Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΕΣ ME ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Από την Συντονίστρια Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Ε.Ε.Σ. κ. Μαρίνα Σταμάτη πήρα το παρακάτω mail-απάντηση σε δυο δημοσιεύματα του must.

Η επιστολή αυτή εκτός του ότι «ανακαλύπτει» πράγματα που ποτέ δεν έγραψα (τα άρθρα παραμένουν δημοσιευμένα) προχωράει σε βαρύτατες καταγγελίες εναντίον της τελούσας υπό τιμωρία εθελοντικής διοίκησης του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Λάρισας οι οποίες αξίζουν έρευνας εφ’ όσον ευσταθούν. Και όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα μου η έρευνα μου θα προχωρήσει σε βάθος και θα δημοσιεύσει ΟΛΑ τα στοιχεία που τυχόν θα αφορούν οποιονδήποτε, είτε είναι Εθελοντής, είτε Υπάλληλος είτε διορισμένος Διοικητικός χωρίς να πάρει θέση. Δικαστής και κριτής είναι τα αρμόδια Δικαστήρια (εάν συντρέχει λόγος για κάτι τέτοιο) είτε ο Ελληνικός λαός τον οποίον έχει ταχθεί να υπηρετεί –και το κάνει – ο Ε.Ε.Σ.
Ο δικός μου ρόλος, όπως κάθε δημοσιογράφου, είναι να φέρνει στο φως γεγονότα που αφορούν την κοινή γνώμη και αυτό θα κάνω μέχρι το τέλος χωρίς να πνιγεί κανένα στοιχείο και καμιά φωνή.Και με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τον αποστολέα της επιστολής του ΕΕΣ που με αφορά, στους αρχηγούς των άλλων πόλεων για την δωρεάν προβολή που κάνει (αν και ποτέ δεν την επεδίωξα)...  

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Κ. Βακιρτζηδέλη
Απευθυνόμαστε σε εσάς με την παρούσα επιστολή με αφορμή το δημοσίευμά σας στο ηλεκτρονικό μέσο www.mustmag.gr.
Είναι χρέος μας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για τα όσα  αναγράφετε.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ως Εθνικός Σύλλογος και μέλος του Παγκόσμιου Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου οφείλει να τηρεί κατά την λειτουργία του ορισμένους κανόνες και αρχές.
Κανόνες και αρχές οφείλουν να τηρούν και οι Εθελοντές του, ιδιαίτερα όταν ασκούν και διοικητικά καθήκοντα και έχουν την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας ενός σώματος.
Προφανώς η «δημοσιογραφική σας έρευνα» είχε καταλήξει σε συμπεράσματα πριν ακόμα ξεκινήσει. Γιατί δεν αντιληφθήκατε τίποτα από όλα όσα συμβαίνουν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (συνεργασίες με κρατικούς φορείς όπως η ΕΛ.ΑΣ., Πανελλήνιες Εκπαιδεύσεις με τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, δημιουργία ποδηλατικών Ομάδων Σαμαρειτών κ.λ.π.) μετά από χρόνια απαξίωσης, απραξίας και εκμετάλλευσης του Κινήματος από ορισμένους.
Ανάλογα γεγονότα δυστυχώς συνέβαιναν και στο Τμήμα της Λάρισας.
Βασικός σκοπός και έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, συνεπώς και του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών είναι η πραγματοποίηση Εκπαιδεύσεων Πρώτων Βοηθειών σε Πολίτες.
Όμως, η εθελοντική διοίκηση του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Λάρισας έχει ιδρύσει Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) με την επωνυμία ΕΠΙΖΩ και λάμβανε εδώ και χρόνια δωρεές έναντι των εκπαιδεύσεων που πραγματοποιεί. Αντίθετα, στο Περιφερειακό Τμήμα Λάρισας για χρόνια δεν υπήρχε κανένα έσοδο από την πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών.
Σύμφωνα όμως με διασταυρωμένες πληροφορίες, τα μαθήματα της ΕΠΙΖΩ πραγματοποιούσαν οι Εκπαιδευτές του Ε.Ε.Σ. και μέλη της Διοίκησης του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικό υλικό του Ε.Ε.Σ. Προωθούσαν επίσης τα μαθήματα αυτά μέσω του Τμήματος Εθελοντών Σαμαρειτών Λάρισας. Τα γεγονότα αυτά μπορεί να μην είχαν υποπέσει στην αντίληψη της τοπικής κοινωνίας της Λάρισας, ήταν όμως υπό έρευνα και αξιολόγηση από την Διοίκηση του Ε.Ε.Σ. και του Τομέα Σαμαρειτών, καθώς βρέθηκαν σχετικές αναφορές Εθελοντών Σαμαρειτώντου Τμήματος της Λάρισας, ήδη από το 2013.
Με σκοπό όμως εκείνα τα μέλη της Διοίκησης το Τμήματος Εθελοντών Σαμαρειτών Λάρισας να αποπροσανατολίσουν, αναφέρθηκαν για άσχετα ζητήματα προς το Π.Τ. Λάρισας και όχι προς τους αρμόδιους και θεματικά αλλά και ιεραρχικά, παραβιάζοντας έτσι τους κανόνες λειτουργίας.
Και ειδικά επειδή αναφέρετε ότι «χάθηκαν» οι Εθελοντές Σαμαρείτες από τις εκδηλώσεις της Λάρισας, σας αναφέρουμε ότι ουδέποτε όλο το διάστημα αυτό κλήθηκε ο Ε.Ε.Σ. να συνδράμει και δεν ανταποκρίθηκε.
Συμπερασματικά, σας αναφέρουμε ότι στον Ε.Ε.Σ. χρειαζόμαστε Εθελοντές με ήθος, αξιοπρέπεια, ευγενή άμιλλα και σεβασμό στους κανόνες και τις θεμελιώδεις αρχές του Κινήματος.
Εσείς, εφόσον χρησιμοποιείτε την ιδιότητα του δημοσιογράφου, οφείλετε να ενημερώνεστε σωστά και αμερόληπτα ακολουθώντας την δημοσιογραφική δεοντολογία. Γιατί δημοσιεύματα όπως το δικό σας, βλάπτουν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό οργανισμό της χώρας. Όταν όμως ολοκληρώσετε την «έρευνά» σας και διαπιστώσετε την αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα, θα είναι αργά να ανακαλέσετε τα όσα ψευδώς αναφέρθηκαν. Ίσως όμως άλλα συμφέροντα να έχουν ήδη εξυπηρετηθεί.
Επειδή οφείλουμε να προστατεύσουμε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, παρακαλούμε όπως δημοσιεύσετε την απάντησή μας.
Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.
Μαρίνα Σταμάτη
Συντονίστρια
Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Ε.Ε.Σ.

Στην επιστολή θα απαντήσω επί της ουσίας με άρθρο μου εντός των επόμενων 48 ωρών. Θα παραθέσω όμως ένα mail ενός Έλληνα αξιωματικού και δόκιμου Εθελοντή που λέει την δική του άποψη. Το mail αυτό που απευθύνεται στον Αρχηγό των Σαμαρειτών του Ε.Ε.Σ. κ. Ζεκή Μεμέτ Αλή δημοσιεύεται επώνυμα και με την έγκριση του αποστολέα ο οποίος και μου το κοινοποίησε. Το mail το οποίο έλαβε και του έδωσε την αφορμή για την απάντηση αυτή έχει σαν αποστολέα τον ΕΕΣ και είναι στην δική του δικαιοδοσία η απόφαση της δημοαιοποίησης του ή όχι.
Από: dimitrios douroumis
Στάλθηκε: Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017 2:17 μμ
Προς: ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Θέμα: Σχετ: Ενημέρωση !!!
 Καλησπέρα αρχηγέ Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Σ).
    Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντησή μου, άλλα λόγω Νατοϊκών και Υπηρεσιακών υποχρεώσεων μου, οι ώρες που μπορούσα να ασχοληθώ με το βαρυσήμαντο θέμα της τιμωρίας της εθελοντικής διοίκησης του τμήματος Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Λάρισας, ήταν ιδιαίτερα αργές και σε αντίθεση με εσάς και τη νέα εθελοντική διοίκηση του τμήματος, σέβομαι το καθυστερημένο της ώρας και έχω την παιδεία να μην ενοχλώ εθελοντές τις βραδινές ώρες, με θέματα που δεν αφορούν επείγουσες καταστάσεις (σεισμοί,καταστροφές,κτλ).
    Ξεκινώντας από τον τίτλο της διευθύνσεως  που έλαβαν το mail, θεωρώ υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω ότι δεν είστε ο Αρχηγός της Ελλάδος. Όπως ούτε εγώ δεν αυτοαποκαλούσα  τον εαυτό μου Αρχηγό της Ελλάδος όντας Αρχηγός του Ελληνικού σχηματισμού F16 που κυνηγούσε επί 10 χρόνια πλήθος Τούρκων μεμέτηδων και αλήδων, στο Αιγαίο, που καταπατούσαν το ελληνικό FIR, έτσι και εσείς είστε αρχηγός Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο μόνος που μπορεί κάποιος να αποκαλεστεί Αρχηγός της Ελλάδος όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε από το Ελληνικό Σύνταγμα είναι μόνο ο κκ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε άλλη χρήση αυτής της ονοματολογίας είναι καταχρηστική και δηλώνει άμεσα διόλου ευκαταφρόνητη ιδιοσυγκρασία.
    Επειδή από το περιεχόμενο του mail που έλαβα φαίνεται ότι νομίζετε πως απευθύνεστε σε αμόρφωτους, απαίδευτους εθελοντές σας παραθέτω τα παρακάτω:
    α.Πουθενά και σε καμία χώρα (ακόμη και σε απολίτιστα τριτοκοσμικά κράτη), δεν γίνεται να επιβληθεί σε κάποιον ποινή χωρίς να του δοθεί το δικαίωμα της απολογίας.
    β.Οι κατηγορίες πρέπει να είναι ορισμένες και ξεκάθαρες. Δεν μπορεί τη μία να κατηγορείτε για παράκαμψη ιεραρχίας και διαδικασιών, και έπειτα να μας στέλνετε το συγκεκριμένο mail στο οποίο διαφαίνονται ξεκάθαρα εμπάθειες και εκδικητικότητα σε συγκεκριμένα άτομα και εταιρίες.
    γ. Λόγω της θεμελιώδης αρχής της Αμεροληψίας (Ανεξιθρησκείας,) Αρχηγός Σαμαρειτών του Ελληνικού Ε.Σ μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως θρησκευτικών φρονημάτων (Χριστιανός, Μουσουλμάνος, Βουδιστής, κτλ), αρκεί να σέβεται πλήρως τις αρχές, τους κανόνες δεοντολογίας και τα συναφή άρθρα του  κινήματος του Ε.Σ. Είναι αδιανόητο κάποιος να αξιώνεται όλα τα προαναφερθέντα χωρίς να τα τηρεί, να τα σέβεται και φυσικά να τα εφαρμόζει. Συγκεκριμένα: προβλέπεται η συνεργασία του Ε.Σ με οποιεσδήποτε Αρχές και Εταιρίες (ιδίως μη κερδοσκοπικές όπως είναι η Επι.Ζω). Στο mail σας, αναφέρεστε σκοπίμως μόνο για τη χρήση του εξοπλισμού του Ε.Σ από την Επι.Ζω. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει εκτός από εμπάθεια, παντελή έλλειψη γνώσης της πραγματικότητας και αδιαφορία για τα δρώμενα του συγκεκριμένου τμήματος, εφόσον με μία απλή παρατήρηση, ούτε καν ανάλυση αριθμών, των μεγάλων καλύψεων - εκπαιδεύσεων του τμήματος είναι εμφανής ο δανεισμός εξοπλισμού (απινιδωτή, προπλάσματα, φορεία, κτλ) από την Επι.Ζω.
    δ. Οι Εθελοντές δεν είναι έμμισθοι υπάλληλοι, ούτε αποβλέπουν στον διορισμό συγγενικών τους προσώπων στον Ε.Σ. Είναι ανεξάρτητοι χρηματικών οφελών  και για αυτό έχουν την διαύγεια να καταλαβαίνουν τη μονομερή και σκοπίμως ελλειπή ενημέρωσή τους. Γνωρίζουν ότι χάρη στον εθελοντισμό τους έχει σωθεί και εκπαιδευτεί πλήθος ανθρώπων, ομάδων, φορέων, μερικοί εκ των οποίων έχουν συνεισφέρει στην απόκτηση (όχι χρημάτων όπως θα θέλατε) κατάλληλου εξοπλισμού (φαρμακείων,BLS,κτλ).
    ε. Κατηγορίες του τύπου εκτύπωση φυλλαδίων και διακίνηση αυτών στο χώρο του Ε.Σ το θεωρώ ιδιαίτερα παιδαριώδες για το σχολιάσω, δεδομένου ότι μία φωτογραφία του πίνακα αναρτήσεων κάθε τμήματος θα ήταν αρκετή.
    στ. Με θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός ότι λόγω προσωπικής εμπάθειας αγνοείτε τον αγώνα (εκπαιδεύσεις, καλύψεις,κτλ), των εθελοντών (όχι έμμισθων υπαλλήλων) που αφιλοκερδώς στερούνται ώρες από τις οικογένειές τους με μόνο στόχο την προσφορά στα πλαίσια του Ερυθροσταυρικού Πνεύματος.
    ζ.Άξιο λόγου είναι η ενημέρωσή μας από εθελοντές άλλων τμημάτων της χώρας (Πειραιά, Καβάλας,κτλ) τα οποία χρήζουν παρόμοιας άδικης συμπεριφοράς και κατηγοριών.
    η. Κινήσεις συνοχής όπως των εθελοντών των τμημάτων της Λάρισας, του Πειραιά (ίσως και άλλων που δεν υπέπεσαν στην αντίληψή μου) δείχνουν το υγιές κλίμα συνεργασίας του τμήματος, τη συνοχή (πλην εξαιρέσεων, στους οποίους έπειτα απευθυνθήκατε)  και θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψη από άτομα που πληρώνονται για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

 Επειδή θεωρώ ότι όλοι μηδενός εξαιρουμένου έχουν το δικαίωμα του σωστού με επιχειρήματα αντίλογου, δε θα κατατάξω ακόμη το λογαριασμό σας στους ανεπιθύμητους λογαριασμούς.
 Η παραδοχή σφάλματος και η πραγματική ανάκληση μίας λανθασμένης απόφασης αποτελεί προνόμιο μόνο ενός πραγματικού ηγέτη. Εμπάθειες και προσωπικά μικροσυμφέροντα δεν αρμόζουν στον χώρο που καλεστήκατε να υπηρετήσετε.
Δόκιμος εθελοντής Σαμαρείτης
Δημήτριος Δουρούμης

Αυτά για σήμερα…
Φώτης Βακιρτζηδέλης