Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Πως θα ζεσταθούμε το χειμώνα; Ποια είναι η πιο φτηνή θέρμανση;

Αρχές Δεκεμβρίου και ακόμα ο καιρός είναι σύμμαχος στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στις επιχειρήσεις. Ευτυχώς δεν έχουν πιάσει ακόμα τα κρύα και οι παγωνιές. Τα παραδοσιακά άρθρα για το πως θα ζεστάνουμε το σπίτι μας,

τι θέρμανση  θα χρησιμοποιήσουμε και πόσες ώρες θα είναι ανοικτή η θέρμανση είναι από τα θέματα συζήτησης είναι από τα θέματα συζήτησης στο καφενείο αλλά και με τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών του κάθε νοικοκυριού!  Για να θέσουμε τα πράγματα σωστά δεν υπάρχει σωστή απάντηση γιατί κάθε σπίτι είναι διαφορετικό ( άλλο έχει αέριο, άλλο πετρέλαιο άλλο τίποτα), το πορτοφόλι του καθενός είναι διαφορετικό όπως και το ποσό που θα διαθέσει για θέρμανση και γενικότερα το ζήτημα θέρμανσης είναι ‘ διαφορετικό’ για τον καθένα μας.  
00000thermansh3Σε αυτό το άρθρο δεν χρειάζεται να πούμε και να αναλύσουμε την αστάθεια που χαρακτηρίζει τις ενεργειακές αγορές, οι όποιες βασανίζονται ακόμα από τον Πόλεμο στην Ουκρανία ,τις εχθροπραξίες στην Μέση Ανατολή και φυσικά από τα ‘παιχνίδια των καιροσκόπων. Είναι δεδομένο ότι οι αγορές επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και από τι συμβαίνει γύρω από την χώρα μας, σαν καταναλωτές αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η τελική τιμή του κάθε προϊόντος.  Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο μας το μέλλον δεν φαίνεται να μας επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις αφού θεωρητικά η χώρα μας είναι θωρακισμένη, οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες και σίγουρα δεν έχουμε θέματα με την τροφοδοσία μας στο πετρέλαιο ή κάπου άλλου. Το γεγονός ότι κάποιοι δημοσιογραφικοί κύκλοι παρουσιάζουν το μέλλον της ενέργειας με δυσοίωνα  σενάρια γιατί δεν θα υπάρξουν οι οριζόντιες  επιδοτήσεις και ότι όλοι θα μεταφερθούμε υποχρεωτικά σε ένα νέο τιμολόγιο που θα ορίζει το κράτος μαζί με τον πάροχο χωρίς την σύνεση μας είναι για ανθρώπους που δεν διαβάζουν και δεν ενημερώνονται σωστά. ( επομένως όχι για αναγνώστες του Mustmag)   
Η απάντηση μου είναι δεν χρειαζόμαστε τις επιδοτήσεις, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας σοβαρός άνθρωπός να μας εξηγήσει πέντε πράγματα πάνω στα νέα χρωματιστά τιμολόγια και να σημειώσουμε στην ατζέντα μας ότι κάθε δύο μήνες να μιλάμε μαζί του για να μας καθοδηγήσει. Ένα πολύ ωραίο παράδειγμα είναι ότι την περσινή χρονιά πληρώσαμε με επιδότηση το αέριο περισσότερο από 0,12 €/ kWh και φέτος χωρίς επιδότηση πληρώνουμε λιγότερο από 0.06 €/kWh. Την περσινή χρονιά πληρώσαμε κατά μέσο όρο 0,18 €/kWh στο ρεύμα και 0.12 €/kWh στο αέριο. Τι πληρώνουμε φέτος; Κάτω από τα μισά λεφτά… οι τιμές στο ρεύμα είναι 0,10 €/kWh και κάτω από 0.06 €/kWh στο αέριο. Στο πετρέλαιο οι τιμές είναι λίγο φτηνότερες από πέρσι στο 1,40 ανά λίτρο. Σε αναγωγή για μια κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού και παίρνοντας υπόψη μας όλες τις επιδοτήσεις που έχουν ανακοινωθεί αυτοί που θα πληρώσουν λιγότερα για την θέρμανση τους είναι αυτοί που έχουν αέριο. Στην συνέχεια οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν ρεύμα θα πληρώσουν λιγότερα χρήματα από πέρσι και οι αυτοί που χρησιμοποιούν πετρέλαιο δεν θα δουν τρομερές αυξομειώσεις από περσινή χρονιά. Η σύσταση μου είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε να αφιερώνουμε χρόνο για τα ενεργειακά μας θέματα είτε αφορά την προμήθεια ρεύματος/ αερίου αλλά και πετρελαίου. Οι διακυμάνσεις στην αγορά δεν είναι τεράστιες αλλά πάντα υπάρχουν!
00000thermansh1Οι συνεχείς αυξήσεις στο λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς είναι πλέον γεγονός. Όποια φιλότιμή ή αφιλότιμή προσπάθεια γίνεται να συγκρατηθεί το κόστος δεν οδηγεί στα αποτελέσματα που θέλουμε και προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας όλα τα νοικοκυριά κάνουν εκπτώσεις στα  προϊόντα που αγοράζουν γιατί η αγοραστική μας δυνατότητα έχει μειωθεί.   
Είναι γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, έχει μετατοπιστεί  ο χειμώνας προς τα πίσω. Κάποτε δεν θα μπορούσαμε να  κυκλοφορούμε χωρίς παλτό κασκόλ γάντια και όλα τα χειμερινά αξεσουάρ το Δεκέμβριο, αλλά όπως βλέπετε ο καιρός ακόμα μας κάνει τη χάρη. Θα μπορούσα με την ιδιότητα και την ενασχόλησή μου με την ενέργεια να σας έλεγα ότι ο πιο φτηνός τρόπος για να ζεσταθείς είναι πχ το αέριο ή είναι το πέλετ. Δεν υπάρχει σωστή απάντηση γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψιν πολλά στην εξίσωση για να βρούμε ποιο είναι το πιο κατάλληλο για κάθε σπίτι και για κάθε τσέπη και φυσικά να δούμε τι εγκατάσταση έχει το σπίτι μας αν έχει.
Για όσο διάστημα ο καιρός αστειεύεται και έχει χαμηλές θερμοκρασίες μπορούμε με κάποιες συμβουλές να κρατήσουμε μια φυσιολογική θερμοκρασία στο σπίτι ή στο διαμέρισμά μας. Μια καλή συμβουλή θα ήταν να στεγανοποιήσετε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ακόμα και στο πιο μικρά μαγαζιά υπάρχουν ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες που εμποδίζουν τον κρύο αέρα να μπει στο χώρο μας. Η ιδία δουλειά μπορεί να γίνει και με ένα παλιό φανελάκι. Προσπαθήστε να καταπολεμήσετε την υγρασία. Σωστός εξαερισμός και φυσικά  εκμεταλλευτείτε τη φυσική λιακάδα το πρωί και το μεσημέρι, ανοίγοντας τις κουρτίνες της οικίας σας, και κλείνοντάς τες όταν το φως αρχίζει να εξασθενεί.
Μεγάλη βοήθεια στην θέρμανση ενός σπιτιού παίζει και αν είναι στρωμένο με χαλιά, ώστε να ‘εγκλωβίσετε’ τη θερμότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο εσωτερικό της οικίας σας.  Θυμηθείτε ότι τα παλιότερα χρόνια, κρεμούσαν και στους τοίχους χαλιά για να ζεσταθεί το σπίτι. Επομένως και οι πιο βαριές κουρτίνες παίζουν το ρόλο τους στο να κρατήσουμε ζεστό το σπίτι μας. Υπάρχουν πολλές μικρές συμβουλές για το πως θα ζεστάνουμε το σπίτι μας. Η μεγάλη εγκυκλοπαίδεια του internet είναι ανοιχτή για όλους μας, η αγορά μας έχει ανθρώπους που ασχολούνται με την ενέργεια και είναι ανοιχτοί στο να συζητήσουν μαζί σας για ενεργειακά θέματα.
Και να θυμάστε… «οι άνθρωποι δεν προσέχουν αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, όταν είναι ευτυχισμένοι». (A. Τσέχωφ)
Χρήστος Τσαμαδιάς
Ενεργειακός Σύμβουλος