Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Απαντήσεις και ερωτήματα για την επιστολή του Ε.Ε.Σ. στο must

Το must δημοσίευσε την επιστολή διαμαρτυρία του Ε.Ε.Σ. την Πέμπτη 24 Αυγούστου και νιώθω την υποχρέωση να απαντήσω.

Ξεκινώντας αυτή την έρευνα δεν είχα θέση υπέρ καμιάς πλευράς παρά το γεγονός ότι σέβομαι απεριόριστα την προσφορά των Εθελοντών και των τριών τμημάτων του Ε.Ε.Σ. Αρχίζω να πιστεύω όμως ότι τελικά οι καταγγελίες των εκατοντάδων εθελοντών από όλη την Ελλάδα (Λάρισα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Ιωάννινα, Καβάλα, Πειραιάς και άλλες πολλές) έχουν βάση γιατί στηρίζονται σε επώνυμες καταγγελίες και σε έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή μου. Πρόσφατα παρουσιάστηκα σε συγκέντρωση Εθελοντών Σαμαρειτών χωρίς να έχω προσκληθεί και αυτό που εισέπραξα από το σύνολο των Εθελοντών ήταν πίκρα, απογοήτευση και θυμός για όσα συμβαίνουν τελευταία.  Δεν μπορεί το φτωχό μυαλό μου να χωρέσει πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι που παρέχουν επί χρόνια τις Εθελοντικές και άμισθες υπηρεσίες τους στον Ελληνικό λαό, διαθέτοντας χιλιάδες ώρες κάλυψης, λένε ψέματα ή έχουν άδικο και το δίκιο βρίσκεται στην πλευρά μιας χούφτας έμμισθων υπαλλήλων του Ε.Ε.Σ. που ανέλαβαν τον ρόλο του υπέρτατου κριτή Εθελοντών και ΜΜΕ. Δεν θα ασχοληθώ τώρα με το θέμα της ΕΠΙΖΩ γιατί θέλω να το διερευνήσω και γιατί νομίζω ότι απαντήσεις οφείλουν να δώσουν οι εμπλεκόμενοι με αυτό.
Ας δούμε λοιπόν τι έγραψα στο must και πως τα ερμηνεύουν κάποιοι όπως ή πως παραποιούν κάποια γεγονότα παραθέτοντας  τα αποσπάσματα των δημοσιευμάτων μου και τις απαντήσεις που δόθηκαν αλλά και τις «κατηγορίες» που μου αποδίδονται:

-Ε.Ε.Σ. Είναι χρέος μας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για τα όσα  αναγράφετε.
-Να αποκαταστήσω δηλαδή μια αλήθεια που παραποιεί τα γραφόμενα μου, αναφέρεται σε ψευδή γεγονότα και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά γεγονότα.    

must 16/8 Ξεκίνησα μια μεγάλη έρευνα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
must 20/8 Το must αλλά και εγώ προσωπικά δεν δέχομαι αβασάνιστα και άκριτα τις καταγγελίες αυτές πριν τις διασταυρώσω και πριν ακούσω και την άλλη πλευρά. Γιατί η ηθική και η δεοντολογία επιτάσσουν να υπάρχουν και οι δυο απόψεις και ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του.
-Ε.Ε.Σ. Προφανώς η «δημοσιογραφική σας έρευνα» είχε καταλήξει σε συμπεράσματα πριν ακόμα ξεκινήσει.                                                               Διακρίνει κανείς συμπεράσματα στην «δημοσιογραφική μου έρευνα» η οποία στηρίζεται σε επώνυμες καταγγελίες και σε έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή μου; Όμως μάλλον, ναι, καταλήγει σε συμπεράσματα όχι πριν ξεκινήσει αλλά από την πορεία της.

must 16/8 Έστειλαν ένα έγγραφο στο διοικητικό συμβούλιο του Περιφερειακού τμήματος Λάρισας, θέτοντας σειρά ερωτημάτων που αφορούσαν θέματα τμήματος τους. Η απάντηση ήταν η… τιμωρία (!!!) τους.
-Ε.Ε.Σ. Με σκοπό όμως εκείνα τα μέλη της Διοίκησης το Τμήματος Εθελοντών Σαμαρειτών Λάρισας να αποπροσανατολίσουν, αναφέρθηκαν για άσχετα ζητήματα προς το Π.Τ. Λάρισας και όχι προς τους αρμόδιους και θεματικά αλλά και ιεραρχικά, παραβιάζοντας έτσι τους κανόνες λειτουργίας.                                                                                                                                                                                    Εδώ πιθανόν να κάνω λάθος. Νόμιζα ότι τα μέλη του Περιφερειακού τμήματος Λάρισας (η τοπική διοίκηση δηλαδή) έχουν λόγο ύπαρξης διοικώντας τον τοπικό Ε.Σ και δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία. Εκτός και αν είναι. Σ’ αυτό όμως δεν μπορώ και δεν δικαιούμαι να απαντήσω εγώ αλλά το Π.Τ. Λάρισας που όσα μέλη του γνωρίζω σέβομαι και εκτιμώ.

3eesmust 16/8 Ξαφνικά – κάπου στις αρχές του καλοκαιριού – χάθηκαν. Διάφορες εκδηλώσεις (Μαραθώνιοι, ποδηλατοδρομίες ή συναυλίες) έμειναν ακάλυπτες από μια άμεση επέμβαση για παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση κάποιου περιστατικού.
-Ε.Ε.Σ. Και ειδικά επειδή αναφέρετε ότι «χάθηκαν» οι Εθελοντές Σαμαρείτες από τις εκδηλώσεις της Λάρισας, σας αναφέρουμε ότι ουδέποτε όλο το διάστημα αυτό κλήθηκε ο Ε.Ε.Σ. να συνδράμει και δεν ανταποκρίθηκε.
-Οι εκδηλώσεις-θεσμός για την περιοχή μας, με τίτλο “Με θέα στο Αιγαίο” που διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρ’ ολίγο να ματαιωθούν λόγω του ότι αίτημα για κάλυψη από τον Ε.Ε.Σ. ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Τελικά οι διοργανωτές βρήκαν άλλη λύση και έγιναν οι τριήμερες εκδηλώσεις. Ή δεν είναι έτσι; Η Δημοτική πισίνα Λάρισας καλύπτεται; Το Κηποθέατρο Λάρισας (στο οποίο γίνονται όλες οι μεγάλες συναυλίες του καλοκαιριού)  καλύπτεται; Σε λίγα 24ωρα γίνεται ο πρώτος αγώνας της ΑΕΛ στην Λάρισα για το πρωτάθλημα της SUPER LEAGUE και θα είναι στο γήπεδο χιλιάδες φίλαθλοι. Θα καλυφθεί με τον ίδιο αριθμό ατόμων όπως συμβαίνει επί σειρά ετών ή θα βρίσκονται 3-4 Εθελοντές για τα μάτια;
Για ποια ανταπόκριση μιλάμε;

must  20/8 Λίγη ώρα πριν την ανάρτηση του παραπάνω άρθρου, έφτασε στο mail του site (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) επιστολή διαμαρτυρίας με την διευκρίνιση ότι η συγκεκριμένη επιστολή έχει σταλεί προ ημερών και στον επικεφαλής του τομέα και στην Κεντρική Διοίκηση. Την επιστολή υπογράφουν 73 Εθελοντές (τα ονόματα και οι υπογραφές τους βρίσκονται στην διάθεση του must) επί συνόλου 85 περίπου Εθελοντών που διαθέτει το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών-Ναυαγοσοστών.         
-Ε.Ε.Σ. Συμπερασματικά, σας αναφέρουμε ότι στον Ε.Ε.Σ. χρειαζόμαστε Εθελοντές με ήθος, αξιοπρέπεια, ευγενή άμιλλα και σεβασμό στους κανόνες και τις θεμελιώδεις αρχές του Κινήματος.
-Ειλικρινά λυπάμαι που – αν έχετε δίκιο – η μεγάλη πλειονότητα των Εθελοντών δεν διαθέτουν «ήθος, αξιοπρέπεια, ευγενή άμιλλα και σεβασμό στους κανόνες και τις θεμελιώδεις αρχές του Κινήματος» όπως εσείς αναφέρετε. Και όχι μόνο στην Λάρισα. Αντίστοιχες επώνυμες και συγκεκριμένες καταγγελίες υπάρχουν (όπως προανέφερα) από πολλές άλλες πόλεις.                                                   

-Ε.Ε.Σ. Γιατί δημοσιεύματα όπως το δικό σας, βλάπτουν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό οργανισμό της χώρας. Όταν όμως ολοκληρώσετε την «έρευνά» σας και διαπιστώσετε την αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα, θα είναι αργά να ανακαλέσετε τα όσα ψευδώς αναφέρθηκαν. Ίσως όμως άλλα συμφέροντα να έχουν ήδη εξυπηρετηθεί.
-Κανένα δικό μου ή άλλο κακό δημοσίευμα, κανένας κακός Εθελοντής και κανένας έμμισθος Υπάλληλος ή διορισμένος διοικητικός  δεν μπορεί να βλάψει το όνομα, την ιστορία και την προσφορά του Ερυθρού Σταυρού γιατί κανένας δεν μπορεί να τον υποκαταστήσει. Απλά οποιαδήποτε κατακριτέα πράξη μπορεί να βλάψει μόνο αυτόν που την έκανε.
Υπάρχει όμως μια πιθανότητα (και δυνατότητα) πράξεις έμμισθων υπαλλήλων ή αποφάσεις της διοίκησης  να βλάψουν ή να ζημιώσουν τον Ε.Ε.Σ. Μόνο από αυτούς μπορεί να ζημιωθεί ο Ε.Σ. (π.χ. οι δικαστικές υποθέσεις και τα τεράστια χρέη που δημιούργησε η προηγούμενη διοίκηση) και από κανένα Εθελοντή ή δημοσιογράφο.

-Ε.Ε.Σ. Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.
- Αυτό είναι το δικαίωμα που σας δίνει η πολιτεία. Να υπερασπίζεστε τα νόμιμα δικαιώματα σας. Αλλά το ίδιο δικαίωμα δίνει και σε μένα.

Και θα θέσω και κάποια απλά ερωτήματα:
•    Ο Ε.Ε.Σ. είναι ένας εθελοντικός Οργανισμός (ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα) και όχι κάποια μυστική οργάνωση. Γιατί, λοιπόν, αποκρύψατε την επιστολή των 73 Εθελοντών που διαμαρτύρονται για την άδικη τιμωρία των επικεφαλής τους και ζητούν την ανάκληση της;
•    Γιατί αποκρύψατε την ψηφοφορία του διοικητικού συμβουλίου του Περιφερειακού τμήματος Λάρισας που με ψήφους 8-2 εκδήλωσε την εμπιστοσύνη του στου επικεφαλής του τμήματος των Σαμαρειτών;
•    Γιατί απαξιώσατε την απόφαση τους και τους παρακάμψατε στέλνοντας απλά ένα χαρτί με τον αποκεφαλισμό  της Διοίκησης του Τμήματος Εθελοντών Σαμαρειτών; Αν δεν έχει λόγο ύπαρξης  το     Διοικητικού Συμβούλιο του Περιφερειακού τμήματος Λάρισας γιατί το διατηρείτε;
•    Γιατί δεν καλέσατε σε απολογία (παγκόσμια πρωτοτυπία και καθεστωτική νοοτροπία) τους κατηγορούμενους;
•    Γιατί – με άλλες δικαιολογίες – αποκεφαλίζετε και διαλύετε τμήματα που δεν σας είναι αρεστά σε όλη την Ελλάδα; (Υπάρχουν οι επώνυμες καταγγελίες και τα επίσημα στοιχεία στην διάθεση του must).
•    Γιατί το mail που απευθυνόταν προσωπικά σε μένα κοινοποιήθηκε σε όλους τους Αρχηγούς των τμημάτων στην Ελλάδα και μήπως, για λόγους ίσης αντιμετώπισης θα πρέπει να ενημερωθούν και για την απάντηση μου αυτή ; Ή μήπως ο πραγματικός στόχος δεν είμαι εγώ; Πάντως πρέπει να σας ευχαριστήσω για την προβολή που μου κάνατε (χωρίς να την επιδιώκω).
•    Γιατί δεν απαντήσατε σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, από την οποία πήρα τα πρώτα στοιχεία, για δημοσίευμα που αναφέρει με περισσότερες λεπτομέρειες αυτά που έγραψα σε δεύτερο χρόνο εγώ;


Για την ώρα αυτά αρκούν νομίζω. Και μέχρι που πήρα την επιστολή δεν είχα καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα παρά τα στοιχεία που είχα. Όμως το ύφος της επιστολής και η εξώφθαλμη παραποίηση γεγονότων και θέσεων από κάποιους με κάνουν να αρχίσω να πιστεύω τις καταγγελίες των Εθελοντών από όλη την Ελλάδα.
Αλλά και πάλι θα διατυπώσω τα συμπεράσματα μου όταν θα ολοκληρώσω τις επαφές μου και με τις δυο πλευρές.
Μέχρι τότε θα δημοσιεύω όποια θέση φτάνει στο must χωρίς να κρύβω τίποτα από όποια πλευρά και αν προέρχεται…
    
Φώτης Βακιρτζηδέλης