Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Τα διδάγματα της καραντίνας και η (online) εκπαίδευση

Γράφει ο Δημήτρης Ζιώγας
Καθημερινά συζητώ με πολλούς γονείς, μαθητές αλλά και καθηγητές οι οποίοι έχουν ήδη μπει στη διαδικασία να αναρωτιούνται «τι θα γίνει από Σεπτέμβρη;»

Για να δοθεί όμως η απάντηση απαιτείται να κάνουμε μια αναδρομή στα γεγονότα του προηγούμενου Μαρτίου.
Τα σχολεία και τα κέντρα ξένων γλωσσών έκλεισαν με κυβερνητική εντολή στις 10 Μαρτίου. Κάποιοι καθηγητές έσκυψαν το κεφάλι, δούλεψαν νυχθημερόν (κυριολεκτικά), προσαρμόστηκαν στην αλλαγή και ξεκίνησαν διαδυκτιακά μαθήματα σύγχρονης αλλά και ασύγχρονης διδασκαλίας άμεσα. Κάποιοι άλλοι, ίσως όχι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, έστειλαν κάποιες ασκήσεις στα e-mails των μαθητών τους προσπαθώντας να κρατήσουν μια επαφή ενώ μια ακόμη κατηγορία καθηγητών ήταν εκείνοι που θεώρησαν ότι η εκπαίδευση μέσω διαδυκτίου δε μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης και απλά προτίμησαν να ξεκουραστούν.
Όσοι αποφάσισαν να καβαλήσουν το κύμα διαπίστωσαν ότι:
•Υπάρχουν ακόμη πολλοί μαθητές (& ενήλικες)  που στο σπίτι τους δε διαθέτουν σύνδεση στο διαδύκτιο και ένα αξιοπρεπές υπολογιστή με κάμερα και ηχεία.
•Πολλοί από όσους διαθέτουν τα παραπάνω, δε διαθέτουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες για να μπορέσουν να εγκαταστήσουν ένα πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης. Ειδικότερα, οι μικροί μας μαθητές είναι ειδικοί στη χρήση του Instagram, του tik-tok και των videogames αλλά χωλένουν στην εγκατάσταση και χρήση ενός προγράμματος τηλεκπαίδευσης.
•Οι γονείς βομβαρδίστηκαν κυριολεκτικά από όλους και αυξήθηκε κατακόρυφα ο φόρτος εργασίας τους καθώς από τη μια ήθελαν να βοηθήσουν τα παιδιά τους αλλά από την άλλη κλήθηκαν να περάσουν στην ψηφιακή εποχή σε μια νύχτα – πράγμα δύσκολο εως ακατόρθωτο.
•Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν άμεσα και πολλές φορές ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας από την αρχή των μαθημάτων. Από την πρώτη σύνδεση, μόλις ο καθηγητής τους έθεσε το πλαίσιο και τους κανόνες, όλα λειτούργησαν ομαλά. Προβλήματα υπήρξαν και θα υπάρχουν αλλά πρέπει να καταγράψουμε τι έγινε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και όχι σε κάποιες μεμονωμένες περιστάσεις.
•Υπήρξαν μαθητές που παρουσιάσαν βελτίωση της επίδοσής τους στα διαδυκτιακά μαθήματα. Οι λόγοι ερευνώνται, θεωρώ όμως ότι ευνοήθηκαν οι μαθητές που μπορεί να είναι ντροπαλοί στην τάξη αλλά διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες σε μεγάλο βαθμό.
00000onlineekpaidefsh1Για να μη μακρυγορήσω άλλο και επιστρέφοντας στο αρχικό μας ερώτημα θεωρώ ότι κανείς μας δε ξέρει τι θα γίνει από Σεπτέμβρη. Αυτό που γνωρίζω όμως καλά είναι τι πρέπει να γίνει ως το Σεπτέμβρη.
•Επενδύστε σε μια καλή σύνδεση στο διαδύκτιο γιατί είναι απαράδεκτο εν έτη 2020 τα παιδιά μας να μένουν πίσω επειδή το internet «πέφτει» ή επειδή ο αδελφός μου κάνει μάθημα την ίδια ώρα με εμένα και δε το «σηκώνει». Οι εικόνες με τους μαθητές να αλλάζουν δωμάτια και να κάνουν μάθημα στην κουζίνα με τη γιαγιά να μαγειρεύει γιατί εκεί έχει καλό σήμα είναι απαράδεκτες.
•Επενδύστε σε ένα αξιοπρεπή υπολογιστή με κάμερα και ηχεία. Δε χρειάζεται να είναι πολύ ακριβός. Με 200 ευρώ (ναι καλά διαβάσατε 200 ευρώ) μπορείτε να αγοράσετε ένα αξιοπρεπή refurbished με ηχεία και κάμερα. Μη σας πω και με λιγότερα.
•Επικοινωνήστε με το κέντρο ξένων γλωσσών που συνεργάζεστε ή με τον καθηγητή σας και ρωτήστε τον τι θα γίνει από το Σεπτέμβρη. Αν δεν είναι σε θέση να σας δώσουν σαφείς απαντήσεις τότε…αποφασίστε τι θα κάνετε. Θα παραμείνετε εκεί ή μήπως ήρθε η ώρα να «πάμε για άλλες πολιτείες» που έλεγε ένα παλιό τραγουδάκι;
•Αν δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις για την εγκατάσταση των προγραμμάτων αναζητήστε έγκαιρα βοήθεια. Σε μια-δυο ώρες μπορεί κάποιος ειδικός να σας εγκαταστήσει όλα τα απαραίτητα προγράμματα, να αναβαθμίσει τον υπολογιστή σας και να σας εκπαιδεύσει στη χρήση του προγράμματος.
•Συζητήστε με τα παιδιά σας, εξηγήστε τους πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνουν και βρείτε μαζί ένα κατάλληλο χώρο που μπορούν να χρησιμοποιούν αναπόσπαστα για πολλές ώρες την ημέρα.

Η online εκπαίδευση δεν ήρθε για να μείνει όπως διαβάζω σε πολλά άρθρα. Ήταν ήδη εδώ. Απλά κατοικούσε σε άλλα μέρη. Της άρεσε ο ήλιος και η θάλασσα φαίνεται και ήρθε και στην πατρίδα μας. Ακάλεστη, θα μου πείτε. Θα συμφωνήσω. Αλλά ήρθε και μάλιστα διεκδικεί μια θέση στο σαλόνι του σπιτιού μας. Ας την υποδεχθούμε όπως της αξίζει. Για το δικό μας καλό.
Εν κατακλείδι λοιπόν, ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει τι θα γίνει από Σεπτέμβρη. Αυτό που ξέρουμε όμως ΟΛΟΙ είναι τι πρέπει να γίνει ως το Σεπτέμβρη. Για να μπορέσουμε όλοι να βγούμε νικητές και σε αυτή τη δοκιμασία. «Ευφυία είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή» είπε κάποτε ο Stephen Hawking και νομίζω ότι η φύση έχει αποδείξει άπειρες φορές ότι «ό,τι δεν προσαρμόζεται πεθαίνει».

 

0000bannerziogas