Σάββατο 18 Μαϊου 2024

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ (ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ)

Γράφει ο Φώτης Βακιρτζηδέλης
’’Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία
εγώ κρατάω τη ουσία και ονειρεύομαι’’
Πολλές  φορές  έχουμε τραγουδήσει αυτόν τον στίχο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου  αλλά πόσες φορές σκεφτήκαμε το νόημα του;

Αυτή η σκέψη άρχισε να βασανίζει το μυαλό μου το πρωί της Κυριακής, βλέποντας ότι ο προεκλογικός αγώνας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φούντωσε, αρκετό καιρό πριν τις εκλογές του Μαΐου.  
Την Κυριακή των εκλογών σε κάποιους Δήμους το ίδιο βράδυ θα έχει κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και σε κάποιους θα γίνει και δεύτερος γύρος. Αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα αλλάξει κάτι στην ουσία των πραγμάτων.
Στο μυαλό μου έρχονται οι διαφορές και οι ομοιότητες των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και μιας άλλης εξουσίας των προέδρων των ΠΑΕ (βρε κόλλημα με το ποδόσφαιρο που έχω). Μία ομοιότητα τους είναι ότι επάνω τους στηρίζουμε τα όνειρα μας. Στους μεν για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον τόπο που ζούμε και στους δε για μια καλύτερη ποιότητα ποδοσφαίρου από την ομάδα που αγαπάμε. Μια άλλη ομοιότητα τους είναι ότι μας τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Μία διαφορά τους είναι ότι οι τοπικοί άρχοντες εκλέγονται ενώ οι πρόεδροι αγοράζουν. Άλλη διαφορά τους είναι ότι τους εκλεγμένους δημάρχους δεν μπορείς να τους διώξεις πριν τις επόμενες εκλογές ενώ τους αγοραστές προέδρους μπορείς αν δεν τον γουστάρουν οι ψηφοφόροι.. ε, οι οπαδοί ήθελα να πω. Το θέμα λοιπόν είναι ποια είναι τα όνειρα μας και τι περιμένουμε από τον επόμενο Δήμαρχο της πόλης μας μια και αυτός είναι το θέμα μας σήμερα. Θα  εξαιρέσουμε τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν ξάδερφο, μπατζανάκη η γείτονα (είδατε; για κουμπάρο δεν λέω τίποτα προς αποφυγή παρεξηγήσεων)  και θα σταθούμε στον μεγάλο όγκο των ψηφοφόρων.
Απαιτούμε απλά καθημερινά πράγματα.
1xairetismata2Κύριοι υποψήφιοι Δήμαρχοι δεν ζητάμε υποθαλάσσια σήραγγα που θα ενώνει τον Βόλο με τα Χανιά,ούτε θάλλασα στα Τρίκαλα η αεροπορική σύνδεση Λάρισας - Καρδίτσας. Ζητάμε να βουλώσουν οι τρύπες στους υπάρχοντες δρόμους, να αλλάζει καμιά λάμπα στις εγκαταλελειμμένες γειτονιές μια το κέντρο όλων των πόλεων είναι φωταγωγημένο, κανένα λογικό σχέδιο για το κυκλοφοριακό μήπως και ανασάνει λίγο το πηγμένο κέντρο όλων των πόλεων.
Κύριοι υποψήφιοι Δήμαρχοι δεν ζητάμε να ιδρύσετε στις πόλεις μας παραρτήματα του HARVARD BUSINESS SCHOOL ούτε να φτιάξετε το HYDE PARK του Λονδίνου.
Ζητάμε ανθρώπινους παιδικούς σταθμούς που να μην πληγώνουν τις παιδικές ψυχές και να αλλάξουν τα σπασμένα παγκάκια και οι σκουριασμένες κούνιες στα λιγοστά «πάρκα» που υπάρχουν στην πόλη μας.
Επειδή όμως λένε μεγάλα λόγια όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, για να υφαρπάξουν την ψήφο μας, τα οποία μεγάλα λόγια αργότερα η τα ξεχνάνε η τα μασάνε, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος. Ευτυχώς δεν είναι όλοι οι Δήμαρχοι έτσι, δυστυχώς είναι οι περισσότεροι.
Υπάρχουν όμως σε κάθε συνδυασμό άνθρωποι νέοι, άφθαρτοι με όραμα και πρωτοποριακές ιδέες. Στην πόλη μας υπάρχει και ολόκληρος Συνδυασμός νέων και άφθαρτων ανθρώπων με απλές και ξεκάθαρες προτάσεις. Δυστυχώς όμως, όλους αυτούς, τους “καπελώνουν” οι παλιές καραβάνες, οι “επαγγελματίες Δημοτικοί Άρχοντες”, που έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς ή την κομματική στήριξη. Και κάθε εκλογική αναμέτρηση αγωνίζονται για να μας σώσουν και ποτέ δεν σωνόμαστε.
Η μόνη ελπίδα είναι οι νέοι και άφθαρτοι υποψήφιοι, αυτοί που δεν έχουν κομματικές εξαρτήσεις ή τις δεκάδες χιλιάδες € του μπαμπά, αρκεί να έχουν όραμα και σχέδιο για μια σύγχρονη ανθρώπινη πόλη.
 Άρα…
‘’Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία, εγώ κρατάω την ουσία και ονειρεύομαι’’