Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Ζήσης Κωστής: Αυτό που χρειάζεται για να πάει μπροστά η Λάρισα είναι βούληση και διάθεση για δουλειά.

Ο Ζήσης Κωστής του Χρήστου είναι γεννημένος το 1984 στην Λάρισα με καταγωγή από τους Γόννους. Παντρεμένος με ένα παιδί 2,5 ετών, είναι Στρατιωτικός από το 2004. Έχει συμμετάσχει σαν ασφάλεια στους ολυμπιακούς και παραολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα το 2004.

Έχει υπηρετήσει στο Διδυμότειχο του νόμου Έβρου για 8,5 χρόνια ενώ τα τελευταία χρόνια υπηρετεί σε μονάδα της Λάρισας. Είναι μέλος της Ένωσης Στρατιωτικών Λάρισας και ενεργό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας “ΣΤΗΡΙΞΗ”. Από την συμμετοχή του σε δράσεις της Ε.Ο. ΣΤΗΡΙΞΗ τον γνωρίσα και τον ίδιο αλλά και την κοινωνική ευαισθησία που διαθέτει. Στις εκλογές της 26ης Μαΐου κατέρχεται σαν Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλους με τον συνδυασμό “Ορμή Ανανέωσης” με υποψήφιο Δήμαρχο τον Νίκο Γαμβρούλα. Τους λόγους που τον οδήγησαν να ασχοληθεί με τα κοινά και ειδικά με τον συγκεκριμένο συνδυασμό, μας εξηγεί ο ίδιος στη συνέντευξη που ακολουθεί.

00

-Ζήση ποιοι λόγοι σε οδήγησαν στην ενασχόληση σου με τα κοινά και μάλιστα με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;
-Μεγάλωσα και ζω σε μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες αλλά και τεράστια προβλήματα. Από πολύ καιρό σκεφτόμουν τι μπορώ να κάνω εγώ για τη πόλη μου. Οι φίλοι μου και οι αδελφές μου Δέσποινα και Ειρήνη μου έλεγαν ότι πρέπει να βρω τρόπο να δημοσιοποιήσω και –γιατί όχι – να προτείνω μέσα από κάποιον φορέα τις σκέψεις μου. Έτσι όταν μου έγινε πρόταση από το Νίκο Γαμβρούλα ήμουν σχεδόν έτοιμος γι’ αυτό. Είχα κάποιους ενδοιασμούς για ποιοι βρίσκονται πίσω και τι προτείνει αυτός ο Συνδυασμός. Όταν διαπίστωσα ότι είναι μια ανεξάρτητη κίνηση νέων ανθρώπων με πολλές φρέσκιες ιδέες και προτάσεις η συμμετοχή μου σ’ αυτήν ήταν αυτονόητη.
-Δηλαδή βλέπεις ότι δεν έγιναν έργα στην Λάρισα, έργα τα οποία θα κάνει η “Ορμή Ανανέωσης”;
-Προς Θεού, όχι. Ο κάθε Δήμαρχος που πέρασε άφησε το δικό στίγμα. Μικρό ή μεγάλο. Και οφείλω να ομολογήσω πως η διαχείριση της καθημερινότητας στην Λάρισα βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο. Η ύδρευση και η καθαριότητα π.χ. λειτουργούν καλά. Η πεζοδρόμηση του κέντρου είναι ένα μεγάλο αλλά αμφιλεγόμενο έργο. Έλυσε κάποια προβλήματα αλλά μάλλον δημιούργησε άλλα μεγαλύτερα. Μιλήστε με επαγγελματίες και εργαζόμενους στη Βενιζέλου ή στην Μ. Αλεξάνδρου και θα καταλάβετε. Έργα που έγιναν πρόχειρα χωρίς να υπολογιστούν οι όποιες αρνητικές προεκτάσεις τους.
-Ζήση με μπέρδεψες. Τελικά έγιναν πράγματα στην πόλη ή όχι;
-Παραδέχθηκα έντιμα και χωρίς διάθεση στείρας αντιπολίτευσης ότι η διαχείριση της βρίσκεται σε ένα ανεκτά καλό επίπεδο. Όμως αυτή είναι η ανάπτυξη της πόλης; Να μαζεύουμε τα σκουπίδια και να αλλάζουμε, όταν αλλάζουμε, καμιά καμένη λάμπα στους δρόμους; Που είναι οι καινοτόμες προτάσεις; Που είναι ο Δήμος-στήριγμα των δημοτών του και ειδικά των νέων; Που είναι η ισόρροπη ανάπτυξη σε κάθε γειτονιά και χωριό του Δήμου μας; Γι’ αυτά και για πολλά άλλα έχουμε μιλήσει όλοι μας με μπροστάρη το Νίκο Γαμβρούλα και περιμένουμε απαντήσεις. Αλλά από ποιους;  
-Δηλαδή τι είναι αυτό που λείπει από τον Δήμο;
-Θα απαντήσω με ερωτήματα και καλώ τους συμπολίτες μας να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις. Που είναι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας; Που είναι η στήριξη των νέων για να μην εγκαταλείπουν τον τόπο μας; Ποια είναι η συμβολή του Δήμου στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής και διάθεσης των τοπικών προϊόντων; Ποιο λόγο έχει να επισκεφτεί την Λάρισα κάποιος ξένος εκτός από κάποιες σποραδικές εκδηλώσεις; Ποια είναι η μέριμνα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά και τα ΑμΕΑ; Και τόσα άλλα.
-Αλήθεια, με προβλημάτισες και μένα. Αλλά εσύ έχεις προτάσεις ή λύσεις για όλα αυτά;
-Δεν έχω. Έχουμε. Η “Ορμή Ανανέωσης” είναι μια συλλογική προσπάθεια. Για όλα αυτά αλλά και πολλά άλλα υπάρχουν προτάσεις στο πρόγραμμα του συνδυασμού το οποίο καλώ όλους τους συμπολίτες μας να το διαβάσουν. Θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν πρωτοποριακές αλλά εφικτές προτάσεις. Αυτό που χρειάζεται για υλοποιηθούν είναι βούληση και διάθεση για δουλειά. Και σας διαβεβαιώνω πως τα έχουμε και τα δυο.
-Προσωπικές προτάσεις δεν υπάρχουν; Όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι κάτι υπόσχονται.
-Δεν θα μπω στο παιχνίδι της παροχολογίας και των ΘΑ που είναι ανέφικτα. Πρέπει όμως να σας πω ότι από τις επαφές μας σε κάθε γειτονιά και χωριό του Δήμου μας εντόπισα πολλά θέματα που πρέπει να λυθούν. Θα αναφερθώ σε λίγα από αυτά. Τους τοπικούς παραγωγούς και την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ. Στη Λάρισα και στις γύρω περιοχές υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες παραγωγικές μονάδες. Προϊόντα όπως γάλα και γαλακτοκομικά (κυρίως φέτα), Κρέας και αλλαντικά, Οπωροκηπευτικά, Προϊόντα αμπέλου όπως κρασί και τσίπουρο εξαιρετικής ποιότητας, Μέλι, Χυμοί και Αναψυκτικά, Αρωματικά ή φαρμακευτικά φυτά είναι μερικά από αυτά που παράγουν. Οι περισσότερες ετικέτες από αυτά βρίσκονται στα ράφια των Super Market αλλά ο καταναλωτής δεν γνωρίζει ποια είναι αυτά που παράγονται στον τόπο του. Θα μπορούσε ο Δήμος να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα που θα προβάλλει τις τοπικές αυτές επιχειρήσεις και να ξεκινήσει μια καμπάνια για να γίνουν τα τοπικά προϊόντα πρώτη επιλογή των καταναλωτών. Έτσι θα τονωθεί η τοπική οικονομία, θα αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αλλά και ο Δήμος θα απασχολήσει πτυχιούχους πληροφορικής για να τρέξει ένα τέτοιο project. Δηλαδή μια τεράστια προσφορά στις τοπικές παραγωγικές επιχειρήσεις με ελάχιστο κόστος.
Θα πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερο σεβασμό στα ΑμΕΑ. Ράμπες αναπήρων υπάρχουν αρκετές. Αλλά δεν φτάνουν για να διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στην πόλη. Σκεφθείτε ότι το Δημαρχείο της πόλης δεν διαθέτει ράμπα και δεν είναι προσβάσιμο για τα ΑμΕΑ. Και σε αυτές υπάρχουν οι κακοτεχνίες τις καθιστούν επικίνδυνες.
Σαν πατέρας μικρού παιδιού θα μπορούσα να μιλάω ώρες για το τι διαθέτει η πόλη και τι πρέπει να γίνει. Απλά θα πω ότι δεν σεβόμαστε τα παιδιά μας.
Και το κυρίαρχο είναι οι γειτονιές και τα χωριά του Δήμου μας. Σε τι ωφελούνται από τα έργα (κάποια βιτρίνας) του κέντρου; Θα πρέπει να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο τον Δήμο και όχι επιλεκτική «ανάπτυξη». Για όλα αυτά μίλησε εμπεριστατωμένα ο Νίκος Γαμβρούλας στην κεντρική ομιλία του. (Διαβάστε την εδώ).

000
-Καλά ακούγονται όλα αυτά. Αλλά τι ελπίζεις να πετύχει η “Ορμή Ανανέωσης” στις εκλογές της Κυριακής;
-Δεν ελπίζω. Πιστεύω. Πιστεύω ότι ο κόσμος κουράστηκε πια από τα ίδια και τα ίδια. Πιστεύω ότι δεν θα πέσει στην παγίδα των πολυτελών εκδόσεων, των τηλεοπτικών spot και εμφανίσεων και του εξωφρενικά μεγάλου αγορασμένου χώρου σε έντυπα και site για τα οποία διατέθηκαν ιλιγγιώδη ποσά σε μια περίοδο κρίσης όχι μόνο οικονομικής αλλά απ’ ότι φαίνεται και αξιών.  
Πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα αξιολογήσουν τις προτάσεις που κάναμε μέσα από τις προσωπικές μας επαφές. Με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτουμε, χωρίς κομματική στήριξη και χωρίς σπόνσορες, γυρίσαμε την Λάρισα γειτονιά-γειτονιά, κοιτάξαμε τους συμπολίτες μας στα μάτια, ακούσαμε τα προβλήματα τους και τους αναπτύξαμε τις προτάσεις και το όραμα μας για μια “άλλη” Λάρισα.
Πιστεύω λοιπόν ότι η δυναμική παρουσία μας στα Δημοτικά έδρανα δεν θα είναι η φωνή του κόμματος-πατρώνου, δεν θα είναι η φωνή των οικονομικών συμφερόντων αλλά θα είναι η φωνή του κάθε Λαρισαίου που θα έχει κάτι να πει. Παραπέμποντας σας στο όνομα του συνδυασμού μας, σας λέω ότι ερχόμαστε με Ορμή για να φέρουμε την Ανανέωση που έχει ανάγκη η Λάρισα.