Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, διάγνωση και σύγχρονη θεραπεία.

Γράφει ο Dr Αντώνιος Τσαγκάλης (Χειρουργός Ορθοπαιδικός)

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση στην οποία το μέσο νεύρο του χεριού πιέζεται από την εγκάρσια και την παλαμιαία περιτονια .

Είναι συχνό στη φάση της κύησης και της λοχείας, καθώς και σε ορμονικές διαταραχτείς όπως σε αυτές του υποθυρεοειδισμού και της εμμηνόπαυσης .
Άνθρωποι με σύνοδο οστεοαρθρίτιδα η ρευματοειδή αρθρίτιδα επίσης λόγω πάχυνσης των περιτονίων μπορεί να εμφανίσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Τα συμπτώματα είναι κυρίως μούδιασμα στην κατανομή του μέσου νεύρου ( παλαμιαία επιφάνεια σε αντίχειρα, δείκτη, μέσο και μισό παράμεσο ), υπαισθησία και άλγος σε όλο το χέρι συχνά ως τον ώμο, που επιδεινώνεται το βράδυ. Συχνά ο ασθενής ξυπνά από τον πόνο και τινάζει το χέρι του σε μια προσπάθεια να ανακουφισθεί.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ηλεκτρομυογράφημα, το οποίο καθορίζει και το αν η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση.
Συντηρητική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και βιταμίνη Β12 καθώς και ανάπαυση του άκρου και παγοθεραπεία εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που η επέμβαση δεν κρίνεται επείγουσα.
Στη χειρουργική θεραπεία που γίνεται με τοπική αναισθησία και ισχαιμία περίδεση, διατείνεται το δέρμα και η εγκάρσια και μέρος της παλαμιαίας περτονίας προς απελευθέρωση του μέσου νεύρου. Τα ράμματα αφαιρούνται σε  10 ως 14 μέρες και η πλήρης επάνοδος σε εργασία τοποθετείται στις 20-30 μέρες.
Τα τελευταία χρόνια η επέμβαση γίνεται και ενδοσκοπικά με μια μικρή τομή στον καρπό. Έτσι ο ασθενής μπορεί να πιάσει με την παλάμη από τις πρώτες 2-3 μέρες και η επέμβαση μπορεί να γίνει και στα 2 χέρια ταυτόχρονα!
Εικόνες από την Ενδοσκοπική επέμβαση ακολουθούν. Πρόκειται για βαρύ χειρώνακτα και άτομο πάνω από 80 έτη με λήψη αντιπηκτικών, που αποτελούν σημαντικές δυσκολίες για την κλασική μέθοδο ...

0000bannertsagalis