Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Εκστρατεία της Ε.Ο. ΣΤΗΡΙΞΗ με τίτλο ¨αντί-Δραση στη βία κατά των γυναικών¨

Η Εθελοντική Ομάδα ΣΤΗΡΙΞΗ είναι μια ομάδα φίλων που έχει ένα κοινό στοιχείο. Την αγάπη για κάθε συνάνθρωπο μας που έχει ανάγκη και την διάθεση για όση περισσότερη εθελοντική προσφορά μπορούμε. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινάμε μια εκστρατεία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της έμφυλης βίας. Η δράση ονομάστηκε ¨αντί-Δραση στη βία κατά των γυναικών¨.
Η πρώτη παρουσίαση αυτής της εκστρατείας ξεκινάει την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 6.30’ το απόγευμα, με μια εκδήλωση που θα γίνει στο Αμφιθέατρο του 4ου  Δημοτικού Σχολείου Κουμουνδούρου 19 & Φαρμακίδου).
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
ΕΥΑ ΣΤΑΜΟΥ - Κοινωνική Λειτουργός: ΕΠΙΚIΝΔYΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Βία στην οικογένεια 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΛΟΥΨΟΥΖΗ – Ψυχολόγος: Η κακοποίηση των γυναικών στη σύγχρονη Ελλάδα και οι επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία 

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΡΝΟΒΑ – Δικηγόρος: Βία: Ποια η νομική αντιμετώπιση της; Δικαιώματα και προστασία

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΥ – Θύμα ενδοοικογενειακής βίας: Σπάστε τα δεσμά σας

antidrash prosklhshΤην εκδήλωση θα συντονίσει ο Φώτης Βακιρτζηδέλης (Πρόεδρος της Ε.Ο. ΣΤΗΡΙΞΗ).
Στους παρευρισκόμενους θα διανεμηθεί ΔΩΡΕΑΝ το βιβλίο της Άννας Κορτέση  “ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟ Υ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ”. Ενώ θα είναι παρούσα και η συγγραφέας η οποία θα υπογράψει τα βιβλία της σε όσους το επιθυμούν.
Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ   Η ¨αντί-Δραση στη βία κατά των γυναικών¨ αποτελείται από ομάδα εθελοντών-επιστημόνων  με όραμα και ανθρωπιστικό ενδιαφέρον για την καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας που θα λειτουργεί σαν ένα τμήμα του Συλλόγου αλλά θα έχει αρκετά στοιχεία αυτονομίας στον τρόπο δράσης και λειτουργίας της.  Η ομάδα αυτή θα προσφέρει - εθελοντικά - ενημέρωση ή υπηρεσίες στήριξης κάθε μορφής (Ψυχολογική υποστήριξη, Νομική υποστήριξη και κάθε άλλη βοήθεια) σε γυναίκες- θύματα βίας.  

ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της εκστρατείας  ¨αντί-Δραση στη βία κατά των γυναικών¨ είναι να συμβάλλει ενεργά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και να συντελέσει στην προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της κοινωνικής ανισότητας. Για την επίτευξη του σκοπού του, η ¨αντί-Δραση στη βία κατά των  γυναικών¨ θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ενημέρωσης σε γυναίκες που έχουν υποστεί στο παρελθόν ή υφίστανται στο παρόν οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης.  Ταυτόχρονα θα εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και το φαινόμενο κακοποίησης των γυναικών γενικότερα μέσα από την οργάνωση ποικίλων κοινωνικών δράσεων και τη διεξαγωγή προγραμμάτων ενημέρωσης σε σχολεία, συλλόγους και λοιπούς φορείς. “Η καταστολή είναι ομολογία αποτυχίας της πρόληψης. Πρόληψη σημαίνει ενημέρωση. Η καταστολή είναι μέρος του θέματος, τρέχουμε πίσω από γεγονότα που μας αιφνιδιάζουν. Αυτό σημαίνει ότι σε προγενέστερο στάδιο έχουμε αποτύχει”.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Οι υπηρεσίες της εκστρατείας ¨αντί-Δραση στη βία κατά των γυναικών¨ θα παρέχονται δωρεάν και θα απευθύνονται σε γυναίκες άνω των 18 ετών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεύματος, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, και σεξουαλικού προσανατολισμού. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται είναι οι ακόλουθες: * Ενημέρωση για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας με δημόσιες ομιλίες, διανομή έντυπου ή οπτικοακουστικού υλικού, αρθρογραφία  ή προσωπικές συνεντεύξεις * Ψυχοκοινωνική στήριξη (μία ή περισσότερες συναντήσεις με κοινωνικό λειτουργό) * Νομική συμβουλευτική (συνάντηση με δικηγόρο για πληροφόρηση και ενημέρωση σχετικά με τις πρώτες κινήσεις, το θεσμικό πλαίσιο και τα δικαιώματα της εκάστοτε κακοποιημένης γυναίκας). Υπεύθυνη η Δικηγόρος Νικολέτα Μπουρνόβα. * Ψυχολογική υποστήριξη (συναντήσεις με ψυχολόγο). Υπεύθυνη η Ψυχολόγος Βασιλική Κουλουψούζη.  *Θεραπείες στο Κέντρο Αποκατάστασης και Διαχείρισης πόνου Physiatriki από τον Φυσίατρο Dr Ευθύμιο Κουλούλα και την ομάδα των συνεργατών του.  * Ομάδες υποστήριξης γυναικών με την εμπειρία της κακοποίησης * Συμβουλευτική για άντρες που έχουν ασκήσει οποιαδήποτε μορφής βία σε γυναίκα με στόχο τη διαχείριση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς.
*Θεραπείες στο Κέντρο Αποκατάστασης και Διαχείρισης πόνου Physiatriki από τον Φυσίατρο Dr Ευθύμιο Κουλούλα και την ομάδα των συνεργατών του. 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Μία από τις θεμελιώδεις αρχές, βάσει των οποίων θα λειτουργεί η εκστρατεία ¨αντί-Δραση στη βία κατά των γυναικών¨  είναι αυτή του εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός είναι μια στάση ζωής που πηγάζει από τη θέληση ενός ανθρώπου να προσφέρει ανιδιοτελώς στη κοινωνία. Στην εκστρατεία ¨αντί-Δραση στη βία κατά των γυναικών¨ ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει ο καθένας, την επιστημονική κατάρτιση  ή την τεχνογνωσία του, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη προσπάθεια για τη καταπολέμηση του αποτρόπαιου αυτού φαινοόμενου. Οι εθελοντές της Ομάδας  μπορούν να συμμετέχουν, εφόσον το επιθυμούν, στα διάφορα δρώμενα που οργανώνονται κατά καιρούς και να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο στην διεκπεραίωση τους. Στη ομάδα ¨αντί-Δραση στη βία κατά των γυναικών¨ μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους άνθρωποι με διαφορετικούς προσανατολισμούς και καταρτίσεις. Κυρίως, λόγω της φύσεως της Ομάδας, οι ειδικότητες σχετίζονται με ψυχοκοινωνικά, νομικά, ιατρικά, τεχνολογικά και εκπαιδευτικά επαγγέλματα .

antidrash afissa