεσε τον Πρόεδρο της Ε.Ο. ΣΤΗΡΙΞΗ Φώτη Βακιρτζηδέλη να πει δυο λόγια. Αυτός τόνισε πως: Λόγω ενός προβλήματος υγείας δεν θα έπρεπε να είμαι σήμερα εδώ. Αλλά δεν θα μπορούσα να μην τιμήσω δυο ανθρώπους, την Κατερίνα και τον Στέλιο, που δίνουν νόημα στην λέξη “συνάνθρωπος” και μας δείχνουν με την σημερινή πράξη τους πως θα έπρεπε να είναι η κοινωνία μας.
 Ήταν μια παρουσίαση ενός ξεχωριστού βιβλίου τόσο για την αξία του όσο και για τον σκοπό που έγινε.  
Τα βιβλία δόθηκαν σε όλους τους καλεσμένους χωρίς αντίτιμο.  Ο καθένας, προαιρετικά, έριχνε στον κουμπαρά το ποσόν ήθελε ή μπορούσε. Τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από την πώληση των βιβλίων, παραδόθηκαν στον Βασίλη Πιπέρη (Αντιπροέδρου της Ε.Ο. ΣΤΗΡΙΞΗ) ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση και έδειχνε ιδιαίτερα συγκινημένος από την αγάπη του κόσμου αλλά και από την κίνηση των δυο συγγραφέων.
Τα μέλη του Δ.Σ. της Εθελοντικής Ομάδας ΣΤΗΡΙΞΗ θέλουμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τους συγγραφείς-ηθοποιούς Κατερίνα Χατζημαρκάκη και Στέλιο Ντικούλη γιατί με την στάση τους τιμούν όλο τον καλλιτεχνικό χώρο.