Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι: Εντυπωσιακό θέαμα-ατέλειωτο γλέντι

ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Φωτογραφίες: Κώστας Τσομάκος
Ολόκληρο το καρναβάλι κυλά στο ρυθμό του ξεφαντώματος σε όλη την Ελλάδα. Όμως στο Γαλαξίδι, στην όμορφη αυτή παραλιακή πόλη της Στερεάς Ελλάδας χιλιάδες τουρίστες σπεύδουν να δουν από κοντά στο έθιμο του αλευρομουτζουρώματος.

Πρόκειται για μια καθιερωμένη γιορταστική εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας, όπου οι λάτρεις του καρναβαλιού δεν παίζουν με τις σερπαντίνες και το χαρτοπόλεμο, αλλά επιδίδονται στον «αλευροπόλεμο» που κρατά τις ρίζες του από το 1801.
Όπως υποδηλώνει και η ίδια η λέξη, βασικός πρωταγωνιστής της ημέρας είναι το αλεύρι, που πετιέται σε γενναιόδωρες ποσότητες μεταξύ των καρναβαλιστών την ώρα που χορεύουν σε ξεχωριστούς κύκλους οι άντρες και οι γυναίκες. Το αλεύρι μοιράζεται σε μεγάλες ποσότητες από τον Δήμο, όμως, όλοι τους πρέπει να είναι μουτζουρωμένοι με κάρβουνο στο πρόσωπο. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από κάρβουνο, τα πρόσωπα είναι κρυμμένα πίσω από ένα σωρό άλλα απίθανα και διασκεδαστικά υλικά, όπως το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα.
Έτσι μετά το ξεφάντωμα του Πατρινού καρναβαλιού ο Κώστας Τσομάκος πέρασε απέναντι και μετά από μια στάση στο Ρίο (της Αχαΐας, όχι της Βραζιλίας) βρέθηκε και στο Γαλαξίδι για να αποτυπώσει στιγμές από το μοναδικό αυτό έθιμο. Ας δούμε τι κατέγραψε ο φακός του.