Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Η κήλη αυχενικού μεσοσπονδύλιου δίσκου - Χειρουργική αντιμετώπιση αυχενοβραχιόνιου πόνου και αυχενικής μυελοπάθειας

Η αυχενική Δισκεκτομή είναι μια επέμβαση μικρής νοσηρότητας με άμεση ανακούφιση από τον πόνο,

την υπαισθησία και την αδυναμία που συνοδεύουν συχνά τη Δισκική νόσο και χάρις στην τεχνολογία πολύ ασφαλής . Επιτρέπει τη γρήγορη επάνοδο στην εργασία και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς που σε άλλη περίπτωση οδηγείται σε κατάχρηση φαρμάκων και απόσυρση από δραστηριότητες
Η στένωση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης από κήλη δίσκου με η χωρίς τη συνύπαρξη οστεοφύτων μπορεί να προκαλέσει αυχενοβραχιόνιο πόνο με συχνή αδυναμία κίνησης του χεριού η σε περίπτωση κεντρικής στένωσης σε αδυναμία στα κάτω άκρα ( αστάθεια, χωλότητα και απώλεια λεπτών κινήσεων των άνω άκρων ) λόγω πίεσης του νωτιαίου μυελού που καλείται μυελοπάθεια . Ενώ 00000antonisafxenas1στην περίπτωση του πόνου του άνω άκρου η της αυχεναλγίας η συντηρητική αγωγή για 6 ως 8 εβδομάδες πρέπει να προηγείται , στην περίπτωση απώλειας μυϊκής ισχύος σε άνω η κάτω άκρα η χειρουργική αποσυμπίεση πρέπει να είναι άμεση .
Σε αυτή την περίπτωση συνήθως γίνεται με μια μικρή πρόσθια προσπέλαση που θυμίζει επεμβάσεις θυρεοειδή, αφαίρεση του χαλασμένου δίσκου και των οστεοφύτων και τοποθέτηση ειδικού εμφυτεύματος (κλωβός ) κινητού η σταθερού ανάλογα με την ηλικία και την ύπαρξη η όχι οστεοαρθρίτιδας . Σε κάποιες περιπτώσεις με προσβολή σε πολλά επίπεδα γίνεται οπίσθια αποσυμπίεση εκτός αν συνυπάρχει κύφωση της αυχενικής μοίρας .
Η επέμβαση είναι διάρκειας μιάμισης  ώρας για ένα επίπεδο και δε χρειάζεται μετάγγιση του ασθενούς.
Μετεγχειρητικά ο ασθενής φέρει μαλακό κολάρο για ένα μήνα όταν είναι όρθιος και η επάνοδος του σε εργασία γίνεται στις 6 εβδομάδες συνήθως.
Το συνολικό ευνοϊκό αποτέλεσμα είναι πάνω από 90% με συνήθεις επιπλοκές τη λοίμωξη η το αιμάτωμα ενώ η νευρολογική επιδείνωση, οι θρομβώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες ειδικά την τελευταία δεκαπενταετία έτσι όπου η διεγχειρητική νεύρο παρακολούθηση έχει γίνει ρουτίνα.
Υποτροπή δεν υπάρχει ενώ το φαινόμενο βλάβης μετά από χρόνια σε παρακείμενο διάστημα είναι ως 10% στις περιπτώσεις που δεν προτιμηθεί κινητός Δίσκος ( μεγαλύτερο κόστος , πιο τεχνική η τοποθέτηση αλλά εξαιρετικά μικρή επιβάρυνση σε άλλους δίσκους).

Κήλη Α6-Α7 με αδυναμία σε αριστερό τρικέφαλο και αυχενοβραχιόνιο πόνο επί δίμηνο - Μαγνητική και μετεγχειρητική ακτινογραφία με το εμφύτευμα που υποκαθιστά τον δίσκο

 

Βλάβη  σε 2 επίπεδα και αποκατάσταση

 

Απεικόνιση μετά τρία έτη από το χειρουργείο σε 2 επίπεδα λόγω αρχομένης μυελοπάθειας

 

0000bannertsagalis