Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Η Κερκίνη με τα μάτια του Κώστα Τσομάκου

Η λίμνη Κερκίνη παρά το ότι είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης, είναι ένας Θεϊκός τόπος.  Δημιουργήθηκε λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο με την κατασκευή ενός φράγματος και την εκτροπή μέρους της ροής των νερών του Στρυμώνα. Τα δάση από άγριες ιτιές, τα νούφαρα που επιπλέουν σε μεγάλες εκτάσεις και η πλούσια βλάστηση στις όχθες ενώ τα όρη Μπέλες και Κρούσια που την περικλείουν δημιουργώντας  έναν αλπικό ορίζοντα συμπληρώνουν ένα μαγευτικό τοπίο που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.
Η λίμνη και η ευρύτερη περιοχή, από το 2006, έχουν χαρακτηρισθεί σαν Εθνικό Πάρκο για να προστατευθούν μια και αποτελούν εθνική φυσική κληρονομιά. Στο Εθνικό αυτό πάρκο έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πουλιών από τα οποία τα μισά περίπου φωλιάζουν ενώ   τα υπόλοιπα χρησιμοποιούν τον υδροβιότοπο και την ευρύτερη περιοχή ως ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών ταξιδιών τους.
Για τον λόγο αυτό η  Κερκίνη προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την παρατήρηση πουλιών, μια και εκατοντάδες σπάνια και προστατευόμενα είδη της ορνιθοπανίδας ζουν και αναπαράγονται σε αυτήν. Το γεγονός αυτό εξηγεί τις συχνότατες επισκέψεις επιστημόνων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών παρατηρητών πουλιών από όλο τον κόσμο.
Ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών της Ελλάδας διαβιώνει στην περιοχή του υγρότοπου της Κερκίνης. Εκτρέφονται κυρίως για το κρέας τους, το οποίο μπορεί να βρει κανείς σε κρεοπωλεία και εστιατόρια της περιοχής, ενώ και μια από τις ασχολίες των κατοίκων είναι το ψάρεμα (κυρίως γριβάδια).
Μοναδική εμπειρία αποτελεί η περιήγηση στην Κερκίνη με κανό ή με βάρκα.
Στον οικισμό της Κερκίνης λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης, που αποσκοπεί στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την οικολογική αξία του Εθνικού Πάρκου.Άνθρωποι, ζώα, πουλιά και ψάρια συμβιώνουν αρμονικά στον ευλογημένο αυτόν τόπο.
Αλλά επειδή ότι κι να γράψουμε θα είναι λίγο δείτε την ζωή στην λίμνη Κερκίνη όπως την καταγράφει ο φακός του Κώστα Τσομάκου για τον οποίο είναι ένας από τους αγαπημένους του προορισμούς. Επισκέπτεται τα τελευταία πέντε χρόνια την λίμνη Κερκίνη και καταγράφει με τον φωτογραφικό του φακό την δραστηριότητα των ανθρώπων που ζουν στην λίμνη και από την λίμνη, το βασίλειο των υδρόβιων ζώων και την μορφολογία της λίμνης.