Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

DANTE: Μια όαση γεύσης και πολιτισμού στην καρδιά της πόλης

ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γράφει ο Φώτης Βακιρτζηδέλης
Η Λάρισα είναι μια πόλη παράξενη. Μεγάλη αλλά ζεστή, φιλόξενη  και ανθρώπινη. Αλλά και ταυτόχρονα μια πόλη με τους κύκλους και τα κυκλώματα της, με τις σταθερές επί πολλά χρόνια παρέες της. 

Φημισμένη για το τσίπουρο της, για τις τοπικές ποικιλίες κρασιών της και τις γευστικές απολαύσεις που επηρεασμένες από την τοπική παράδοση , Φημισμένη για τα παράλια της με τα όμορφα δειλινά με φόντο τον Θερμαϊκό κόλπο με τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο να δεσπόζουν επιβλητικά πάνω από τις απέραντες αμμουδιές της. Είναι μια πόλη που γεννάει καλλιτέχνες, που φιλοσοφεί, που αγαπάει τη ζωή και την απολαμβάνει. Μια πόλη που αναστατώνει όλες τις αισθήσεις.
Είναι γλυκιά σαν τον χαλβά Φαρσάλων, χορταστική σε όλα σαν το φημισμένο της πρόβειο κεμπάπ.
Ευωδιαστή σαν την αύρα του Θερμαϊκού ή σαν τις μυρωδιές του βαρδάρη.
Υπάρχουν όμως κάποια στέκια που σε “δένουν” και δεν μπορείς εύκολα να ξεφύγεις από το ξεχωριστό περιβάλλον τους ή τις εκλεπτυσμένες γεύσεις τους. Λίγα, αλλά υπάρχουν.

Ένα τέτοιο είναι το Dante . Με την πρώτη ματιά βλέπεις άλλο ένα Bar-Restaurant στην καρδιά της πόλης, στον λόφο του Φρουρίου. Αλλά δεν είναι καθόλου έτσι.
Όπως κάθε τι πολύτιμο, είναι σχεδόν κρυμμένο στην 1η πάροδο, στην Φιλελλήνων 60. Χωρίς τις προκλητικές καρέκλες στο πεζοδρόμιο, την τσίκνα της τηγανίλας και την φασαρία των περαστικών έτσι που ένα ποτό στο Μπαρ, ένα ποτήρι καλό κρασί ή ένα ξεχωριστό πιάτο θα είναι μια απόλαυση.
 Δεν είναι μόνο η καταπληκτική κουζίνα του ή οι απόλυτα φιλικές τιμές του. Αυτό που σε τραβάει είναι η ατμόσφαιρα του.
Η “παράξενα όμορφη” ατμόσφαιρα που υπάρχει στο Dante δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον καθένα. Πρέπει οι “δέκτες” σου να είναι ανοιχτοί και ανάλογα συντονισμένοι για να την “πιάσουν”. Να μπορείς να το νιώσεις σαν έναν πολύμορφο ζωντανό οργανισμό, όπου παρελθόν, παρόν και μέλλον γίνονται ένα. Να καταλάβεις ότι το να πίνεις ήσυχα ένα κρασάκι με την παρέα σου απολαμβάνοντας ξεχωριστές γεύσεις με μια μεγάλη παρέα που μπορεί να στηθεί ξαφνικά δεν απέχουν πολύ. Να δεχθείς ότι εκεί δεν υπάρχει «η παρέα μου» αλλά μια μεγάλη παρέα που περνάει καλά.
Και ας πάμε τώρα στα πιο πρακτικά.
Το Dante είναι ένα Restaurant με μεγάλη εμπειρία σε “διαφορετικές” γεύσεις ενώ ένα άλλο στοιχείο του όμορφου χώρου είναι το άνετο bar για να απολαύσετε το ποτό σας με μουσικές επιλογές που δεν σας απογοητεύσουν. Ο shef του Dante, Πέτρος Πίκουλας, είναι ο λατρεμένος αυτών που αγαπάνε τις ξεχωριστές γεύσεις. Κάθε πιάτο του είναι μια μοναδική εμπειρία.
DANTEPIATAΗ φιλική συμπεριφορά και οι προσιτές τιμές είναι εναρμονισμένα με τα δύσκολα χρονιά που περνάμε.... Στο τελείωμα κάθε γαστριμαργικής απόλαυσης  ακολουθούν τα “σιροπιασμένα τριγωνάκια με παγωτό” μια γλυκιά αποκλειστικότητα του Dante! Όλα αυτά κάθε βράδυ.
Ο Λευτέρης Πίκουλας, με την χαρακτηριστική ευγένεια και φιλική συμπεριφορά που τον διακρίνουν,  είναι πάντα εκεί και σας περιμένει στην 1η πάροδο, στην Φιλελλήνων 60 στο Dante.
Και να μην ξεχνάτε ότι σε όλη την Λάρισα διασκεδάζουν αλλά στο Dante απολαμβάνουν την διασκέδαση. Αν τύχει και βρεθείτε σε κάποια από τις βραδιές με live μουσική που οργανώνει ο Λευτέρης θα ζήσετε ξεχωριστές στιγμές.

"Υπεύθυνος" για την επαφή μου με τον εξαίσιο αυτόν χώρο είναι ο φίλος Μάνθος Δίκης - συνεργάτης του Dante - στον οποίο χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Την τελευταία φορά που βρέθηκα εκεί πέρασα για άλλη μια φορά υπέροχα αλλά ήταν για λίγο. Και έτσι θα ξαναπάω σύντομα, μου το χρωστάω. Αν συχνάζετε στο Φρούριο ή βρεθείτε εκεί και δεν το επισκεφθείτε η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας.
Όπως και αν έχει σίγουρα είναι ένα μέρος ξεχωριστό. Το λένε και οι εικόνες που ακολουθούν.

 

Dante Fusion Eatery and Bar