Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για τον Ε.Ε.Σ.

Αμέσως μετά το δημοσίευμα του must που αναρτήθηκε στις 16 Αυγούστου με τίτλο  “Γιατί χάθηκαν οι “φίλοι μας με τα κόκκινα”; Τι συμβαίνει στον Ε.Ε.Σ.;” σωρεία καταγγελιών που αφορούν τον τρόπο που διοικείται ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος Εθελοντικός φορέας στην Ελλάδα φτάνουν συνεχώς στο mail και στο inbox του site.

Οι καταγγελίες δεν φορούν μόνο τον τρόπο άσκησης διοίκησης αλλά επεκτείνονται και σε άλλα θέματα. Και μόνο το 20% των καταγγελιών και των παραπόνων που φτάνουν επώνυμα στο mail του site να είναι αληθινές, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου.
Γιατί είναι σκάνδαλο μια Δεσποτική διοίκηση που ασκείται από (κάποιους) έμμισθους υπαλλήλους του Οργανισμού, σε ένα σώμα Εθελοντών που αφιερώνει χρόνο από την οικογένεια του ή από την προσωπική του ζωή για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο με μοναδική αμοιβή την εσωτερική ικανοποίηση και την αποδοχή του κόσμου.
Το must αλλά και εγώ προσωπικά δεν δέχομαι αβασάνιστα και άκριτα τις καταγγελίες αυτές πριν τις διασταυρώσω και πριν ακούσω και την άλλη πλευρά. Γιατί η ηθική και η δεοντολογία επιτάσσουν να υπάρχουν και οι δυο απόψεις και ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Και αυτό θα κάνουμε. Μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων (ώστε οι θέσεις να είναι επώνυμες) και των δυο πλευρών θα παρουσιάσουμε το θέμα σε όλη του την έκταση και το βάθος.
 Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω και κάτι προσωπικό. Επειδή ποτέ στην ζωή μου δεν διεκδίκησα τις “δάφνες” μιας αποκλειστικότητας αλλά υπηρέτησα πιστά αυτό που επιβάλλει η δημοσιογραφική  δεοντολογία – την έγκυρη ενημέρωση του κοινού – έχω έλθει σε επαφή με συναδέλφους μου άλλων πόλεων, τους έδωσα τα στοιχεία αυτών που κάνουν τις καταγγελίες και έτσι η έρευνα διεξάγεται ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις από τοπικά ΜΜΕ. Και επειδή δεν είμαστε κριτές ή “δικαστές” μετά το τέλος της έρευνας τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο Ελληνικός λαός γιατί σ’ αυτόν ανήκει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και πιθανόν και η Ελληνική Βουλή η οποία, παρά την θεσμοθετημένη αυτονομία του Ε.Ε.Σ., εμπλέκεται μια και η τελευταία διοίκηση της είναι διορισμένη από τον (τότε) Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη.    
Το must δεν παίρνει (και δεν θα πάρει) θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Θα μεταφέρει όμως με ακρίβεια τις θέσεις τους και με στοιχεία, εφόσον αυτά υπάρχουν, τα όποια θέματα προκύψουν.
Όλα αυτά με την ευχή να μη συμβαίνει τίποτα και όλα να είναι καλά γιατί η προσφορά των Εθελοντών και των τριών Σωμάτων του Ερυθρού Σταυρού είναι πολύτιμη, ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες.
Γιατί Ερυθρός Σταυρός χωρίς ή με ελάχιστους υπαλλήλους μπορεί να υπάρξει, χωρίς Εθελοντές όμως;
Εν αναμονή, λοιπόν… 

*Νέα στειχεία της τελευταίας στιγμής

Λίγη ώρα πριν την ανάρτηση του παραπάνω άρθρου, έφτασε στο mail του site (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) επιστολή διαμαρτυρίας με την διευκρίνιση ότι η συγκεκριμένη επιστολή έχει σταλεί προ ημερών και στον επικεφαλής του τομέα και στην Κεντρική Διοίκηση. Την επιστολή υπογράφουν 73 Εθελοντές (τα ονόματα και οι υπογραφές τους βρίσκονται στην διάθεση του must) επί συνόλου 85 περίπου Εθελοντών που διαθέτει το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών-Ναυαγοσοστών.     
Η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:

eesnew1