Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Copy & Paste & Επεξεργασία

Αντιγράφει και διασκεδάζει ο Φώτης Βακιρτζηδέλης
Πολλές από τις στήλες ενός ηλεκτρονικού περιοδικού έχουν σαν πηγή το internet.  την τηλεόραση και τις εφημερίδες. Έτσι και κάποιες δικές μου στήλες στο must.  Γιατί το ομολογώ;


Λέτε να σας θεωρώ τόσο... "χαμηλής νοημοσύνης" ώστε να έχω την ψευδαίσθηση ότι σας πλασάρω κάτι τόσο εύκολα, εσείς το καταπίνετε εξίσου εύκολα και εγώ σας χτυπάω στην πλατούλα για να ρευτείτε; Θέλω να πιστεύω ότι οι άνθρωποι εδώ μέσα (μιλάω για τους συντελεστές του site, γράφοντες και αναγνώστες) μπορούν να λεν και να υποστηρίζουν ότι και όποιον θέλουν. Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να έχουν μια έντιμη μεταξύ τους σχέση. Οι συντελεστές λοιπόν είναι οι υπεύθυνοι για την ομαλή λειτουργία του site, οπότε καταλαβαίνω τις "ανησυχίες" τους.
copy2Στα πρώτα άρθρα μου –πριν χρόνια - θυμάμαι δεν έβαζα τόνους στις λέξεις, στα αμέσως επόμενα δεν χώριζα παραγράφους και ένα σωρό άλλα. Ήταν  περισσότερο σαν έκθεση ιδεών, παρά σαν δομημένα άρθρα. Χρειαζόταν πρώτα αποκρυπτογράφηση αυτά που έγραφα και μετά δημοσίευση. Αυτό που θέλησα ήταν να γράψω (ή να αντιγράψω anyway) όσα βλέπω, ακούω και διαβάζω. Δεν προσπάθησα να το παίξω ιδιοφυία. Στη ζωή τίποτα δεν προέρχεται από παρθενογένεση, φιλαράκια μου. Το ξέρετε καλά και συμφωνείτε, i’m sure! Αν και σ' αυτό ακόμη κάποιοι έχουν... αμφιβολίες. Δε θα σας τις λύσω όμως εγώ. "Λυπάμαι ειλικρινά", που λέει και μια φιλενάδα. Μέγα λάθος, μέχρι σήμερα, που δεν αναφέρω πηγές, θα τις αναφέρω κι αυτές φυσικά, από τώρα και στο εξής. θα βάζω τα άρθρα που παίρνω από τις άλλες φυλλάδες σε εισαγωγικά με πλάγια γράμματα και μέσα σε παρένθεση τα δικά μου σχόλια. Γιατί πρέπει να μου παραδεχθείτε ότι δεν κάνω στυγνό copy-paste. Κάνω copy-paste και επεξεργασία. Και μάλιστα νόμιμη. Σε ότι αναδημοσιεύω υπάρχει δεοντολογία. Έχω δηλώσει από το πρώτο κιόλας άρθρο μου ότι είμαι Φαν just.. FAN του Φοίβου και του Καρβέλα, οπότε η αντιγραφή κατά τρόπο δικαιολογείται. Όπως και των talent shows που είναι το ένα αντίγραφο του άλλου και το μόνο που αλλάζει είναι οι “κριτικές” (;) επιτροπές. Πώς αλλιώς να υποστηρίξω τον τίτλο μου; (Άντε και Σταρ Ελλάς…). Στο κάτω-κάτω η απάντηση για το “ποιόν μου” υπάρχει στις στήλες μου. Οι τίτλοι και μόνο των άρθρων μου τα λένε όλα. Κάπου ανάμεσα στο copy και στο paste, στην αντιγραφή και στην προσωπική έμπνευση υπάρχω κι’ εγώ. Με τον άλλοτε χιουμοριστικό, άλλοτε καυστικό, άλλοτε ειρωνικό, άλλοτε “ξεκατινέ” τρόπο μου. Προσπαθώ. Όσο μπορώ προσπαθώ. Και θα συνεχίσω να προσπαθώ μέχρι να με πετάξετε έξω, εσείς οι αναγνώστες. Και μέχρι να με απολύσει το “αφεντικό” – δηλαδή όλοι εσείς - εδώ θα είμαι. Σιγά μη παραιτηθώ μόνος μου.
copy3Θα ήθελα να ευχαριστήσω (έστω και αργά) για την ευγενική τους χορηγία τους παρακάτω: Espresso, Όλα, Star Academy, Survivor, τα πάμπολλα sites και τις Ελληνικές (;) κυβερνήσεις.
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μου, την γυναίκα μου και την κόρη μου… (Άσχετο, αλλά πάντα ήθελα να πω αυτές τις οσκαρικές δηλώσεις). Πιστεύω να διορθωθώ. Το θέλω… Το έχω ανάγκη πολύ. Believe me. Βέβαια η αντιγραφή είναι και της μοδός. Στο κάτω-κάτω μεγαλύτερη σημασία δεν έχει το τι αντιγράφεις (αρκεί να το παραδέχεσαι) αλλά το πώς. Καμιά φορά η αντιγραφή είναι καλύτερη και απ’ το πρωτότυπο. Δες τον Φοίβο (που χάθηκε αυτός;) και τον Καρβέλα. Χρόνια αντιγράφουν. Το δείχνουν απροκάλυπτα. Και όμως ότι (αντ)έγραφαν γινόταν χρυσός και πλατίνα. Ο Θέμος και ο Λάκης απογείωσαν τις καριέρες τους με την αναπαραγωγή της κάθε μαλακίας που πετάει ο καθένας. (Για να μην παρεξηγηθώ, δεν συγκρίνω τον εαυτό μου με αυτά τα “ιερά τέρατα”. Μην το ξεφτιλίσουμε και εντελώς το θέμα). Μέχρι και η Θώδη είχε αντιγράψει την Despina (τότε που ήταν και οι δυο στον αφρό). Στο μαγαζί που εμφανιζόταν κατέβαινε στην σκηνή καθισμένη σε θρόνο όπως πιο παλιά η Despina. Εντάξει, δεν το λες και θρόνο αυτό που καθόταν η Εθνική μας πανυγηρτζού. Περισσότερο με καρέκλα απ’ το ΙΚΕΑ έμοιαζε. Αυτές που ακόμη είναι σε προσφορά. 3 και 1 δώρο. Τι να πεις. Ότι μπορεί ο καθένας κάνει. Θα μου πείτε που πήγα και τα θυμήθηκα όλα αυτά. Ε, πως! Η ιστορία διδάσκει.
Για “αντιγραφή” δε θα κάνω άλλο λόγο προς το παρόν. Τι να πω και εγώ ο αντιγραφάκιας; Βγάλε την σκούφια σου και βάρα με ή είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα; Έτσι. Το σωστό να λέγεται. Γιατί καλή η κριτική αλλά καλύτερη η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ. Δεν αφήνεις στους άλλους περιθώρια να πουν τίποτα.
Χαίρετε…