Σάββατο 18 Μαϊου 2024

ΡΑΝΙΑ ΣΟΥΛΤΟΥΚΗ: Covid-19 μια συστηματική και επικίνδυνη νόσος

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Ράνιας Σουλτούκη
Και ξαφνικά άλλαξαν οι ζωές μας. Ένα νέος θανατηφόρος ιός – ο Covid19 – σκέπασε τον πλανήτη.

Δεκάδες εκατομμυρίων ασθενείς, εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί και ένα μαύρο πέπλο φόβου κάλυψε τις ψυχές μας. Μέτρα προστασίας και πρόληψης, άλλα υποχρεωτικά και άλλα συμβουλευτικά, που άλλοι τα ακολουθήσαμε και άλλοι όχι. Το σημαντικότερο μέτρο όμως, της γνώσης, το ακολούθησαν μόνο κάποιοι. Άλλοι από ανάγκη και άλλοι από φόβο. Το μέτρο αυτό που θα προφυλάξει τον εαυτό μας, την οικογένεια μας και τελικά την κοινωνία είναι ένα “απλό” τεστ.
Στην Λάρισα εκτός από τα κρατικά Νοσοκομεία (με όλες τις παθογένειες τους) γίνεται και σε δυο ιδιωτικά εργαστήρια.
00000soultouki8Το ένα από αυτά είναι το  διαγνωστικό εργαστήριο Μικροβιολογίας Μοριακής Βιολογίας  και Κυτταρογενετικής  ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ , το πρώτο ιδιωτικό εργαστήριο μοριακών αναλύσεων στη Θεσσαλία  από το  2008 και το πρώτο με διαπίστευση 15189 από τον ΕΣΥΔ  για πλήθος αιματολογικών , ανοσολογικών και βιοχημικών δεικτών και τώρα στην πανδημία πιστοποιημένο εργαστήριο από τον ΕΟΔΥ για τη μοριακή  εξέταση PCR COVID 19.
Εκεί βρίσκεται η Μικροβιολόγος Βιοπαθολόγος κ. Ράνια Σουλτούκη, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία απέκτησε την εργαστηριακή ειδικότητα της Μικροβιολογίας Βιοπαθολογίας  στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης κι ένα μέρος της στο ΓΝΛάρισας. Η αγαπημένη (για την πολυδιάστατη κοινωνική της δράση) των Λαρισαίων, Ράνια Σουλτούκη ζει σε ένα επιστημονικό περιβάλλον μια και είναι παντρεμένη με τον ορθοπεδικό ιατρό Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο, έχει μια κόρη ιατρό  που ειδικεύεται στη Νευρολογία στη Στοκχόλμη κι ένα γιο τελειόφοιτο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Υπολογιστών. Μένοντας μακριά από τις λαμπερές οθόνες της TV και εργαζόμενη σκληρά στα εργαστήρια της ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗΣ την θεώρησα το πιο κατάλληλο πρόσωπο για πάρω απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που βασανίζουν πολλούς αλλά μας αφορούν όλους. Παρά την πίεση του χρόνου που έχει, την πίεσα και δέχθηκε να κάνουμε την συνέντευξη που ακολουθεί και δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε  σημαντικά θέματα σχετικά με τον Κορωναϊό.

-Κυρία Σουλτούκη  ποιες πληροφορίες μας δίνει η μοριακή εξέταση  για τον covid 19 και ποιες η μέτρηση αντισωμάτων;
- Το αποτέλεσμα της μοριακής εξέτασης PCR COVID 19 είναι ας πούμε με απλά λόγια μια φωτογραφία της στιγμής . Δηλαδή σήμερα που εκτελώ την εξέταση δεν ανιχνεύεται ο ιός στο ρινοφάρυγγα μου ή το αντίθετο  έχω ένα αποτέλεσμα θετικό.  
Τα αντισώματα είναι εξέταση ανοσολογική , χρειάζεται να γίνει λήψη αίματος απο τον ασθενή και μετράμε τα IGG και IGM αντισώματα  .
IGG θετικά σημαίνει οτι ήρθαμε σε επαφή με τον covid 19 . Εμφανίζονται συνήθως 7 με 14 ημέρες μετά απο την επαφή με τον ιό. Η ανίχνευσή τους εξαρτάται απο την ευαισθησία  κι ειδικότητα της μεθόδου και των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιεί το εργαστήριο .
IGM θετικά σημαίνει  πρόσφατη λοίμωξη. Στην άσκηση της ιατρικής σχεδόν ποτέ μια μόνον εξέταση δεν είναι αρκετή για να μπει  διάγνωση και  απαιτείται  συναρμολόγηση περισσοτέρων εργαστηριακών εξετάσεων και κλινικών δεδομένων.
- Πως γίνεται η μοριακή εξέταση για τον COVID 19;
-Καταρχήν η εξέταση γίνεται μόνον σε πιστοποιημένα απο τον ΕΟΔΥ εργαστήρια , απο εξειδικευμένο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό. Η πιστοποίηση απο τον ΕΟΔΥ για το εργαστήριο μας έγινε με τα αυστηρά  κριτήρια του Παγκόσμιου  Οργανισμού Υγείας  λόγω πανδημίας .
Ο ασθενής προσέρχεται στο εργαστήριο μετά απο τηλεφωνικό ραντεβού  .
Η λήψη ρινοφαρυγγικού και στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος γίνεται απο εξειδικευμένο προσωπικό, με αυστηρά μέτρα προστασίας , ειδικό στυλεό και υλικά μεταφοράς και η εκτέλεση της εξέτασης απο έμπειρο μοριακό βιολόγο γενετιστή  κι εμάς  τους εργαστηριακούς μικροβιολόγους ιατρούς.   
Το αποτέλεσμα δίνεται αυθημερόν.
-Είναι τελικά τόσο σοβαρή η νόσος από COVID 19;
-Tα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή απο το ιατρικό  επιστημονικό προσωπικό των χωρών με την πληθώρα των περιστατικών, που αντιμετώπισαν, μας πληροφορούν, οτι πρόκειται για μια  συστηματική νόσο, που προσβάλλει εκτός από το αναπνευστικό, την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεφρά, το μυϊκό και αιμοποιητικό σύστημα, αφήνοντας συμπτώματα και σοβαρά προβλήματα υγείας  στους ασθενείς  ακόμη και μήνες μετά.
Το γεγονός οτι δεν υπάρχει ακόμη κάποιο φάρμακο ειδικό για τη νόσο, καθιστά ιδιαίτερα σοβαρή και δύσκολη την αντιμετώπισή της . Αφορά όλες τις ηλικίες και δεν είναι έτσι όπως πιστεύουν κάποιοι η νόσος των γερόντων και των ευπαθών ομάδων μόνον.
00000soultouki1-Πιστεύετε ότι οι συμπολίτες μας έχουν αντιληφθεί τους πραγματικούς κινδύνους του Κορωναιού ή βρίσκονται σε ύπνωση λόγω του ότι τα κρούσματα είναι σχετικά λίγα;
- Δυστυχώς υπάρχει μια μεγάλη χαλάρωση στο γενικό πληθυσμό κι αυτό αφορά όλες τις ηλικίες. Ίσως γιατί δεν ζήσαμε τις πραγματικά ολέθριες συνέπειες  της πανδημίας , αφού κλειστήκαμε στα σπίτια μας . Νομίζω πως οι περισσότεροι πιστεύουν πως δεν τους αφορά , αφού δεν ταξιδεύουν για να κολλήσουν , δεν είναι υπερήλικες για να κινδυνεύουν ή  δεν έχουν κάποιο νόσημα . Αγνοούν ότι η νόσος από τον covid 19  αφορά όλους μας κι όχι μόνο τα άτομα υψηλού κινδύνου.
-Εάν κάποιος τηρεί τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης κάθε πότε πρέπει να κάνει τεστ για να νιώθει ασφαλής και ποιες ομάδες πληθυσμού θα έπρεπε να το κάνουν πιο συχνά;
-Οι ομάδες υψηλού κινδύνου , οι άνθρωποι που εργάζονται σε χώρους με πολλά άτομα ,οι εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης  , στα μέσα  μεταφοράς ,  το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κλινικών θα έπρεπε πιο συχνά να ελέγχονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ασυμπτωματικοί φορείς.
-Σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο πιστεύετε ότι το κόστος της διενέργειας μιας εξέτασης αποτρέπει κάποιους από το να το κάνουν
-Το κόστος της εξέτασης δεν είναι απλησίαστο αλλά ακόμη κι αν για κάποιους συμπολίτες μας είναι απαγορευτικό , μπορούν να  κάνουν  την εξέταση  δωρεάν στο νοσοκομείο. Πάντως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ατομική μας ευθύνη λαμβάνοντας μέτρα προστασίας και την γνώση της κατάστασης μας με ένα τεστ. Ας κρατήσουμε στην χώρα μας τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων και θυμάτων που έχουμε μέχρι σήμερα.
-Κυρία Σουλτούκη σας ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο που μου διαθέσατε.
-Εγώ ευχαριστώ το mustmag για την ευκαιρία που μου δώσατε να περάσω κάποιες πληροφορίες στους συμπολίτες μας.  
Φώτης Βακιρτζηδέλης

00000aimodiagnosh