Ο Αλέξανδρος Ζουριδάκης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1981 όπου και διαμένει. Είναι απόφοιτος πολιτικός μηχανικός ΤΕ με μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχιτεκτονική και δομοστατική αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων και συνόλων
καθώς επίσης απόφοιτος ΙΕΚ τεχνικός συντήρησης έργων τέχνης και έργων ζωγραφικής. Έχει εργαστεί σε κατασκευαστικές εταιρείες καθώς και ως συμβασιούχος στην εφορεία αρχαιοτήτων Λάρισας για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του Διαχρονικού μουσείου. Σήμερα εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία συντήρησης και αποκατάστασης και το τελευταίο έργο ήταν στα Μετέωρα στην μονή του Αγίου Στεφάνου. Είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό “Ορμή Ανανέωσης” με υποψήφιο Δήμαρχο το Νίκο Γαμβρούλα. Ακούγοντας κάποιες απόψεις του και γνωρίζοντας ένα μέρος από το έργο του μπήκα στον πειρασμό και του ζήτησα να πούμε κάποια πράγματα. Έτσι βγήκε αυτή η συνέντευξη.
-Αλέξανδρε πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τα κοινά και ποια ήταν τα κριτήρια της επιλογής σου αυτής;
-Το Νίκο έτυχε να τον γνωρίζω από μικρή ηλικία και προσωπικά αναγνωρίζω τη δυναμική του , το θάρρος του και τις φρέσκιες ιδέες του. Όταν δήλωσε την πρόθεση να ηγηθεί μιας νέας ανεξάρτητης , και κατά βάση νεανικής κίνησης , όπου ο σκοπός είναι να βοηθήσουμε τους νέους και όχι μόνο της πόλης στο να μείνουν και να παλέψουν στην Λάρισα μόνο αδιάφορο δεν γινόταν να με αφήσει. Έχοντας συζητήσει με πολλούς ανθρώπους ένιωσα πως και μετά από όλο αυτό που βιώνουμε από τα πρώτα χρόνια της κρίσης , ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε να εκφραστούμε μέσα από έναν ανεξάρτητο συνδυασμό χωρίς φυτεμένους εκλεκτούς με αυθορμητισμό και όλα αυτά που αντιπροσωπεύουν το νέο κόσμο.
-Η οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια πόσο έχει επηρεάσει τους νέους;
-Ανήκω στην γενιά όπου η αρχή της κρίσης με βρήκε στα 27 μου χρόνια και σήμερα έχοντας περάσει μια δεκαετία είμαι 37. Αυτή η δεκαετία ήταν αρκετά δύσκολη για όλα τα παιδιά όπου 500.000 νέοι εγκατέλειψαν την χώρα και για αυτούς που επέλεξαν να μείνουν εδώ η ζωή ήταν πολύ δύσκολη. Αποτέλεσμα μια χώρα με μια βόμβα στα θεμέλια της ,το δημογραφικό, καθώς τα νέα ζευγάρια φοβούνται να τεκνοποιήσουν με ένα δήμο χωρίς να μπορεί να τα ενισχύσει ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια. Σήμερα καλούμαστε να χτίσουμε δομές που θα υποστηρίξουν όλους τους ανθρώπους, ώστε να αντιστρέψουμε το brain drain αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησαν όσοι έφυγαν στο εξωτερικό και να ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπους που παρέμειναν εδώ.
Προσωπικά στάθηκα «τυχερός» , και απασχολήθηκα σε διάφορες θέσεις εργασίας με μεγαλύτερο διάστημα έξι χρόνων σαν συμβασιούχος στην εφορεία αρχαιοτήτων Λάρισας όπου βοήθησα και πρόσφερα στην συντήρηση – οργάνωση των ευρημάτων της μόνιμης έκθεσης του Διαχρονικού μουσείου Λάρισας και πρόσφερα όσα μπορούσα και αντίστοιχα μου έδωσε μια πολύτιμη εμπειρία.
-Δηλαδή υπάρχουν ευκαιρίες την περίοδο της κρίσης;
-Κάποια παιδιά δεν είχαν τις αντίστοιχες ευκαιρίες και μετά από μια δεκαετία έχοντας μείνει ή μεγάλα διαστήματα άνεργοι ή σε δουλειές που κακά τα ψέματα είναι ευκαιριακές και δε μπορείς να επενδύσεις ούτε να σταθείς στα πόδια σου, να κάνεις οικογένεια και αισθάνεσαι ότι είσαι αναλώσιμος μέσα σε αυτές τις δουλειές.
Στόχος μου είναι, αφενός στα νέα παιδιά να τους δοθούν ευκαιρίες να επενδύσουν εδώ και αφετέρου στα θύματα που άφησε η οικονομική κρίση όπου ο εργασιακός στίβος φαντάζει ένα όνειρο μακρινό πια, να τους δοθεί το δικαίωμα στην εργασία.
-Είσαι ακόμη ένας υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος. Σε περίπτωση εκλογής σου τι θα μπορούσες να προσφέρεις στην πόλη της Λάρισας;
-Ένα κομμάτι που μου αρέσει και πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω, είναι η ανάπτυξη του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης. Χώρες που δεν έχουν τη δική μας ιστορία χτίζουν μύθους γύρω από αυτές. Εμείς τι κάνουμε για αυτό; Ένα παράδειγμα ιστορίας του τόπου μας είναι ο κάμπος με τα σιτηρά. Διαχρονικά και τεκμηριωμένα από τη νεολιθική εποχή έως και σήμερα η καλλιέργεια σιτηρών αποτελεί ένα κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής μας. Η δημιουργία ενός μουσείου άρτου στα στρατιωτικά αρτοποιία που γειτνιάζουν με το αρχαίο θέατρο και μουσείο λόφου συνδέει τον τόπο και τον χρόνο όπου ο χρόνος θα συμβολιστεί με την δημιουργία ενός ρολογιού , το οποίο δεν θα είναι ανταγωνιστικό απέναντι στο σύνολο και θα συμβολίσει την έναρξη μιας νέας χρονικής περιόδου για την περιοχή. Τι πιο συμβατό κάμπος σιτάρι (μουσείο σιτηρών μύλος του παππά ) μουσείο άρτου...
Επίσης ένα τμήμα με μεγάλο ενδιαφέρον είναι το κομμάτι του ΟΣΕ που στεγαζόταν ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός «Θεσσαλικό» που συνορεύει με το λαογραφικό μας μουσείο. Η αξιοποίηση του χώρου με την επαναδημιουργία του σταθμού «όπου και όπως ήταν» είναι εφικτή.
Επαναπροσδιορίζουμε τον χώρο δίνουμε νέες χρήσεις δένουμε το λαογραφικό με αυτό το σημαντικό κομμάτι που είναι απομονωμένο αυτή την στιγμή και βάζουμε στο τραπέζι του διαλόγου προτάσεις με κατεύθυνση το σήμερα, πχ θεματικό πάρκο όπου θα στεγάσει δομές με έμφαση στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση … παρελθόν παρόν και μέλλον.
-Ακούγονται ωραία όλα αυτά. Πόσο εφικτά είναι όμως ως προς την υλοποίηση τους;
-Οι απαιτήσεις της εποχής μας είναι μεγάλες, καλούμαστε όλοι μας να δώσουμε ένα αγώνα ώστε να προσαρμοστούμε σε αυτές τις νέες συνθήκες .Ο Δήμος πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από το να μαζεύει σκουπίδια και να επισκευάζει δρόμους. Η “Ορμή Ανανέωσης” ήρθε για να συζητήσει και να δώσει λύσεις όχι μόνο για το παρόν, αλλά και περισσότερο για το μέλλον και δεν μιλάμε με ευχές και γενικότητες αλλά με λύσεις βήμα προς βήμα.
-Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα ήθελες να απευθύνεις στους ψηφοφόρους του Δήμου μας;
-Ναι. Να εμπιστευθούν νέους ανθρώπους που θα φέρουν ένα νέο αέρα στην Λάρισα όπου η λέξη «όραμα» θα αποκτήσει ουσία. Η φρεσκάδα ιδεών, η ενέργεια και η επαγγελματική γνώση των νέων να γίνουν κτήμα όλης της πόλης που μόνο να κερδίσει θα έχει απ’ αυτό. Καλούμε τους νέους να μην επιλέξουν την αποχή αλλά ανθρώπους που εκφράζουν την δική τους εποχή την “Ορμή Ανανέωσης”.
-Αλέξανδρε σ’ ευχαριστώ.
-Εγώ σας ευχαριστώ για το βήμα που μας δίνετε. Και εύχομαι οι συμπολίτες μας να σκεφθούν το μέλλον της Λάρισας μακριά από κομματικές αγκυλώσεις και διαπροσωπικές σχέσεις. Καλή ψήφο σε όλους μας.
https://mustmag.gr/interviews/521-aleksandros-zouridakis-xores-pou-den-exoun-ti-diki-mas-istoria-xtizoun-mythous-gyro-apo-aftes-emeis-ti-kanoume-gia-afto#sigProId706367c045