Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Αγορά ακινήτων: Εξέλιξη και προοπτικές

Η αγορά ακινήτων στον ελλαδικό χώρο έχει διαβεί πολλά και εναλλασσόμενα μονοπάτια την τελευταία δεκαετία:

από την πενιχρή ζήτηση για αγορά ακινήτων έως και την ελάχιστη διαθέσιμη προσφορά λόγω μεγάλης ζήτησης που παρατηρείται εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια. Αίτια είναι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, η ελκυστικότητα της ελληνικής κτηματαγοράς σε σχέση με τις αποδόσεις άλλων επενδυτικών επιλογών, η ζήτηση από ξένους αγοραστές, η χρήση τους ως airbnb και η ανέγερση νεόδμητων, ποιοτικών κατασκευών.
Έπειτα από αρκετά χρόνια ύφεσης και γενικότερης απαξίωσης του ακινήτου τα πράγματα αλλάζουν, οι τιμές πώλησης των ακινήτων αυξάνονται με συνεχή ρυθμό όπως αναμενόμενο είναι και των ενοικίων. Αυξημένη ζήτηση για σύγχρονη ποιοτική κατασκευή, ανακαινισμένους χώρους, εγγύτητα στο κέντρο της πόλης, σύνδεση με φυσικό αέριο, πάρκινγκ και κλιματισμό είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που ζητούν οι καταναλωτές και όποιο ακίνητο τα διαθέτει παραμένει ενεργό στο ενδιαφέρον τους και τυγχάνει των επιλογών τους.
000002kwΗ κατάσταση δείχνει να συνεχίζει, με μικρότερο ρυθμό αύξησης των τιμών βέβαια. Στη Λάρισα κάποιος θα πρέπει να περιμένει σε διαμερίσματα 40 ετών και παλαιότερα από 650 - 800 ευρώ, από 40 - 25 έτη 700 - 1.000 και από εκεί και πάνω μπορεί να κυμανθεί από 1.000 έως και 2.000 το τετραγωνικό τα νεόδμητα. Πάντα βέβαια, αυτά είναι, ο μέσος όρος της αγοράς σε πωληθέντα ακίνητα. Όσον αφορά στα καταστήματα και γραφεία στο κέντρο της πόλης όπως και σε κυκλοφοριακούς κόμβους και οδούς παρατηρείται κινητικότητα και οι αξίες παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, πάντα με βάση το ποσοστό απόδοσης.
Απαραίτητα θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:
Η Λάρισα αποτελεί ένα οικονομικό, πολιτισμικό, πολιτικό και συγκοινωνιακό κόμβο με ολοένα αυξανόμενη σημαντικότητα στην ευρύτερη περιφέρεια.
Αυτό της δίνει την ευκαιρία και την “πολυτέλεια” να αναβαθμιστεί οικιστικά μέσω σοφών και σύγχρονων επιλογών πολεοδομικής ανάπτυξης και τρόπου δόμησης. Απαιτείται πια, και ήρθε η ώρα, οι συντελεστές του real estate, όπως είναι οι πολιτικοί, οι ακαδημαϊκοί, οι μηχανικοί, κ.α. να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής με σύγχρονες κατασκευές αρχιτεκτονικού κάλους και λειτουργικότητας. Η πόλη αν και στο κέντρο του θεσσαλικού κάμπου χτίζεται ασφυκτικά και ήδη αντιμετωπίζει τις παθογόνες συνέπειες της άκομψης και πυκνής δόμησης. Κυκλοφοριακό, αύξηση της θερμοκρασίας τους θερινούς μήνες, ηχορύπανση, εκνευρισμός, απουσία χώρων στάθμευσης και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες στην υγεία, την ψυχολογία και τη διάθεση και απειλούν πια τους κατοίκους, ειδικά στο κέντρο.
Στο χέρι όλων είναι η αντιμετώπιση της κτηματαγοράς με μια σύγχρονη, ολιστική ματιά, μια αλλαγή στην προοπτική και στον τρόπο που βιώνουμε της ζωή μας στην πόλη και στο περιβάλλον στο οποίο συμβιώνουμε. Η Λάρισα και η Θεσσαλία γενικότερα έχει ατελείωτες προοπτικές ανάπτυξης σε κάθε κλάδο, πόσο μάλλον στο real estate. Ας οραματιστούμε ελεύθερα ,χωρίς περιορισμούς, ίσως έτσι να αποκτήσουμε το δικό μας σταθερό αποτύπωμα σε όσα θα εξελιχθούν στο μέλλον

000004kw
Κωνσταντίνος Κολοβός - Σύμβουλος διαχείρησης ακινήτων
(Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Keller Williams One)