Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Εμείς θα παλεύουμε ελπίζοντας σε μια καλύτερη Άνοιξη

ΑΝΟΙΞΗ

Στην μακραίωνη ιστορία της ανθρωπότητας, καμία άλλη εποχή δεν έχει

υμνηθεί τόσο πολύ όσο η Άνοιξη.Γιατί καμία άλλη εποχή δεν κατάφερε να εμπνεύσει το αίσθημα του νέου, του ερωτικού και της ευφορίας που δημιουργεί η άνοιξη.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Άνοιξη και όλα αυτά που συμβολίζει με την αναγέννηση της πλάσης και των ιδεών, με την ανάσταση του κόσμου και του έρωτα, σηματοδοτεί πάντα το νέο που έρχεται, την πάλη ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο, την εγκατάλειψη της μιζέριας και την ελπίδα που τόση ανάγκη έχει ο κόσμος. Η γεννεαλογία των εποχών άλλωστε, είναι συνυφασμένη με τον κύκλο ζωής του ανθρώπου. Γέννηση και θάνατος. Αρχή και τέλος.  Εκεί που όλα είναι σκοτεινά και γκρίζα και το φως χάνεται μέσα στις μουντές μέρες του χειμώνα αλλά και στα θλιβερά μπουντρούμια της πολιτικής, της ζωής, του έρωτα, εκεί που τα εφιαλτικά πλοκάμια τυλίγουν την τελευταία ανάσα, εκεί στο τέλος, γεννιέται κάθε άνοιξη η εκτυφλωτική λάμψη των χρωμάτων, ο ζωοδότης ήλιος, το ποτάμι της ελπίδας.
Αυτή τη χαρά της αναγέννησης της φύσης, της δημιουργίας των πολύχρωμων τοπίων και της ψυχικής ανάτασης θέλουμε να μοιραστούμε και να μεταδώσουμε στους αναγνώστες μας. Στους ανθρώπους που παλεύουν με τα καθημερινά τους προβλήματα. Σ’ αυτούς που γίνονται δέκτες των πιο τραγικών και άθλιων ειδήσεων του κόσμου, που πατάνε το κουμπί της τηλεόρασης να ξεφύγουν για λίγο και βομβαρδίζονται με πολέμους, δολοφονίες, νέα οικονομικά μέτρα. Στα παιδιά που ψάχνουν μια θέση στον ήλιο και τους γονείς που αγωνιούν για το Αύριο. Στους εργαζόμενους που πρέπει να εξασφαλίσουν τον επιούσιο της οικογένειας. Σ’ όλους αυτούς που ψάχνουν και ψάχνονται, είναι αφιερωμένο αυτό το κείμενο.
Η εποχή αυτή προσφέρεται για απολογισμούς, προγραμματισμό και συγκρίσεις.
Κλείστε τον διακόπτη της μνήμης και θα αισθανθείτε την ασύγκριτη διαφορά.
Γιατί όσα συμβαίνουν είναι μέσα μας κι ότι γεννιέται βγαίνει απ’ τα σπλάχνα μας.
Η Άνοιξη, μία από τις ωραιότερες εποχές του χρόνου, μας χτυπάει επιτέλους την πόρτα! Ο ήλιος έξω ετοιμάζεται για να δηλώσει δυναμικά την παρουσία του, η θερμοκρασία ανεβαίνει και η φύση άρχισε να γεμίζει χρώματα κάνοντας τη διάθεσή μας καλύτερη από ποτέ!
Και ας προσπαθούν να μας την κόψουν αυτή την διάθεση. Μπορεί να γίνουμε φτωχότεροι αλλά θα παραμείνουμε ζωντανοί. Και θα ελπίζουμε – και θα παλεύουμε -  και για την “Πολιτική Άνοιξη” (όχι αυτή του Αντώνη, την άλλη, την κανονική). Για να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Αλλά και για την άνοιξη της καρδιάς αυτή της πόλης: της ΑΕΛ.
Έρωτας: Όλη η φύση ζευγαρώνει. Αναγέννηση, ελπίδα, αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλύτερα! Το πέρασμα στην αγαπημένη μας εποχή: το καλοκαίρι!
Και σαν επιστέγασμα όλων αυτών την άνοιξη έχουμε και το Πάσχα. Την πιο χαρούμενη γιορτή του χρόνου που με την Ανάσταση συμβολίζει την αναγέννηση.
Όλα αυτά με μία λέξη; Άνοιξη!
Η άνοιξη όμως εκτός από την ψυχική ανάταση και ευφορία που δημιουργεί έχει και τα πρακτικά της προβληματάκια. Αλλάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες και μπαίνει στην ζωή μας μια άλλη κατηγορία τροφίμων. Αρχίζουμε τις μικρές εκδρομές με αυτοκίνητα που κουβαλάνε τις “αρρώστιες” του χειμώνα. Οι πιο συχνές απουσίες από τα σπίτια μας τα κάνουν εύκολο στόχο για “κάποιους”. Οι αλλεργίες φουντώνουν.    
Αυτά είναι κάποια από τα «ανοιξιάτικα προβλήματα» που εντοπίσαμε και θα προσπαθήσουμε, με την βοήθεια ανθρώπων που έχουν την γνώση και την δυνατότητα, να σας βοηθήσουμε να γίνει η άνοιξη σας καλύτερη.
Και επειδή τελικά ο ζωοδότης ήλιος θα νικήσει τα βαριά σύννεφα που ακόμη τον κρύβουν σας έχουμε και προτάσεις για ημερήσιες ανοιξιάτικες εξορμήσεις σε μέρη που βρίσκονται τόσο κοντά αλλά και τόσο «μακριά» μας.
Αρκεί να αφήσουμε τον καναπέ.
Καλή Άνοιξη…  

Φώτης Βακιρτζηδέλης

ANOIKSH1