Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Ο ΕΕΣ, το GREXIT, η προπαγάνδα και η αλήθεια

Γράφει ο Φώτης Βακιρτζηδέλης
Σαν βόμβα έσκασε η είδηση για “οριστική αποβολή” του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την Διεθνή Ομοσπονδία (ΔΟΕΣ).  Μια είδηση που την δημοσιεύουν τα περισσότερα Αθηναϊκά μέσα (μετά ακολουθούμε εμείς οι επαρχιώτες).


Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει.
1ον) Είναι ένα μεγάλο ψέμα. Δεν υπάρχει καμιά “οριστική αποβολή” και κανένα “GREXIT”. Η απαγόρευση του ΕΕΣ με λόγο και ψήφο στα όργανα της Διεθνούς Ομοσπονδίας (ΔΟΕΣ) υπάρχει από το 2016 και απλά συνεχίζεται. Επιπλέον (απ’ ότι φαίνεται) θα υπάρξει αναστολή λειτουργίας και θα κοπεί η συμμετοχή της ΔΟΕΣ στα προγράμματα και τα κονδύλια που διέθετε θα περνάνε από άλλο κανάλι. Μάλλον μέσω του Υπουργείου Υγείας (Πολύ βολικό για κάποιους, έτσι;). Ακόμη και η απόφαση περί αναστολής… ανεστάλη για την 1η Ιανουαρίου. Οπότε η «ενημέρωση» από τα μεγάλα ΜΜΕ – που εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα – είναι και αυτή, όπως τόσες άλλες fake.
2ον) Ο τρόπος που «βγήκε» η είδηση. Ανέβηκε πρώτα σε κάποια site που είναι γνωστό με ποιους έχουν στενές διασυνδέσεις και είναι φερέφωνα τους. Σχεδόν αμέσως έγινε αναπαραγωγή της από τεράστιο αριθμό μέσων. Το αστείο είναι ότι όλοι δημοσιεύουν ακριβώς το ίδιο κείμενο που σημαίνει ότι δεν είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας ή ρεπορτάζ αλλά ενός δελτίου τύπου που διοχέτευσε κάποια πηγή. Ποια; Ε, τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Φυσικά κάποιοι θα πουν ότι είναι «σκύλος που μιλάει ξένες γλώσσες».
3ον) Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων θα συνεχιστεί κανονικά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου . Τι θα γίνει στην συνέχεια; Θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της σημερινής Διοίκησης.Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά αποπομπή, κανένα κλείσιμο του ΕΕΣ. Υπάρχει ο κίνδυνος της αναστολής δηλαδή να συνεχιστεί η απαγόρευση της συμμετοχής στα όργανα (ισχύει ήδη από την προεδρία του Αυγερινού) και να διακοπούν τα προγράμματα που τρέχει στην Ελλάδα ο Διεθνής Ε.Σ. σε συνεργασία με τον Ε.Ε.Σ.
1eescΌπως και αν έχει όμως, όλα αυτά γράφουν σελίδες ντροπής στην ιστορία του Κινήματος. Η σημερινή Διοίκηση, όπως δικαιολογημένα ισχυρίζεται, κληρονόμησε τεράστια προβλήματα από τις προηγούμενες διορισμένες Διοικήσεις, πλην της Διοίκησης Αλεξανδρή η οποία τήρησε με ευλάβεια την εντολή του Δικαστηρίου κάνοντας εκλογές μέσα στα χρονικά περιθώρια που της τέθηκαν. Επιπλέον παρέδωσε στην ΔΟΕΣ έναν “οδικό χάρτη” ο οποίος είχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών ο οποίος έγινε αποδεκτός και από τους ξένους αλλά και δεν διατυπώθηκε καμιά αντίρρηση από κανένα από τα μέλη του σημερινού Κ.Δ.Σ. στην συνέλευση η οποία τους εξέλεξε.
Όμως το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε και επιπροσθέτως δεν υπήρχε καμιά συνεννόηση ούτε με την Επιτροπή Συμμόρφωσης που εποπτεύει την πορεία του Ε.Ε.Σ. ούτε και με την ΔΟΕΣ, γεγονός που εκνεύρισε τους ξένους. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Συμμόρφωσης κ. Κοπένσκυ ήταν πολύ αυστηρός προς τα μέλη του Κ.Δ.Σ. και η απειλή της αναστολής (και όχι της αποπομπής) κρέμεται πάνω από το κεφάλι του Ε.Ε.Σ. κάτι που αν υλοποιηθεί θα είναι εξευτελιστικό για την χώρα μας και η ευθύνη θα βαρύνει το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο.
Γιατί καθυστέρησαν τόσο και φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία και ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές. Οξύμωρο αλλά πραγματικό. Η Επιτροπή που συστάθηκε για την δημιουργία του νέου καταστατικού δούλεψε σκληρά και παρά τις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν το παρέδωσε έστω και καθυστερημένα. Αστάθμητοι παράγοντες - όπως οι φονικές φωτιές στο Μάτι – ίσως δικαιολογούν την όποια καθυστέρηση. Όμως πρώτον γιατί δεν υπήρξε συνεννόηση με τους ξένους και το αίτημα μιας παράτασης που θα γινόταν δεκτό και δεύτερο γιατί δεν ανακοινώθηκαν οι λόγοι της καθυστέρησης και μια εκτιμώμενη ημερομηνία της Συνέλευσης; (Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ανακοινώθηκε επίσημα η καταστατική Συνέλευση για τις 4 Νοεμβρίου).
Μιλάμε για εγκληματικά επικοινωνιακά λάθη ή για κάτι άλλο; Θα φανεί σύντομα. Το γεγονός είναι ότι δόθηκε δικαίωμα στην ΔΟΕΣ και στην εσωτερική αντιπολίτευση να φωνάζουν και όχι άδικα.
Εν τω μεταξύ οι ανακοινώσεις που βγαίνουν συνεχώς – την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές – ίσως είναι η λύση αλλά ίσως να είναι και ένα τσιρότο στην πληγή.
Πρέπει λοιπόν τους επόμενους 1-2 μήνες να τρέξουν τις διαδικασίες ώστε να προλάβουν και απειλές να παραμείνουν ανενεργές. Διαφορετικά θα χρεωθούν όλα τα μέλη του ΚΔΣ την βαριά ευθύνη του διεθνούς διασυρμού.
Άλλο σημαντικό γεγονός είναι ότι περιμένουμε με αγωνία το περιεχόμενο του νέου καταστατικού.
Ποιοι θα ψηφίσουν, πως θα ψηφίσουν, τι προβλέπεται για τον εκσυγχρονισμό του ΕΕΣ και άλλα πολλά.
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση που αφορά την ραχοκοκαλιά του Ερυθρού Σταυρού, τους Εθελοντές του, έκανε το Σαββάτο 6/10 στο προφίλ της η κ. Βαληνάκη. Συγκεκριμένα αναφέρει:  «Ακόμη και σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε το νέο ΚΔΣ εάν πραγματικά θέλει να δείξει καλή θέληση και το στοιχειώδη σεβασμό απέναντι τόσο στους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ (που κατά τη γνώμη μου τους το ΧΡΩΣΤΑΕΙ, γιατί οι εθελοντές είναι η δύναμη του ΕΕΣ) όσο και στην ΙFRC, θα μπορούσε βάσει του ισχύοντος Καταστατικού να ζητήσει από τη Γενική Καταστατική Συνέλευση να ΕΓΚΡΙΝΕΙ την ΕΓΓΡΑΦΗ όσων ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ το επιθυμούν στο σωματείο. Κατά τη γνώμη μου είναι μία απόφαση ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ που ΟΦΕΙΛΕΙ να λάβει η νέα Διοίκηση εάν δεν θέλει να υποστεί τις συνέπειες. Αυτή είναι η δική μου πρόταση αν και είμαι σίγουρη πως ελάχιστοι από το ΚΔΣ θα την επικροτήσουν.»
1eesaΚαι κάτι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο αν ισχύει. Φήμες λένε ότι (βάσει καταστατικού) σε περίπτωση διάλυσης του Ε.Ε.Σ. η περιουσία του πηγαίνει σε σωματεία με αντίστοιχη με τον Ερυθρό Σταυρό δραστηριότητα και ότι κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι αυτή την περιουσία. Και επειδή – σύμφωνα με ατάκα παλιάς κινηματογραφικής ταινίας “είναι πολλά τα λεφτά Άρη” – ψάχνοντας ανακαλύφθηκαν δυο «Σύλλογοι» σφραγίδες, ένας πιο παλιός και ένας νεώτερος, με καταστατικό που θυμίζει λίγο Ε.Σ. και με μηδενική ή αμελητέα δράση. Και οι δυο αυτοί «Σύλλογοι» όμως έχουν ένα κοινό σημείο. Συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με υψηλά ιστάμενα άτομα του Ερυθρού Σταυρού. Έτσι εξασφαλίστηκαν τα καταστατικά, τα ΑΦΜ και τα μέλη των «Συλλόγων» αυτών όπως και τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις σχέσεις των “συγκοινωνούντων δοχείων“. Αν λοιπόν κάποιοι από άμεσο περιβάλλον ή τον περίγυρο του Ερυθρού Σταυρού έχουν κάτι στο μυαλό τους ας γνωρίζουν πως αν ο Ε.Ε.Σ. κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες οδηγηθεί προς το οριστικό τέλος του, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, τα όποια στοιχεία θα πάνε, πριν μοιραστεί η πίτα, σε Εισαγγελέα και ας αποφασίσει αυτός.
Για την ώρα κ.κ. του ΚΔΣ απλά: Γρηγορείτε…