Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Δάφνη Χατζηδάκη: Το τραγούδι είναι έκφραση, τρόπος ζωής, ζωοποιός δύναμη

ΔΑΦΝΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Μια νέα, ταλαντούχα και ωραία γυναίκα. Το όνομα της; Δάφνη Χατζηδάκη!

Μεγάλωσε στο Βόλο και εδώ και 13  χρόνια μένει μόνιμα στην Λάρισα. Η συνέντευξη που ακολουθεί είναι η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που έδωσε η Δάφνη Χατζηδάκη στον Φώτη Βακιρτζηδέλη και στην Δέσποινα Παπαϊωάννου, στην εκπομπή “Σενάριο χωρίς πλοκή” του OK Radio 104,8 στην οποία ήταν καλεσμένη.
Φ.Β. Δάφνη αρχικά πες μου, πότε και πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική;
-Ξεκίνησα από πολύ μικρή. Ήμουν δεν ήμουν 5 χρονών όταν με έγραψε στο ωδείο η μητέρα μου και θυμάμαι ακόμα την πρώτη μέρα που ήρθα σε επαφή με ένα πιάνο. Έτσι άρχισε η πορεία μου σαν μουσικός, ξεκινώντας με κλασική μουσική και χορωδίες και συνεχίζοντας στο δημοτικό ωδείο της Λάρισας. Εκεί πήρα τα πτυχία μου (αρμονία, αντίστιξη, φούγκα) και τώρα παίρνω μαθήματα σύνθεσης. Εκεί επίσης γνώρισα και τον συνεργάτη μου, Ντίνο Καραποστόλου, ο οποίος αποφάσισε να με βάλει στον κόσμο της σύγχρονης μουσικής και του θεάματος.
Φ.Β. Τι είναι για σένα το τραγούδι;
-Έκφραση, τρόπος ζωής, ζωοποιός δύναμη. Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να εκφράσει τα συναισθήματά του, να επικοινωνήσει με τα θεία και να ξορκίσει το κακό με την μουσική, με το τραγούδι, τα  κύμβαλα, τα τύμπανα, τους αυλούς. Στην σύγχρονη εποχή το τραγούδι είναι το κύριο μέσο έκφρασης. Ποιος από εμάς , όντας καψούρης, δεν έχει αφιερώσει κάποιο τραγούδι στο αντικείμενο του πόθου του για να του δείξει πως νιώθει; Από την μεριά του ο καλλιτέχνης όταν ερμηνεύει βλέπει στο κοινό τα συναισθήματα που τους προκαλεί το κάθε τραγούδι. Χαρά, λύπη, νοσταλγία, πάθος, κι άλλα τόσα πλανώνται στον αέρα, ενώνουν τους ανθρώπους μεταξύ τους και αυτός είναι ο σκοπός και η ανταμοιβή του ερμηνευτή.
Δ.Π. Ποιο είδος μουσικής σε εκφράζει;
-Κάθε καλλιτέχνης έχει το δικό του γούστο στην μουσική αλλά δυστυχώς δεν γίνεται να επιβιώσει στην μουσική σκηνή ερμηνεύοντας μόνο τραγούδια που του αρέσουν. Πρέπει να ξέρει πώς να ελίσσεται και να εξελίσσεται ανάλογα με την μόδα της κάθε εποχής. Στόχος του είναι τα τραγούδια που ερμηνεύει να εκφράζουν το κοινό για να δημιουργούνται τα συναισθήματα που αναφέραμε πριν. Φυσικά δεν θα πω τραγούδια που δεν μου ‘’πάνε’’ καθόλου, αλλά δεν γίνεται να μου αρέσουν και όλα τα τραγούδια που θα πω. Το δικό μου γούστο περιλαμβάνει το  ελληνικό και ξένο ροκ, έντεχνο κι ελαφρολαικό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μου αρέσουν τα ρεμπέτικα, ή κάποια ποπ τραγούδια.
Φ.Β. Πως βλέπεις τα πράγματα στον καλλιτεχνικό χώρο τα τελευταία χρόνια με την κρίση;
-Σίγουρα είναι πολύ δύσκολα. Η οικονομική κρίση ανάγκασε πολλά μαγαζιά να κλείσουν. Χώροι διασκέδασης κάθε μορφής όπως Μουσικές σκηνές, Μπουζούκια ή ακόμη και Ταβέρνες με ζωντανή μουσική δεν υπάρχουν πια. Έχουν μείνει ελάχιστα και αυτά υπολειτουργούν. Αυτό σημαίνει από την μια ότι χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας και από την άλλη ότι ο κόσμος έχει πολύ λιγότερες επιλογές για διασκέδαση. Και νομίζω ότι όλοι έχουμε ανάγκη να εκτονωθούμε, να διασκεδάσουμε για να ξεφύγουμε λίγο από τα προβλήματα της σκληρής οικονομικά καθημερινότητας. Έτσι η διασκέδαση έχει μεταφερθεί σε άλλους χώρους.
Φ.Β. Δηλαδή;
-Δεν υπάρχουν πια εκείνες οι πολυμελείς ορχήστρες που ξέραμε. Τώρα η διασκέδαση έχει μεταφερθεί σε μπαράκια όπου γίνονται κάποια live συνήθως με ντουέτα ή τρίο καλλιτεχνών. Είναι μια λύση όμως, γιατί δίνει την δυνατότητα στον κόσμο να διασκεδάσει με τρόπο που τον αντέχει η τσέπη του αλλά και στους καλλιτέχνες την δυνατότητα να κάνουν κάποια μεροκάματα και μην ξεκόψουν τελείως από αυτό που αγαπάνε, το τραγούδι. Αυτή η νέα κατάσταση όμως έχει και τα καλά της. Πιστεύω ότι έχει διαμορφώσει μια νέα αντίληψη για την διασκέδαση και στον κόσμο. Σε αυτούς τους πιο μικρούς χώρους εμείς οι καλλιτέχνες έχουμε μια πιο άμεση σχέση με το κοινό. Το βλέπω αυτό από το ότι συμμετέχει διαφορετικά ο κόσμος και επικοινωνούμε καλύτερα. Λειτουργούμε σαν μια μεγάλη παρέα και αυτό έχει μια ζεστασιά, είναι κάτι όμορφο.
DAFNH1Φ.Β. Τι ελπίζεις για το μέλλον;
-Τα καλύτερα! Στον προσωπικό κι επαγγελματικό τομέα ελπίζω τα όνειρά μου να βγουν αληθινά. Ελπίζω να τελειώσουν κάποια στιγμή αυτοί οι δύσκολοι καιροί που ζούμε αλλά αν αυτό δεν γίνει ελπίζω ο καθένας μας να βρει την ευτυχία στα απλά πράγματα της ζωής. Δυστυχώς μας έχουν δημιουργήσει πολλές ανούσιες ανάγκες κι έχουμε ξεχάσει ότι αυτό που μετράει είναι το να είσαι υγιής και να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε αγαπάνε.
Δ.Π. Πόσο δύσκολη είναι η νύχτα για μια γυναίκα;
-Η νύχτα έχει αρκετές δυσκολίες και προκλήσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται πιο εύκολα από έναν άντρα, απ' ότι απ' την γυναίκα.
Ο κόσμος την νύχτα λει¬τουργεί διαφορετικά. Και μόνο η ύπαρξη μιας γυναίκας αποτελεί πρόκληση για ανθρώπους που ίσως να μην έχουν πλή¬ρη νηφαλιότητα. Χρειάζεται δυναμισμό, ήθος και γερά νεύρα
Δ.Π. Φέτος τον χειμώνα που μπορούμε να σε ακούσουμε;
- Κάθε Σάββατο θα βρισκόμαστε στο Mediterranean Village στην παραλία της Κατερίνης, επίσης θα κάνουμε εμφανίσεις στον  ΜΥΘΟ στα Φάρσαλα και στο  GUZEL All Day Bar στην Αγιά. Σίγουρα θα κάνουμε και εμφανίσεις σε διάφορους χώρους στην Λάρισα αλλά αυτό δεν έχει κλειστεί ακόμη οπότε δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο.
Δάφνη σ’ ευχαριστούμε για την ωραία αυτή συζήτηση.
-Εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να πω πράγματα που πιστεύω για την μουσική που τόσο αγαπώ. Εύχομαι πολλές επιτυχίες στον OK Radio αλλά και στην εκπομπή σας.